Inspiratie & tips

12 belangrijke vragen over reisverzekeringen!

Travelshot.nl

Zowel binnen onze eigen landsgrenzen als in het buitenland, is het van belang dat je jezelf en je eigendommen goed verzekerd. Goed verzekerd zijn kan een hoop zorgen en geld besparen, daarom zet ik 12 belangrijke vragen met betrekking tot reisverzekeringen op een rij.

1.Kan de reisduur per reisverzekering verschillen?

Ja, het aantal gedekte dagen kan per verzekeraar verschillen. Ben jij dus iemand die voor langere tijd op reis gaat of heb je juist maar enkele weekjes per jaar een vakantie gepland, kan de keuze  van een geschikte verzekering bij een desbetreffende verzekeraar hier vanaf hangen.

2.Wanneer kies ik voor een kortlopende- of doorlopende reisverzekering?

Ga jij met enige regelmaat op vakantie, dan is het in veel gevallen al gauw verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. In dit geval ben je bij elk uitstapje waar een (hotel)overnachting aan vast zit al verzekert en is het ook nog eens een stuk voordeliger voor je portemonnee. Denk er wel aan dat je bij bijvoorbeeld wintersportvakantie of een verre reis extra checkt of je een aanvullende dekking moet afsluiten. Een doorlopende reisverzekering kan binnen enkele weken vakantie al voordeliger zijn dan een kortlopende reisverzekering, dit omslagpunt ligt vrij laag bij de meeste aanbieders, zoek dit van tevoren dus goed uit.

3.Hoe weet ik welke kosten behoren tot mijn zorg- en reisverzekering?

Wanneer je een basiszorgverzekering hebt, dekt deze verzekering acute medische hulp in het buitenland maximaal tot het reguliere tarief in Nederland. Heb je een aanvullende verzekering bij je zorgverzekeraar? Dan zorgt dit meestal voor een extra dekking in het buitenland voor je medische kosten, indien deze kosten hoger uitvallen dan het Nederlandse tarief. Wanneer je geen aanvullende verzekering hebt of slechts een beperkte dekking, dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten met dekking voor medische kosten in het buitenland.

Controleer sowieso voordat je een reisverzekering gaat afsluiten je zorgverzekering, zo voorkom je dubbele dekking en onnodige kosten.

4.Worden vertragingen op reis vergoed?

Er zijn vertragingen die niet door eigen toedoen zijn veroorzaakt, waardoor jouw reisschema zwaar beïnvloed kan worden. Meestal worden vertraagde vluchten (deels) gecompenseerd door de luchtvaartmaatschappij, maar ook middels je eigen annuleringsverzekering heb je in veel gevallen recht op teruggave van in ieder geval een gedeelte van je gemaakte kosten.

5.Wanneer is werelddekking noodzakelijk?

Wanneer je buiten Europa wil gaan reizen, is het van belang dat je de werelddekking aan zet. Er zijn enkele landen uitzondering op deze regel, check voor je reis buiten Europa gaat beginnen dus altijd even welke landen binnen de Europadekking vallen. Overigens geldt voor landen en gebieden waar een negatief reisadvies geldt, ook de werelddekking niet. Hou hier rekening mee.

6.Waar kan ik checken of ik naar een risicogebied ga?

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft op haar site een actueel overzicht van de landen waar op dit moment een negatief reisadvies is.

7.Zijn er reisvormen die afzonderlijk gedekt moeten worden?

Ja, denk hierbij bijvoorbeeld aan winter- en onderwatersporten. Dit worden gezien als een risicosporten, waardoor je hier extra voor moet betalen. Ook zijn er tegenwoordig voor zakelijk reizen speciale verzekeringen af te  sluiten, waardoor je overal ter wereld goed verzekerd bent.

8.Wanneer is werken in het buitenland gedekt?

Werken in het buitenland is gedekt als je een goede reisverzekering afsluit. Let bij het afsluiten van een reisverzekering er goed op welke periode deze verzekering dekt, in de meeste gevallen zit hier namelijk een maximum aantal dagen aan. Daarnaast hoor je wanneer je werkt in het buitenland verzekerd te zijn bij je werkgever, check dit altijd even van te voren.

9.Wat is er precies gedekt bij mijn verzekeraar?

Dat is verschillend per aanbieder en per pakket dat je kiest, tegenwoordig kan je je voor diverse zaken nog apart verzekeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan wintersporten en ook zijn er tegenwoordig mogelijkheden om je bagage niet mee te verzekeren, wat kan schelen in je premie. De voorwaarden staan altijd in de polis die je krijgt bij het afsluiten van je verzekering.

10.Welke benodigdheden zorgen ervoor dat je zo adequaat mogelijk kunt handelen bij een ongeval?

Uiteraard is het altijd belangrijk dat je op de hoogte bent van je polisvoorwaarden, neem deze dus mee op reis. Daarnaast is het aan te raden een ‘eerste hulp kit’ mee te nemen, bijvoorbeeld van de ANWB. Denk ook aan het meebrengen van belangrijke contactgegevens, zoals contactgegevens van je bank en andere belangrijke instanties.

11.Wanneer dekt mijn reisverzekering de kosten niet?

Dat is afhankelijk van de informatie in de polis, het is dus altijd belangrijk om deze informatie goed door te lezen. Er zijn gevallen waarin bijvoorbeeld ongevallen niet gedekt worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitvoeren van risicosporten zonder het dragen van het benodigd materiaal.

12.Moet ik een annuleringsverzekering apart afsluiten?

Ja, het is altijd verstandig om apart een annuleringsverzekering af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het breken van je been voordat je op reis gaat of het overlijden van een familielid tijdens je vakantie. Dit zijn vaak onvoorziene zaken waarvoor je jezelf met een annuleringsverzekering kunt indekken. Enkele annuleringsverzekeringen dekken ook andere zaken. Hierbij kan je denken aan het plotseling naar huis willen, omdat je een nieuwe baan hebt gekregen of juist bent ontslagen of wanneer je reisgenoot zijn reis annuleert.

Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om tijdig te kijken of je voor jouw bestemming een visum nodig hebt en deze aan te vragen. In sommige landen kan het lastig zijn of lang duren om een werkvisum te krijgen.

Heb jij meer vragen over het afsluiten van de reisverzekering die bij jou past, kijk dan eens op de site van Centraal Beheer. Zij laten overzichtelijk zien wat de mogelijkheden zijn, zodat jij binnenkort onbezorgd op reis kunt!

Heb jij nog goede tips voor het afsluiten van je reisverzekering?

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

2 Comments

 • Reply
  Sanne Grieten
  31 oktober 2017 at 09:22

  Reisverzekeringen zijn echt noodzakelijk als je een reiziger bent. Ik ben er maar net mee bezig, dus gelukkig dat ik nog niet echt iets heb meegemaakt. Hoe dan ook, goede blog post! (:

  • Reply
   Daphne
   11 november 2017 at 20:40

   Bedankt en succes Sanne!

  Leave a Reply