♥ Europa Hotspots &Foodies Inspiratie & tips Nederland

Een dagje Giethoorn!

SAM_0395

Enkele weken geleden bracht ik een middag door op de wateren bij Giethoorn. We huurden daar een bootje en verkenden zowel Noord- als Zuid- Giethoorn. In combinatie met een fijn gezelschap en een prettig weertje, is Giethoorn een perfecte bestemming voor een gezellig dagje uit!

Voor velen klinkt het zogenoemde ‘Hollandse Venetië’ vast niet onbekend in de oren. Deze waterstreek in de kop van Overijssel is namelijk een ware toeristische trekpleister van ons kikkerlandje. Niet alleen de Nederlanders komen graag in deze waterstreek voor het varen met een (fluister)bootje, ook onder de Duitsers en zelfs onder de Chinezen en Japanners is deze Hollandse waterstreek bekend.

SAM_0362

Vervoer

Giethoorn is voornamelijk bekend door haar vele waterwegen die speels tussen de met bruggen te bereiken huizen doorlopen. Het meest voor de hand liggende vervoer is dan ook de boot. Vroeger werd er voornamelijk gebruik gemaakt van een punter, maar tegenwoordig hebben (elektrische) motorbootjes de overhand.
Buiten de punters en de motorbootjes om, wordt er in Giethoorn ook dankbaar gebruik gemaakt van kano’s en is Giethoorn ook goed te verkennen met de fiets en benenwagen.

SAM_0397 SAM_0381

Bootje huren

Wij kozen tijdens ons bezoek aan Giethoorn voor het huren van een  motorbootje. We parkeerden onze auto in Giethoorn- Zuid, wat het rustigere gedeelte van Giethoorn is. Het zogenoemde ‘fluisterbootje’ huurden we voor 15 euro per uur bij De Landije, die verschillende soorten bootjes aanbiedt. Na het opschrijven van onze starttijd op de plattegrond van de waterwegen die wij mee kregen, konden we vertrekken.
Ook in het toeristische gedeelte van Giethoorn- Noord worden op diverse plaatsen bootjes aangeboden, zoals bij Smits’ Paviljoen dat ook direct aan het grote meer ligt. Zelf kozen wij voor een bootje huren in Giethoorn- Zuid, omdat we het idee hadden dat het daar rustiger zou zijn en we dus ook beter onze auto kwijt zouden kunnen.

SAM_0398 SAM_0377

Omgeving en route

Naar Giethoorn- Noord, het toeristische gedeelte waar ook alle restaurantjes zijn gevestigd, was het ongeveer een uur varen vanuit De Landije. De totale route was ongeveer 1,5 uur. Wij deden er iets langer over, tja.. richtingsgevoel was bij mij en mijn mede reisgenoten soms enigszins ver te zoeken.. 🙂 Overigens waren er diverse routes te varen waarbij de tijd varieert. Het gebied is zelfs zo groot, dat je ook een hele dag een bootje kan huren om de mooiste plekjes van dit veelzijdige natuurgebied te ontdekken. Bij vrijwel elke bootverhuur zal je een kaart mee krijgen met de routes erop, deze heb je ook zeker wel nodig. De routes vond ik persoonlijk niet erg duidelijk aangeduid, waardoor onze kaart zeker geen overbodige luxe was.

Onderweg vaarden we langs gezellige smalle waterweggetjes tussen de huizen door, maar ook door niemandsland waar een stel gezellige koeien ons nieuwsgierig stonden aan te kijken. Het laatste gedeelte voordat we het hart van Giethoorn bereikten, vaarden we over een groot stuk meer waarbij je even goed moet kijken welke afslag je moet nemen om op de zogenoemde Dorpsgracht te komen.

SAM_0368 SAM_0375

De dorpsgracht van Giethoorn – Noord

Eenmaal aangekomen in Giethoorn Noord, genoten we van een verse punt gebak waarna we onze route weer vervolgden door de sfeervolle Dorpsgracht waaraan diverse gezellige restaurants en winkeltjes zijn gevestigd. Ook is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de pottenbakkerij en Museumboerderij ’t Olde Maat Uus, dat beide aan  dezelfde dorpsgracht is gevestigd.

Giethoorn 1

Na de magen te hebben gevuld bij een van de gezellige restaurantjes, sprongen we weer in ons bootje dat voor het restaurant aan de gracht op ons lag te wachten. Van daar uit vaarden we in ongeveer een half uur terug naar Giethoorn- Zuid waar we onze boot weer inleverden.

Ben jij wel eens in Giethoorn geweest? Wat vond jij van dit stukje ‘Hollands Venetië’?

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

7 Comments

 • Reply
  Janne
  18 oktober 2015 at 10:10

  Grappig, toevallig ben ik dit jaar voor het eerst naar Giethoorn geweest nadat ik de documentaire Ni Hao Holland had gezien. Echt enorm mooie straatjes en boerderijtjes daar… Soms vergeet je bijna dat ons eigen land ook best mooi is. 🙂

  • Reply
   Daphne
   20 oktober 2015 at 12:57

   Heel erg herkenbaar! Nederland heeft ook zat mooie plekjes, maar soms hebben we bijna minder van al deze hotspots gezien als de buitenlanders die ons landje bezoeken. Zonde eigenlijk, Nederlands is inderdaad best mooi 🙂

 • Reply
  Rebecca
  18 oktober 2015 at 19:23

  Giethoorn is leuk, zo te zien was je er niet tijdens de topdrukte 😉 Als je het file varen wilt vermijden, is Kalenberg een aanrader! Daar huur ik altijd een bootje in de zomer…daar vaar je ook net wat meer door de natuur 😉

  • Reply
   Daphne
   20 oktober 2015 at 12:59

   Bedankt voor de tip, daar wil ik ook nog wel een keertje heen .. Misschien een keertje samen gaan 😀 .!

   • Reply
    Rebecca
    21 november 2015 at 17:48

    Haha zie nu pas je reactie, maar doen we zeker een keer volgende zomer 😉

 • Reply
  Yvonne
  29 oktober 2015 at 22:18

  Leuk, toerist in eigen land! Ik kan me tegenwoordig steeds vaker vinden in “Maar Nederland is ook best mooi”. Toevallig kort geleden ook in Giethoorn geweest, maar toen niet gevaren, omdat we al aan de late kant waren, ziet er leuk uit op je foto’s.

  • Reply
   Daphne
   2 november 2015 at 00:10

   Bedankt ! Nou inderdaad, dat begin ik ook steeds meer te ontdekken! Ik kwam er achter dat ik veel toeristische mooie plekjes in ons eigen landje nog niet eens heb ontdekt, terwijl dit vaak ook meer dan de moeite waard is en buitenlandse toeristen er stad en land voor afreizen! Toch maar eens wat meer Nederlandse pareltjes gaan bezoeken 🙂 ..

  Leave a Reply