Inspiratie & tips Roadtrips

Een auto huren binnen Europa? Mijn tips op een rij!

Travelshot.nl  De afgelopen jaren heb ik al met enige regelmaat een auto gehuurd in het buitenland. Inmiddels weet ik dus aardig waar ik op moet letten en wat er belangrijk is. In deze post zet ik mijn ervaringen en tips op een rijtje.

Lokaal huren of via een website?

Dat kan nog wel eens verschillen, zelf heb ik al meerdere malen via het internet een auto gehuurd, maar ook ter plaatsen zijn leuke dealtjes te krijgen bij lokale aanbieders. Als ik vooraf thuis een auto boek, ga ik vrijwel altijd naar Cardelmar.nl of rentalcars.comomdat ik daar zelf goede ervaringen mee heb. Uiteraard is het in dit geval altijd handig om vooraf de recensies van een aanbieder te bekijken.

Huur ik ter plaatsen, doe ik dit in de meeste gevallen via het hotel waar ik op dat moment verblijf. Natuurlijk kan je ook als je op een camping of in een B&B verblijft aan de eigenaren vragen wat lokale aanraders zijn. Dit geeft mij altijd net een net wat vertrouwder gevoel als dat ik zelf het eerste en beste verhuurbedrijf in loop. De afgelopen jaren is lokaal huren in ieder geval prima bevallen.

Zelf kijk ik altijd wat het handigst is qua huren, soms kan je vooraf wel redelijk goedkoop een auto huren en kan je na aankomst die op het vliegveld ophalen. Dit is praktisch als je met zijn tweeën bent, maar vaak wordt het met zijn viertjes al een stuk lastiger als je niet een mega grote achterbak hebt waar alle koffers in kunnen. Daarnaast moet je voor jezelf ook nagaan of je de hele vakantie een auto tot je beschikking wilt hebben of een paar dagen voldoende is. Als een paar dagen voldoende is, zit je er ook niet op te wachten de auto na enkele dagen vanaf je accommodatie weer naar bijvoorbeeld het vliegveld te brengen.

Weet je niet precies wanneer en hoeveel dagen je een auto wilt huren, dan is huren ter plaatsen zeker een goede optie. Wil je meer zekerheid en dan spreek ik ook voornamelijk over het hoogseizoen, dan kan je het beste van te voren al een auto huren in Nederland. Je hebt dan de zekerheid dat je bij aankomst een auto tot je beschikking hebt. Vaak zegt men hoe eerder je boekt, des te goedkoper het huren van een auto is, maar of dit daadwerkelijk altijd het geval is betwijfel ik zelf.

Voor welk type auto ga jij kiezen?

Bij het boeken van een auto is het natuurlijk altijd noodzakelijk om te kijken naar het type auto dat je graag wilt rijden. Natuurlijk kan uiterlijk een rol spelen, maar er zijn ook praktische dingen van belang. Zo kan de te rijden afstand je keuze beïnvloeden tussen een diesel of een bezinewagen, maar ook de kofferbak- en beenruimte kunnen een rol spelen. Vier volwassenen en vier koffers kan in sommige gevallen best krap zijn. Ook let ik zelf altijd op of ik  een 2-deurs of een 4-deurs wagen huur, met meer dan twee personen vind ik 4 deuren toch een stuk prettiger.

Met welke extra kosten moet je rekening houden

In eerste instantie kan een aanbieding scherp zijn, maar ga vooraf altijd even rustig kijken wat voor kostenpakket er aan verbonden is en wat je zelf precies nodig hebt om veilig en voorzien op pad te gaan. Zo betaalden wij in Portugal 16 euro per dag voor het huren van een tomtom, waarna we zelf zo creatief waren om een kaart van de omgeving via maps.me te downloaden. Met deze kaart konden wij prima de hele vakantie rond rijden zonder problemen.

Bedenk je ook wie er gaat rijden en of je eventueel een extra bestuurder wilt. Vaak worden er namelijk leeftijdsgrenzen gesteld aan de bestuurders en kost een extra bestuurder geld. Ben je jonger dan een bepaalde leeftijd, dan komt er een extra toeslag bij bovenop. Om weer even als voorbeeld mijn vakantie in Portugal te nemen, mijn vriendin en ik  wilden het rijden afwisselen en zijn beide nog geen 26. Dit zorgde dus voor 8 euro per dag extra aan kosten voor een extra bestuurder, maar ook nog eens 8 euro per persoon per dag als extra ´jongerentoeslag´. Een goedkope huurauto wordt zo wel snel duur en ook kunnen de prijzen en leeftijden hierin bij verhuurders verschillen.

Huur je een auto en rij je met deze auto van punt A naar punt B, zitten er vaak extra kosten aan verbonden. Oriënteer je van te voren goed waar je de auto wilt inleveren, of het daar kan en wat de wijze van betalen is. Soms worden de kosten hiervan vooraf berekent, maar het kan ook zijn dat je ter plaatsen daarvoor moet betalen.

Uiteraard moet je ook denken aan de kosten voor een eventuele brengservice, maar ook de mogelijkheden om te annuleren,  risicoverzekeringen en kinderzitjes kosten geld.

Dekking bij annuleren

Kijk altijd wat je rechten zijn mocht er onverhoopt iets gebeuren. In veel gevallen betaal je wat extra’s voor een goede annuleringsverzekering, maar kan je altijd terugvallen op deze dekking mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Verzekering en eigen risico

Er zijn diverse verzekeringspakketten die verhuurders aanbieden, een normale reisverzekering is namelijk niet voldoende. De normale reisverzekering heeft vooral te maken met de schade die er kan ontstaan aan je eigen bagage.  Als ik naar mezelf kijk heb ik tot nu toe  bij het huren van een auto eigenlijk altijd nog gekozen voor de no-risk optie. Ik heb bij deze optie het meest veilige gevoel en dat vind ik die aantal ‘extra’ euro’s per dag zeker waard. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje en ook diefstal is onvoorzien. Tijdens mijn trip door de Balkan werden bijvoorbeeld onze wieldoppen gestolen. Bij het inleveren van de auto werd er een schaderapport opgesteld en kregen we gelijk een rekening voor de wieldoppen gepresenteerd die in eerste instantie werd ingehouden op onze creditcard. Na een telefoontje naar Rentalcars.com, konden wij deze rekening gewoon  bij thuiskomst via de site indienen en zouden wij het geld van de gestolen wieldoppen op korte termijn tegemoet zien.

Reserveer jij online je auto en kies je voor de volledige dekking, koop je daarmee je eigen risico dus af. Meerdere malen is het mij gebeurd dat er vervolgens door het verhuurbedrijf ter plaatsen werd gevraagd of ik een verzekering  wilde afsluiten voor volledige dekking van de huurauto. Dit is natuurlijk verwarrend, als je online al volledige dekking hebt geregeld. Ga hier in dit geval dus niet op in,  je betaalt dan namelijk voor ‘dubbele’ dekking en dat is uiteraard zonde.

De te rijden kilometers

Ben jij van plan het hele land kriskras door te rijden, let er dan op dat je geen beperking hebt op het aantal te rijden kilometers. In het geval van een limiet waarbij je denkt ‘misschien’ deze grens te overschrijden, koop dan een pakket waarbij je meer kilometers kunt rijden. Het aantal te veel gereden  kilometers kan je anders nog wel eens duur komen te staan.

Tolheffing

In sommige landen komen natuurlijk tolwegen voor. Nu zijn er in diverse auto’s al mogelijkheden dat deze tolheffing automatisch wordt verrekent middels een apparaatje dat ingebouwd is in de wagen. Zo betaalden wij €1,50 per dag en konden wij onbeperkt over de tolwegen rijden. Ideaal, want na de eerste dag hadden we het complete bedrag van de te huren dagen er al uit gereden! Check overigens wel goed of het daadwerkelijk zo is dat je een vast tarief betaald voor  het rijden over de tolwegen, in sommige gevallen is er namelijk wel een apparaatje ingebouwd, maar betaal je evengoed volledige tolkosten zonder een limiet.

Premium service

Door drukte in bijvoorbeeld het hoogseizoen, kan het zijn dat de wachtrijen bij de huurauto´s lang zijn. Tegenwoordig zijn er bij veel aanbieders mogelijkheden tot het boeken van een Premium service. Dit voorkomt dat je lang hoeft te wachten en je voorrang krijgt bij de verhuurbalie.

Het controleren van de auto

Controleer altijd de auto op schade/ technische mankementen voor aanvang. Vaak loopt daarvoor iemand van het verhuurbedrijf mee, maar mocht dit niet zo zijn en je komt ergens schade tegen die niet is vermeldt op het overhandigde schadeformulier, loop dan altijd even terug naar de verhuurder. Hij kan de schade aftekenen en zo voorkom jij dat je achteraf betaalt voor schade die jij niet hebt gemaakt. Ook foto’s maken van eventuele schade kan bij onverhoopte problemen helpen. Bij het terugbrengen hetzelfde geval, zorg dat er iemand is die mee kan kijken en de formulieren kan aftekenen. Mocht dat niet het geval zijn, omdat je de auto bijvoorbeeld buiten kantoortijden inlevert,  maak dan altijd een foto van de kilometerstand en de buitenzijde/ dashboard van de auto. In het geval er schade op jouw rekening komt te staan die jij niet hebt aangericht, kan je dit middels de foto’s bewijzen.

Travelshot.nl

De documenten/ papieren

Eigenlijk is er vrijwel altijd een creditcard nodig/handig bij het huren van een auto. Vaak wordt er op de creditcard een bedrag als borg gereserveerd voor het geval er gedurende de vakantie iets door eigen toedoen wordt beschadigd of stuk gaat. Buiten een creditcard met een toereikend krediet om, is een geldig rijbewijs en paspoort/ identiteitskaart ook iets dat niet mag ontbreken. Denk hierbij ook even aan de leeftijd van de bestuurder en indien je een groter voertuig of aanhanger gaat huren aan het gewicht waar jij mee mag rijden. Ga je buiten Europa een auto huren, let er dan ook op of je rijbewijs wel geldig is in het land waar jij een auto wilt gaan besturen.

Het aftanken van de auto

Check altijd de hoeveelheid benzine/diesel die in de wagen aanwezig is op het moment van wegrijden, zodat je de auto voor het terugbrengen weer kunt afvullen tot dezelfde stand. In de meeste gevallen scheelt het je heel veel geld als je de auto zelf met een gevulde tank terug brengt. Als de verhuurder naderhand de auto nog moet voltanken kunnen er grove kosten in rekening worden gebracht die niet opwegen tegen de kosten die je maakt als je zelf de auto vol tankt.

De rekening en algemene voorwaarden

Heel leuk die algemene voorwaarden, maar huur je een auto in het buitenland dan krijg je wel eens de rekening en algemene voorwaarden in de taal van het land waar je op dat moment verblijft mee. Lezen is dus vrij lastig en vaak teken je ter plaatsen. Dit gaat op zich prima, tot dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Laat de verhuurder altijd vertalen wat er bij de te kiezen opties wordt aangegeven en probeer voor jezelf alle belangrijke dingen helder te krijgen, hierin is een betrouwbare aanbieder met een goede naam wel erg belangrijk.

De grens over?

Ben je van plan meerdere landen te bezoeken met je huurauto, moet je dit in de meeste gevallen van te voren al melden bij het boeken als je de auto in Nederland al reserveert. Er wordt dan namelijk van te voren al contact gezocht met de verhuurder. Vaak worden er namelijk extra kosten in rekening gebracht voor grensovergang en niet altijd wordt dit met alle auto’s geaccepteerd. Dit heeft te maken met hoe een auto verzekert is. Voor onze reis naar de Balkan betaalden wij bijvoorbeeld €50,- extra en dan waren wij ook goed verzekerd over de grens voor de landen die wij wilden bezoeken.

Het 24-7 noodnummer

 Je hoopt het natuurlijk niet, maar mocht het onverhoopt toch aan de orde zijn en je staat bijvoorbeeld met pech onderweg in de middle of nowhere, zorg dan altijd dat je het noodnummer van de verhuurder mee hebt, zodat je kunt bellen voor hulp. Veel verhuurders hebben zelfs een Nederlandse helpdesk waar je met je vragen naar toe kunt. Travelshot.nl

Heb jij nog goede tips of dingen waar je op moet letten bij het huren van een auto?

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

4 Comments

  • Reply
    Lizette
    10 oktober 2016 at 08:41

    Fijn bericht! Ik ga het bewaren voor volgend jaar, dan willen we een roadtrip gaan maken en misschien daarvoor wel een auto of camper huren. Ik wist echt niet dat je vooraf moet melden dat je de grens over wilt! Oeps, maar lang leve de voorbereiding 😉

    • Reply
      Daphne
      8 november 2016 at 00:34

      Bedankt Lizette! Leuke plannen zo te horen, alvast veel succes met het uitzoeken en voorbereiden 🙂

  • Reply
    Elisa | Lies rond de wereld
    11 oktober 2016 at 23:05

    Fijne tips! Wij zijn een roadtrip voor volgend jaar aan het plannen, de eerste keer binnen Europa. Dit komt dus goed van pas!

    • Reply
      Daphne
      17 oktober 2016 at 18:12

      Wat leuk zeg !! Waar gaat de reis naar toe ?

    Leave a Reply