♥ Europa Citytrips Duitsland

15 bezienswaardigheden voor een perfect bezoek aan Berlijn!

image

Mijn eerste reisje met het vliegtuig, zal ik niet snel vergeten.. Ik koos voor een bestemming die na amper te zijn opgestegen, weer koers richting onderen aangaf. Koers richting onze ‘Deutsche’ buren. Onze buren die wij massaal uitroepen tot meest gastvrije vakantie land en onze buren die beschikken over een prachtige stad die ondanks de vele bombardementen uit de tweede wereldoorlog een rijke historie bevat. Een stad vol hippe hotspots, maar ook de stad waar je even stil bent bij het zien van de littekens uit de oorlog. We hebben het hier natuurlijk over veelzijdig Berlijn! Ik heb een een 15-tal bezienswaardigheden op een rij gezet, die absoluut zullen zorgen voor een onvergetelijk verblijf aan deze wereldstad!

1. Maak een tour met de ‘Berliner Unterwelten’

Ben jij benieuwd naar de ondergrondse geschiedenis van Berlijn? Ga dan zeker met een van deze tours mee. Een uur lang werden wij door het ondergrondse stelsel rondgeleid en zagen we bijvoorbeeld hoe de bunkers waren ingericht met bedden en een keuken om tijdens de oorlog zoveel mogelijk mensen op te kunnen vangen mocht er een bombardement op de stad worden afgevuurd. De gangenstelsels zijn enorm en zijn gelegen in/om metrostation Gesundbrunnen.  Zo liepen we honderden meters onder de grond door donkere gangen en kwam je vervolgens bij een deur waarbij we weer een stuk liepen door het druk bezochte metrostelsel van Berlijn, om vervolgens de volgende deur weer door te gaan en verder te gaan met onze ondergrondse ontdekking van het gangenstelsel van Berlijn. Voor meer informatie over de tour, kijk dan hier.

2. Reichstag

Geïnteresseerd in de politieke geschiedenis van Berlijn, ga dan zeker mee met een tour door de ‘regeringswijk’ van Berlijn.  In de Reichstag, het voormalige parlementsgebouw van Berlijn, worden er dagelijks rondleidingen georganiseerd, waarbij het vanwege de drukte noodzakelijk is vooraf aan te melden.  Aanmelden voor een bezoek aan dit bijzondere gebouw kan hier.  Vanuit de glazen koepel van de Reichstag, kan je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Reichstag

 3. Checkpoint Charly en Mauermuseum

Deze van oudsher controlepost, was de grensovergang tussen de Amerikaanse- en de Russische sector en tevens de enige doorgang voor buitenlanders om in Oost-Berlijn te kunnen komen. Tegenwoordig staat er op de toenmalige plaats van Checkpoint Charly een replica, aangezien na de val van de muur, de grensovergang compleet met de grond gelijk is gemaakt. Zelf vond ik de omgeving rond Checkpoint Charly te veel veranderd, waardoor ik mij moeilijk kon inleven in hoe het vroeger zou zijn geweest.  Helaas heb ik tijdens mijn trip naar Berlijn geen tijd gehad voor een bezoek aan het Mauermuseum, wat volgens velen echt jammer is. Dit museum schijnt een goed beeld te vormen van hoe het tijdens de splitsing van Oost- en west Berlijn was en laat bizarre vluchtpogingen van inwoners zien. Voor meer informatie over dit geschiedenisrijke museum, kijk dan hier.

Checkpoint Charly

4. Brandenburger Tor en Hollocaust monuments

Om de Brandburger Tor in Berlijn kunnen we gewoon bijna niet heen. Het is de belangrijkste en tevens enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Niet ver de Brandenburger Tor vind je Hollocaust monuments, een zeer grootst en indrukwekkend monument. Het monument is gebouwd om de Joodse bevolking die in de tweede wereld oorlog om het leven is gekomen te herdenken. Aangezien de blokken variëren in maat en je absoluut niet weet waar je bent en wie je tegen komt als je tussen de blokken door loopt, geven ze je een wat onzeker gevoel. Zelf interpreteerde ik dit gevoel als het gevoel dat joden hebben gehad tijden de oorlog: onzekerheid over wat komen gaat.

Brandenburger tor

5. Mauer Park

Dit bekende hippe park ontstond na de hereniging van Duitsland en is enorm geliefd bij Berlijngangers, maar ook toeristen vermaken zich hier prima. Op zondag is het groot feest, dan decoreert een vlooienmarkt het park en is er in de middag in het amfitheather karaoke waarbij  het gezellig druk kan zijn. Naast de vlooienmarkt en het amfitheather, bevinden zich altijd veel wandelaars in het park en is er ook de mogelijkheid om te basketballen, te schommelen of gewoon heerlijk te relaxen.

6. Berliner Zoo

Ik stond versteld bij een bezoekje aan deze dierentuin. Zelf had ik verwacht dat deze midden in de stad liggende dierentuin klein en minder divers zou zijn, al helemaal toen ik de prijs bij de kassa hoorde.. Studenten betaalde 10 euro en zat je niet meer op school, was je als volwassenen 13 euro kwijt.. Dat is toch heel iets anders als in Nederland? Ik verwachtte daarom een klein en minder divers dierenpark, maar sloeg daarmee de plank compleet mis. De dierentuin was flink groot en er was van alles wat! Meer informatie, kijk dan eens hier.

Berlinerzoo

7. Gedächtniskirche

Deze in de tweede wereld zwaar gebombardeerde kerk, is na de oorlog compleet gerenoveerd. Het deel van de kerk dat nog in tact was werd zo gerenoveerd dat het niet meer kon instorten, daarnaast werd er een achthoekige kerkzaal en klokkentoren naast gebouwd in een naar mijn mening iets wat te moderne stijl, al is het van binnen best een mooi gezicht met alle raampjes van gebrandschilderd glas. Het oude gedeelte van de kerk dat na de oorlog nog in tact was wordt tegenwoordig gezien als een monument. In 2010 is men wederom begonnen met een grote renovatie die toen ik er was nog steeds gaande was. De binnenzijde van deze van oudsher mooie kerk heb ik wel kunnen bewonderen, maar de buitenzijde stond compleet in de stijgers waardoor in ‘real life’ bewonderen niet mogelijk was op dat moment. Gelukkig staat het internet vol met plaatjes van deze bijzondere kerk.

Gedächtniskirche

8. Potsdamer Platz

Tijdens de koude oorlog liep de Berlijnse muur dwars door Potsdamer Platz, in die tijd was dit hippe gebouw namelijk een plein. Na de koude oorlog werd Potsdamer Platz nieuw leven ingeblazen door er een hippe ‘place to be’ van te maken. Zo is het bekende Sony center er  gevestigd en beschikt het winkelcentrum over een hippe bios, diverse cafés en het Berliner Filmmuseum.

Potsdamer platz

9. De Berlijnse muur

Vrijwel iedereen weet dat jaren geleden Oost- en West Berlijn was opgedeeld in 2 delen. Niet eens zo heel lang geleden, namelijk in 1989, kwam er een einde aan deze tweedeling. Meer informatie over de geschiedenis van de Berlijnse muur vind je hier. Tegenwoordig zijn er nog diverse delen van de muur in Berlijn te bezichtigen, zo staan er o.a. nog stukken muur bij Potsdamer Platz, East Side Gallery en Mauerpark. Uiteraard zeker de moeite waard om dit stuk geschiedenis dat Berlijn mede heeft gevormd tot wat het nu is te bezichtigen.

Berlijnse muur

10. Neue Wache

Tot aan het eind van de eerste wereldoorlog en de val van het Duitse keizerrijk, diende de Neue Wache als wachthuis. In 1931 werd het wachthuis aangesteld als monument ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers. In 1993 werd de Neue Wache opnieuw ingericht. Het Monument werd toen opgedragen als centrale gedenkplaats van de Bondsrepubliek Duitsland, waarbij alle slachtoffers van oorlog werden herdacht.

Neue Wache

11. Gendarmenmarkt

Dit plein behoord tot een van de mooiste pleinen van Berlijn.  Aan het plein liggen namelijk drie mooie historische panden waaronder de Deutscher Dom, de Französischen Dom en het Konzerthaus. Het plein wordt vaak gebruikt voor diverse evenementen en ook zijn er in deze omgeving veel hotels gevestigd, omdat deze wijk mooi en zeer geliefd is.  Wij bezochten de Gendarmen markt ’s avonds en genoten van de mooie lichtjes op dit plein. Ook de kathedralen zelf waren erg mooi verlicht.

12. Fernsehturm

Een mooi uitzicht over de stad? Bezoek dan zeker de Fernsehturm. Deze 207 meter hoge toren geeft indrukwekkend panorama-uitzicht over Berlijn. Wij bezochten de Fernsehturm ’s avonds vlak voor sluitingstijd, het was toen erg rustig en hadden waanzinnig uitzicht over de stad met al haar mooie lichtjes.

Fernsehturm en gendarmenmarkt

 13. Alexander Platz

Het in deel Mitte gelegen druk bezochte plein is een ontmoetingsplek voor vele Berlijngangers.   Het plein beschikt niet alleen over een grote fontein, ook bekende winkelketens decoreren het plein, waaronder het Duitse warenhuis Galeria Kaufhof. Niet ver van dit plein ligt ook een bekend hoogstandje van Berlijn, namelijk de fernsehturm.

Alexanderplatz

14. Museum eiland

Zelf ben ik niet zo’n museumganger, maar voor de mensen onder ons die dat wel zijn: in Berlijn zit je zeker goed! Zo heeft de Alte Nationalgalerie de grootste verzameling beeldhouwwerken uit de 19e eeuw. Voor een overzicht van de musea die zich bevinden binnen museum eiland, kijk dan hier.

DSC09507

 15. De Berliner Dom

Een van de mooie historische gebouwen die redelijk bewaard is gebleven tijdens de oorlog, is de Dom van Berlijn. Na de oorlog was helaas het interieur van de Dom zwaar beschadigd, maar gelukkig is er voor gekozen de dom te restaureren. Ruim 9 jaar is men hier mee bezig geweest, maar in 1993 konden dan eindelijk de deuren van dit mega mooie bouwwerk opnieuw worden geopend.

DSC09508

 Ben jij wel eens in Berlijn geweest?  Wat waren jouw hoogtepunten van deze stad?

4 Comments

 • Reply
  Lizette
  1 september 2015 at 15:14

  Afgelopen voorjaar ben ik voor het eerst in Berlijn geweest en zeker niet de laatste keer. Wat een toffe stad! Ik heb bijna alles gezien wat je noemt. Ook het Mauer museum en de panorama daar, erg indrukwekkend. Goede reden voor je om nog een keer te gaan 😉

  • Reply
   Daphne
   1 september 2015 at 23:39

   Helemaal mee eens .! Ik heb daar echt genoten, er is gewoon van alles wat .! Het Mauer museum en de Panorama staan zeker op mijn ’to do’ list voor de volgende keer .!

 • Reply
  Danny | Reizen & Reistips
  11 september 2015 at 09:54

  En de volgende keer naar Berlin Unterwelten, Gedenkstätte Berlin-Hohenschonhausen, Schloss Charlottenburg, Asisi Panometer en … en … en …
  Ben er nu 3x geweest en nog niet eens de helft gezien wat er te zien valt 🙂

  • Reply
   Daphne
   15 september 2015 at 14:55

   Helemaal mee eens! De stad heeft zoveel te bieden dat je in een paar daagjes zeker nog lang niet bent uitgekeken! De Berliner Unterwelten is inderdaad zeker een mooie aanrader 🙂

  Leave a Reply