Inspiratie & tips

Fotografie | 4 tips voor het spelen met sluitertijd op reis!

Travelshot.nl

Een bijzondere foto maken kan op uiteenlopende manieren. Eén daarvan is het spelen met de sluitertijd van je camera. Door de sluitertijd op verschillende manieren in te stellen en/of te gebruiken kun je erg gave effecten creëren. Ideaal dus om je vakantiekiekjes net even wat unieker te maken.

1. Bewegende objecten vastleggen

Als je bewegende objecten fotografeert met een langere sluitertijd, dan komen deze onscherp op de foto te staan. Dit effect noem je ook wel bewegingsonscherpte. Je kunt bewegingsonscherpte bijvoorbeeld toepassen als je het verkeer in een stad wilt vastleggen of de stroom van een waterval in beeld wilt brengen.

2. Licht fotograferen

Als je bewegend licht fotografeert met een langere sluitertijd, dan staat dat licht als een sliert op de foto. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van het verkeer als het donker is; de lichten van de auto’s zullen als kleurige strepen over het beeld heen dansen. Of denk aan de foto´s waarbij je met een lichtbron iets in de donkere lucht schrijft; de gehele tekst zal dan op de foto afgebeeld worden. Foto’s die gemaakt zijn met een lange sluitertijd zijn overigens bij uitstek geschikt om op canvas te laten drukken, omdat canvas voor een warmere uitstraling zorgt en het bij dit soort foto’s minder om details en scherpe lijnen draait. Hiervoor kun je onder meer terecht op posterxxl.nl.

3. Bewegende objecten bevriezen

Kies je voor een korte sluitertijd, dan lijken de bewegende objecten bevroren op de foto te staan. Dit is in de meeste gevallen de standaard instelling van je camera. Regen verandert in een serie druppels, en een tennisbal lijkt tijdens een wedstrijd ineens stil in de lucht te hangen. Een voorbeeld van een bewegend object ´bevriezen´ vind je op de vijfde foto in deze post. De auto lijkt stil te staan, maar ik fotografeerde toch echt een rijdende auto!

4. Meebewegen met het object

Wil je een bewegend object juist scherp fotograferen en de achtergrond onscherp op de foto krijgen? Dit effect wordt ‘panning’ genoemd. Als je een langere sluitertijd gebruikt en met dezelfde snelheid als het object meebeweegt, dan kun je dit effect creëren. Het is even oefenen, maar de uiteindelijke foto´s zullen wel heel gaaf zijn!

Mocht je nog niet zo goed weten hoe je de sluitertijd van je camera goed kunt instellen, kijk dan even op de site van je cameramerk, bijvoorbeeld bij Nikon of Canon. Hier zijn voor de meeste camera´s handleidingen te vinden. Travelshot.nl

Heb jij nog leuke tips voor het experimenteren met sluitertijd?

Foto’s by RebeccaSuzanna

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

8 Comments

 • Reply
  Tineke Koning
  19 september 2017 at 10:41

  Dank je wel meid voor de tips, die neem ik zeker even mee op vakantie!

  • Reply
   Daphne
   4 oktober 2017 at 23:34

   Leuk te lezen Tineke en succes uiteraard!

 • Reply
  Anne - Ditisanne.nl
  19 september 2017 at 13:32

  Leuk! We hebben onlangs een nieuwe camera gekocht en ik heb echt het voornemen om regelmatig op pad te gaan en te experimenteren met de camera. Je tips kende ik al wel maar ze motiveren mij wel om er snel eens tijd voor te nemen! 😉

  • Reply
   Daphne
   4 oktober 2017 at 23:34

   Wat leuk om nu met je nieuwe camera te oefenen! Succes 😉

 • Reply
  Stéphanie
  19 september 2017 at 20:27

  Leuke artikel met mooie foto’s en fijne tips! Ik neem mij steeds weer voor om nog meer te gaan experimenteren met mijn camera, maar met sluitertijd doe ik te weinig. Snel verandering in brengen 🙂

  • Reply
   Daphne
   4 oktober 2017 at 23:37

   Ja zeker een leuke bezigheid om mee te oefenen, maar je moet het wel regelmatig gebruiken, anders zakt de kennis (in ieder geval bij mij) wel wat weg.. Vooral op vakantie houdt ik mij er veel mee bezig, leuk om dan bijvoorbeeld watervallen te bevriezen 🙂 ..

 • Reply
  Jessica
  25 september 2017 at 09:31

  Leuke tips Daphne! Dat meebewegen met objecten is inderdaad nog best wel een kunst, maar het zorgt wel voor erg leuke foto’s! 😀

  • Reply
   Daphne
   4 oktober 2017 at 23:32

   Ja dat klopt, het is even oefenen maar dan heb je ook wat 🙂

  Leave a Reply