♥ Afrika Citytrips Marokko Travelshots

#4 Favo travelshots: bruisende Souks in Marrakech!

DSC_0096

Een week geleden liep ik door de bruisende straten van Marrakech. Omringd door Marokkaanse pantoffels, leren tassen en kleurrijke lampen baande  ik een weg door de smalle straatjes van de Medina. Links raast een toeterende scooter langs mij heen, rechts tikt een tandloze man met een zwart geitje op zijn nek mij op de arm en tegelijkertijd schudt iemand boven mij een typisch Marokkaans tapijt uit. Wat een indrukken en wat een compleet andere wereld op nog geen 3,5 uur vliegen van ons eigen kikkerlandje..

Deze compleet andere wereld geeft mij het idee mijlen ver van huis te zijn en dat voelt goed! Ondanks ik even moet wennen aan de drukte en je ongeveer om de 20 meter wordt aangesproken door een verkoper van een van de vele kleurrijke winkeltjes, geniet ik met volle teugen van alle nieuwe indrukken.

DSC_0104 DSC_0169

Veelal handgemaakte producten worden er in deze grootse Medina verkocht. Je wordt overspoelt met kleurrijke pantoffels ook wel babouches genoemd, harembroeken en sfeervolle lampen.

DSC_0049 DSC_0062

Daarnaast vind je op elke straathoek wel borden die ware kunstwerken bevatten en koop je prachtige aardewerken kookschalen waar Tajines in gemaakt worden.

DSC_0051

Ook zie je veel leerproducten als prachtige handgemaakte tassen en kom je hier en daar verse leerlappen tegen die in de zon liggen te drogen.

DSC_0098

Heb je trek? Geen nood, op diverse plekken staan fruitkramen met een zeer divers aanbod aan verse groente en fruit. Zo heb je bijvoorbeeld verse nog groene mandarijnen met blaadjes die heerlijk smaken en verkopen ze op veel plekken cactusvruchten.

souks2

En dan hebben we nog niet eens gesproken over de heerlijke geuren die er in diverse Souks je tegemoet komen. In de Medina heb je namelijk een ruim aanbod aan heerlijke kruiden, niet verpakt in ‘zakjes’, maar ‘zakken’ vol!

DSC_0097 DSC_0077

De knusse straatjes bevatten in de meeste gevallen zacht oranje getinte huizen, wat ondanks de armoede die je hier en daar ook tegen komt toch een gemoedelijke sfeer uitstraalt. Over de onderstaande vrouw heb ik mij overigens verbaasd.. Het mega grote object op haar hoofd zegt toch eigenlijk wel genoeg.. 🙂

DSC_0089

Op diverse plaatsen zie je karren vol met Marokkaanse tapijten, maar ook andere producten getransporteerd worden door de Medina. Naturel kleurig wol wordt getransporteerd naar de Souk van de wolververs, waar het vervolgens een kleurrijke touch krijgt.

DSC_0076

Maar ook andere transportmiddelen worden veelvuldig ingezet, zoals brommertjes waarbij de toeter vaak overuren maakt, maar ook de (muil)ezel wordt  gebruikt als zeer populair transportmiddel.

DSC_0080

Even de rust opzoeken? Verstopt tussen alle Souks vind je op diverse plekken trappetjes naar boven, waar diverse knusse eettentjes met dakterras zijn te vinden. Hier kan je even genieten van het uitzicht over de stad onder het genot van bijvoorbeeld een bakkie Marokkaanse thee of een heerlijke kop linzensoep.

Souks1

Ik heb genoten van deze compleet andere wereld waar de tijd even stil heeft gestaan, ik opging in de  cultuur van dit zeer diverse land en ik mij in positieve zin vaak verbaasde over de eenvoud van de leefstijl van deze mensen. Marokko: ik heb genoten! 🙂

Zijn jullie wel eens in Marrakech geweest en zo ja,  welke ervaringen zijn jullie het meeste bijgebleven?

Meer posts over Marokko vind je hier.

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

20 Comments

 • Reply
  Jessica
  23 oktober 2015 at 18:44

  Wauw dat moet echt een feest voor je zintuigen zijn! Ik wil graag nog een keer door Marokko rondtrekken!

  • Reply
   Daphne
   24 oktober 2015 at 10:09

   Klopt helemaal, echt een fijne beleving ! Wij hebben ook diverse dagtrips gemaakt en ik moet zeggen de omgeving is ook geweldig, dus zeker een aanrader !

 • Reply
  Vincent
  23 oktober 2015 at 19:10

  Je kunt de geuren van de souk bijna ruiken bij het zien van je foto’s 🙂

  • Reply
   Daphne
   24 oktober 2015 at 10:13

   Bedankt, inderdaad een fijne manier om je weer even in die omgeving te wanen.:-)

 • Reply
  Narelle
  24 oktober 2015 at 21:13

  Je hebt prachtige foto’s gemaakt zeg!! Super mooie kleuren allemaal. Marrakech staat nog op mijn lijstje ?

  P.s. Leuke blog heb je ??

  • Reply
   Daphne
   27 oktober 2015 at 17:39

   Bedankt Narelle 🙂 ! Is zeker een aanrader hoor, de stad zelf heb je binnen 2 dagen wel helemaal bekeken, maar vanuit Marrakech zelf kan je ook hele mooie dagtrips maken. Daar zal ik binnenkort ook meer over schrijven!

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  25 oktober 2015 at 11:34

  Leuke foto’s! Ik vond Marrakesh dus zelf echt niet zo heel veel aan…. Ik vond de mensen niet heel vriendelijk en we verdwaalde non stop in de medina haha. Misschien een tweede kans geven?

  • Reply
   Daphne
   27 oktober 2015 at 17:44

   Haha dat verdwalen herken ik wel een beetje, veel lijkt op elkaar, echt een doolhof 🙂 .! Soms is het wel een beetje vervelend dat iedereen je aanspreekt en wilt dat je wat koopt, maar ondanks dat vond ik de combinatie een paar daagjes stad en een paar daagjes de natuur in wel een leuke combi wat het tot een zeer geslaagde trip maakte! Misschien dan toch een herkansing inderdaad 🙂 ..?!

 • Reply
  Rebecca
  26 oktober 2015 at 17:35

  Wat een andere wereld inderdaad, maar wel heel mooi met die kleuren allemaal! Ben benieuwd naar de rest van je foto’s (:

  • Reply
   Daphne
   27 oktober 2015 at 17:45

   Thanks Rebec, van het weekend gelijk maar alle foto’s showen 😀 ..!

 • Reply
  Rianne
  27 oktober 2015 at 21:14

  Lijkt me heerlijk om hier rond te struinen! Die foto met die lampjes is leuk 🙂

  • Reply
   Daphne
   28 oktober 2015 at 11:31

   Bedankt :-), zeker een aanrader om eens te bezoeken!

 • Reply
  Stéphanie
  27 oktober 2015 at 21:30

  Wat een heerlijke post! Als ik je prachtige foto’s bekijk voel ik, ruik ik en beleef ik alles weer. Ik heb Marrakech 3,5 jaar geleden bezocht. Het leuke ervan was dat ik niet wist dat de reis mij daar zou brengen, totdat ik op Schiphol aankwam. Niet de bestemming waar ik zelf voor zou kiezen en eerlijk is eerlijk, ik moest de eerste dag even wennen. Maar wat is dit een sfeervolle en gezellige stad!

  • Reply
   Daphne
   28 oktober 2015 at 11:34

   Bedankt! Wat leuk zeg zo’n verrassingstrip! Via wat voor reisorganisatie had je zo’n surprisetrip gedaan ?

 • Reply
  Vetexbart
  29 oktober 2015 at 18:37

  Die post en de foto’s geven me dadelijk zin om het vliegtuig in te stappen! Heerlijk die marktjes met de typische geuren en kleuren 🙂

  • Reply
   Daphne
   2 november 2015 at 00:06

   Bedankt, poeh ja zeg ik zou ook zo weer terug gaan. Geweldig land 🙂 !

 • Reply
  Linda | One Day Trip
  2 november 2015 at 05:07

  Mooie foto’s! En die kleuren!

  Ik ben er in 2006 geweest. Heb toen ik weet niet hoeveel orange juices gedronken, voor naar 25 eurocent ofzo, haha.

  • Reply
   Daphne
   3 november 2015 at 13:15

   Bedankt! Haha heel herkenbaar, die is daar super lekker zoet van smaak! De prijs is inmiddels ietsje gestegen, maar 0,60 cent is nog steeds absoluut niet duur 🙂

 • Reply
  ivonne
  10 november 2015 at 15:46

  Heerlijk dat sfeertje. Ik was jaren geleden in Marokko en herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik had graag voor onze trouwdag een weekendje naar Fez gewild, maar mijn man wilde nu even liever niet naar Marokko. Dan maar even genieten van jouw foto’s!

  • Reply
   Daphne
   12 november 2015 at 18:44

   Bedankt 😀 , ja Fez lijkt me ook geweldig! Sowieso wil ik graag nog een keertje terug naar Marokko, echt een prachtig land. Ik zou dan graag eens een kamelen toch willen doen door de woestijn. Ach er moet iets te wensen blijven he 🙂

  Leave a Reply