♥ Europa Citytrips Hongarije

13x doen in Boedapest!

DSC_0117

Boedapest is een van mijn favoriete steden die ik tot op heden heb bezocht. De diversiteit aan bezienswaardigheden in combinatie met een sfeervol centrum en prachtige sierlijke bouwwerken, maken de stad een ware lust voor het oog!  Benieuwd naar deze diverse en ook nog eens budgetvriendelijke stad? Ik heb 13 ‘must do’s’ voor je op een rijtje gezet!

1. Met de kabeltram naar de Burchtheuvel

De Burchtheuvel is goed te bereiken per kabeltram, wat wij dan ook dankbaar hebben uitgeprobeerd toen wij de stad bezochten.Vanaf de kettingbrug over de Donau, kom je bij het plein Clark Ádá, waar de historische kabeltram gevestigd is. Voor ongeveer 5 euro koop je een kaartje waarmee je de kabeltram kunt betreden. Toen wij er waren was het vrij rustig, maar houd er rekening mee dat het flink druk kan zijn en dat je wel even in rij staat voor je de kabelbaan kunt betreden. De kabeltram brengt je binnen enkele minuten boven, waar je uitstapt bij het Sint Jorisplein. Vergeet onderweg vooral niet naar buiten te kijken, want vanuit de kabeltrein heb je ook prachtig uitzicht over de kettingbrug en de achterliggende wijken van Boedapest.

DSC_0189 DSC_0185

2. Bekijk de wisseling van de wacht op de Burchtheuvel

Ben je uitgestapt bij de kabeltrein, sta je vrijwel direct al oog in oog met de  wachters van het paleis. Het koninklijk paleis heeft een vrij sobere uitstraling zonder veel uitbundige versiersels. Dit heeft voornamelijk te maken met het verleden van deze omstreden plek, in diverse oorlogen is de Burcht namelijk met de grond gelijk gemaakt en zijn veel belangrijke elementen compleet verwoest. In het herbouwde complex zijn tegenwoordig aardig wat musea te vinden. Zo is het Historisch museum er gevestigd en kunnen de kunstliefhebbers onder ons zich vermaken in de Nationale Galerie. Het paleis zelf verzorgt ook diverse rondleidingen en er is van maandag tot en met zondag de gelegenheid elk uur de wisseling van de wacht bij te wonen. Dit gebeurd elk heel uur en is zeker de moeite van het kijken waard.

DSC_0204

3.Bezichtig de Matthiaskerk

Deze kerk vond ik echt een waar plaatje om te zien! De kerk is sierlijk en de diverse gekleurde leien op het dak zorgen ook nog eens voor een kleurrijke touch. De grootste kerk van Boedapest is niet alleen aan de buitenzijde een plaatje om te zien, ook de binnenzijde mag er zijn! De ramen zijn prachtig gebrandschilderd en overal vind je kleurrijke versiersels.

Mattiaskerk1

4.Zie de zon wegzakken bij het Vissersbastion

Dit op de Burchtheuvel gelegen bouwwerk, is ooit gebouwd om de erachter gelegen  Mattiaskerk wat meer uitstraling te geven en dat is ook zeker gelukt! Het geheel ziet er prachtig uit en wordt dagelijks druk bezocht. Het langgerekte bouwwerk beschikt over zeven torens welke volgens diverse boeken staan voor de Magyaarse stammen die zich ooit in de omgeving van Boedapest hebben gevestigd. Vanaf het Vissersbastion heb je prachtig uitzicht over de rivier de Donau en kijk je prachtig uit over het schitterende Parlementsgebouw van Boedapest. Indien mogelijk, ga dan aan het eind van de dag naar deze plek en zie langzaam de zon wegzakken op de achtergrond van de stad.

DSC_0243

5.Bekijk het parlementsgebouw by ‘day’& ‘night’

Al hoewel het parlementsgebouw voor een groot deel in de steigers stond toen wij er waren, heeft het imposante gebouw wel degelijk indruk op mij gemaakt. Vanaf het Vissersbastion heb je prachtig uitzicht over het fotogenieke enorme bouwwerk. En ben je er dan toch, bewonder dan gelijk ook even de binnenzijde, daar zijn onder andere diverse koninklijke attributen te vinden! Voor informatie over openingstijden en kaartjes, klik hier. Zowel overdag als in de avonduren is dit enorme bouwwerk de moeite van het bekijken waard, zo is de buitenzijde van het gebouw compleet verlicht in de avonduurtjes!

DSC_0249 DSC_0392

6. Beklim de Gellértheuvel

Deze 140 meter hoge heuvel geeft je niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, maar staat ook bekend om haar monumenten met rijkelijke historie. Het pad naar boven start bij een prachtige stortvloed van water welke in de herfst mooi begroeid is met grote rode bladeren. Vanuit ons startpunt brengt  het met groen beklede pad je naar het eerste monument op de heuvel : Het Gellértmonument. Vernoemd naar de bisschop Gellért die vermoedelijk is vermoord is op de plek waar het monument is geplaatst. Volg je het pad naar boven,  kom je op de top terecht bij het citadel dat ooit is opgericht door Oostenrijkers om de stad beter in de gaten te houden nadat er oorlog was gevoerd om te pleiten voor de onafhankelijkheid van Hongarije. Tevens kom je op de top ook het Vrijheidsmonument tegen, welke als je boven bent toch wel even ‘iets’ groter toont dan dat je afhankelijk had verwacht. Het monument schijnt een eerbetoon te zijn aan de Sovjetsoldaten die de stad na de tweede wereldoorlog hadden bevrijd van de Nazis. Zeg eerlijk, het uitzicht mag er zijn toch?

DSC_0125 DSC_0155

7.Doe een audiotour door grotkerk Sziklatemplom

Vlak bij de Gellértheuvel bevindt zich een nogal merkwaardig gevestigde kerk. De kerk is namelijk gevestigd in een grot. Van binnen is het goed te zien dat dit geen normale ‘doorsnee’ kerk is, maar zijn er ook echt muren en plafonds voorzien van de ruige structuur van de rotsen. Bezoek je deze bijzondere kerk, heb je de mogelijkheid door middel van audioapparatuur meer te weten komen over de historie.

IMG_2735

8.Bezoek een badhuis

Hier moet je toch echt wel een middagje voor uittrekken hoor! Wat een prachtig en sierlijk badhuis is het Széchenyibadhuis, zeker  een aanrader bij een bezoek aan Boedapest. De sierlijke baden met diverse kruiden in diverse ruimtes, zorgen dat je optimaal kunt relaxen tijdens je stedentrip. Binnenkort zal ik hier nog eens uitgebreid een post aan wagen 🙂 ..

DSC_0463

9.Breng een bezoekje aan het Heldenplein

Drukbezocht, ruimtelijk en omringt door prachtige gebouwen waarin onder andere het museum voor de schone kunsten is gevestigd ligt dit opvallende bouwwerk met de naam Millennium Monument. Als geheel kreeg dit plein de onderscheiding van historisch erfgoed van Boedapest, iets wat naar mijn mening zeker terecht is. Ook in de avonduren is het zeker de moeite waard om het plein te bezoeken, het Millennium Monument is dan mooi verlicht en de ergste drukte is verdwenen. Zo heb je even de ruimte om een aantal mooie plaatjes te schieten!

DSC_0436

10.Eet aan de Donau op een restaurantboot

Tijdens ons bezoek aan Boedapest aten wij letterlijk op de Donau en dan wel in dit gezellige restaurant. Onder het genot van een gezellig ‘live’  muziekje, een goede maaltijd en een sfeervol interieur, beleefden wij een geslaagde avond. Al hoewel je in Boedapest goedkoper kunt eten, vonden wij deze beleving zeker wel de moeite waard!

DSC_0395

11. Zie, ruik en proef Boedapest in de Centrale markthal

Van vis tot fruit en van banket tot aan souvenirs, alles is verkrijgbaar in deze grootste markthal van Boedapest. In de negentiger jaren is de markthal gerestaureerd en vandaag de dag maken zowel de lokale bevolking als de toeristen er dankbaar gebruik van.

Markthal1

12.Wandel door het stadspark Városliget

Even een frisse neus halen en het drukke stadsleven ontvluchten? Breng dan een bezoekje aan het stadspark. Toen wij er in de herfst waren, kleurde het park rijkelijk met de mooiste blaadjes. Het park is ooit opgericht om het 1000 jarig bestaan van Boedapest te vieren en beschikt over een aantal fraaie bouwwerken die sierlijk het park decoreren. Zo beschikt het park over een kasteel, een grote vijver, een museum en een speelpark. Daarnaast is ook het bekende Széchenyibadhuis hier gevestigd.

DSC_0453

13. Probeer de rijkelijk belegde Lángos

Deze machtige Hongaarse lekkernij ontdekten wij bij een kraampje vlak bij de markthal.  Door een platte plak deeg te frituren en vervolgens rijkelijk te beleggen met zure room en kaas, ontstaat de voor de Hongaren bekende snack Lángos. Zeer smakelijk naar mijn mening, maar één zo’n grote belegde plak deeg was toch echt wel een beetje te veel van het goede en vult enorm.

DSC_0022

Tot slot, Boedapest heeft in positieve zin veel indruk op mij gemaakt. De stad is sfeervol en rijk aan historie en je hebt dat ook zeker genoeg te zien om een dag of 4-5 te vullen. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog Margarita Island, waar wij niet eens aan zijn toegekomen. Kortom een stad uit duizenden die je zeker kunt toevoegen op je Bucketlist!

Ben jij wel eens in Boedapest geweest? 

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

4 Comments

 • Reply
  Rebecca
  3 december 2015 at 23:28

  Ahh hier moet ik toch ook maar eens heen, stond al op mijn lijstje dat scheelt haha. Prachtige gebouwen zeg, mooie foto’s! 😀 …en dat het niet zo duur is, is helemaal fijn hihi.

  • Reply
   Daphne
   7 december 2015 at 14:38

   Thanks Rebec 🙂 jaa echt een stad die je zeker nog eens moet bezoeken hoor! Echt prachtig en ook zeker iets voor jou..!!

 • Reply
  ivonne
  16 december 2015 at 18:33

  Ik wil al heel lang een keer naar Budapest en na heg zien van jouw mooie foto’s wil ik nog liever!

  • Reply
   Daphne
   20 december 2015 at 14:51

   Ja zeker een aanrader hoor Ivonne !

  Leave a Reply