Geen onderdeel van een categorie Inspiratie & tips

DIY: budgetproof worldmap in je eigen stijl!

image

Een poosje geleden maakte ik mijn eigen wereldkaart na in een woonwinkel een prachtig exemplaar van een wereldkaart te hebben zien staan die ik wel graag wilde hebben, maar mij net wat te duur was. Ik besloot een soort gelijke ‘worldmap’ zelf te gaan maken in de stijl van mijn eigen interieur. Een iets wat vintage/ brocante look, zorgde voor een persoonlijke touch aan mijn zelfgemaakte trots 🙂 . In deze post zal ik uitleggen hoe ik deze ‘budgetproof’ worldmap heb gemaakt.

Wat heb je nodig?

 1. Een fotolijst naar keuze met een houten/hardboard achterpaneel (zelf heb ik een basic witte lijst van Ikea 50×70);
 2. Transferpapier (verkrijgbaar bij bijv. de Action, Hema of hobbywinkel);
 3. Een afbeelding van een overzichtelijke wereldkaart en eventueel wat andere leuke afbeeldingen naar smaak om je worldmap te pimpen;
 4. Een printer, zodat je de afbeelding(en) op het transferpapier kan printen;
 5. Een stuk (lichte) effen kleurige gladde stof naar smaak, zo groot dat de binnenzijde van de lijst is bekleedt en je aan de achterzijde nog ruimschoots stof overhoudt;
 6. Afzuigkap filter (verkrijgbaar bij bijv. Blokker of Ikea);
 7. Een stevige nietmachine met nietjes;
 8. Een stofschaar;
 9. Een strijkijzer en strijkbout;
 10. Spelden;
 11. Washi tape in een kleur naar keuze;
 12. Eventuele overige accessoires naar smaak om je worldmap te pimpen.

image

Hoe gaan we te werk?

 1. Begin met het uitzoeken van een geschikte en overzichtelijke landkaart op de computer.
 2. Print de landkaart en de eventuele andere uitgezochte afbeeldingen uit op het transferpapier. Denk er hierbij wel aan dat je de afbeeldingen in spiegelbeeld afdrukt, anders komen deze incorrect op je stuk stof te staan.
 3. Na het uitprinten en laten drogen van de afbeeldingen op het transferpapier, ga je deze uitknippen en meet je even met het stuk stof en de lijst uit waar je de afbeeldingen op je worldmap wilt plaatsen.
 4. Vervolgens ga je de afbeeldingen volgens de aanwijzingen op de verpakking van het transferpapier op het (eventueel voorgestreken) stuk stof strijken en verwijder je naderhand heel voorzichtig het papier. Even een spannend momentje natuurlijk  🙂 ..
 5. Zorg dat je een stuk afzuigkap filter uitknipt ter grootte van het stuk stof waarop de afbeeldingen zijn gestreken. Zo kun je de stof en het laagje afzuigkap filter die je onder de stof aanbrengt mooi strak trekken bij het plaatsen.
 6. Haal nu de lijst uit elkaar en verwijder het glas. Het achterpaneel van de lijst ga je nu inpakken met het stuk afzuigkap filter en daaromheen het stuk stof. Zorg dat je dit voldoende strak trekt om kreukels te voorkomen en houdt rekening met de afbeeldingen die je op het stuk stof hebt gestreken.
 7. Vervolgens ga je de stof en de afzuigkap filter netjes om het achterpaneel vouwen en vastmaken met nietjes. Hiervoor gebruikte ik een stevige nietmachine die ik open heb gevouwen om de nietjes in het achterpaneel te slaan. Enige kracht is hiermee gemoeid. Zorg dat elke vijf centimeter er een nietje wordt ingeslagen en bij de hoekjes waarde stof dus dubbel vast zit er meerdere nietjes worden bevestigd.
 8. Na het goed bevestigen van de stof, kan je de lijst om je met stof- en afzuigkap filter bekleedde achterpaneel bevestigen en maak je deze nog extra goed vast met de stalen clipjes van de lijst. Zelf bevestigde ik nog een kanten lintje hierbij, maar dat is maar net wat je smaak is natuurlijk.

image

10. Vervolgens ga je de spelden decoreren door middel van de zelf uitgekozen washi tape. Knip van de stukjes washi tape vlaggetjes in het model dat jij mooi vindt en beplak hiermee vervolgens de spelden.

image

11. De vlaggetjes kun je pinnen in de landen op je worldmap waar je al bent geweest tot nu toe en blijven extra goed zitten door het stuk afzuigkap filter dat tussen het achterpaneel en het stuk stof is bevestigd. Zelf kocht ik een hartje in de stijl van mijn worldmap, die ik gebruik als speldenkussen voor de vlaggetjes die nog geen bestemming hebben. Dit staat leuk en is bovendien nog handig ook!

image

12. Tot slot kan je je worldmap naar eigen wensen nog versieren. Zo kan je er een leuke foto of kaart van een bepaalde bestemming op vast pinnen of een toegangsticket van bijvoorbeeld een slot of park waar je bent geweest.

En.. uiteindelijk kan de worldmap er zo uit komen te zien.. Helemaal naar eigen wensen en bovendien ook nog eens uniek .. 🙂

image

Wat vinden jullie van deze DIY worldmap ?

Follow me with Bloglovin

11 Comments

 • Reply
  Vincent
  28 september 2015 at 23:34

  Leuk idee! En past ook goed bij je interieur zo te zien. Gelukkig heb ik als een scratchmap, want ik ben niet zo super handig 🙂

  • Reply
   Daphne
   2 oktober 2015 at 13:10

   Bedankt! Zo’n normale scratchmap is natuurlijk ook hartstikke leuk 🙂

 • Reply
  Jessica
  29 september 2015 at 14:32

  Wat knap dat je dat zelf in elkaar hebt geknutseld! Ik heb zelf een krasmap, maar misschien wel een leuk idee voor als een van mijn reislustige vriendinnen jarig is! 🙂

  • Reply
   Daphne
   2 oktober 2015 at 13:11

   Bedankt! Nou inderdaad zeg, daar had ik dan niet gelijk over nagedacht, maar het is zeker ook een hartstikke leuk verjaardagscadeau!

 • Reply
  Rebecca
  29 september 2015 at 19:35

  Heel leuk! Ik ben wel creatief, maar weet niet of ik hier het geduld voor heb HAHA. 😉

  • Reply
   Daphne
   2 oktober 2015 at 13:13

   Haha nou moet eerlijk zeggen dat het nog best mee viel .. Denk dat die plaatjes printen en erop strijken nog het meeste werk was.. Misschien toch nog een idee als je een leeg hoekje vind in je kamer haha ..!? 🙂

   • Reply
    Rebecca
    5 oktober 2015 at 13:55

    Hahaha nou momenteel is er echt geen leeg plekje meer op mijn kamer ): Wie weet een idee voor mijn toekomstige huisje…ooit haha.

 • Reply
  Anita - Reisvlinder.nl
  30 september 2015 at 12:31

  Super leuk idee! Mooi eindresultaat. Ik zit ook altijd vol creatieve ideeën, maar kom meestal niet verder dan de aanschaf van het materiaal. Er liggen nog heel wat diy-projectjes op me te wachten 🙂

  • Reply
   Daphne
   2 oktober 2015 at 13:16

   Bedankt ! Haha nou daar herken ik mezelf ook wel in hoor, meestal koop ik het heel enthousiast en blijft het daarna liggen. Maar ik moet zeggen af en toe lekker knutselen is best wel heel leuk 🙂

 • Reply
  Marlies
  3 oktober 2015 at 14:42

  Hartstikke leuk! Ga ik zeker proberen na mijn reis naar Canada! 🙂

  Marlies aka Magnificent Escape

  • Reply
   Daphne
   4 oktober 2015 at 17:48

   Bedankt Marlies! Mocht je hem hebben gemaakt, ben ik heel erg benieuwd naar jouw eindresultaat!
   Veel plezier in Canada trouwens!! 🙂

  Leave a Reply