♥ Europa II Inspiratie & tips Nederland

NEDERLAND |12 tips in de omgeving van Ermelo – Harderwijk!

Al mijn hele leven woon ik met veel plezier op de Veluwe, maar een post schrijven over de omgeving waar ik het grootste gedeelte van de tijd door breng was er nog nooit van gekomen. De afgelopen tijd ontdekte ik ook dicht bij huis een hoop mooie nieuwe plekken. Het kostte mij dan ook geen moeite om deze post met een hoop leuke bezienswaardigheden/ to do’s in de omgeving van Ermelo en Harderwijk samen te stellen als echte insider!

1. Maak een mooie wandeling bij het Speulderbos

De omgeving van Ermelo en Harderwijk is prachtig. Amper vijf autominuten van het centrum van Ermelo, rij je de Ermelose bossen in richting Garderen. Onderweg passeer je de afslag richting de Ermelose schaapskooi en nog geen vijf autominuten hiervan verwijderd ligt Boshuis Drie. Een leuke locatie om neer te strijken voor een bakje koffie met overheerlijke appeltaart, maar ook kan je hier heerlijk lunchen en dineren. In de zomer hebben ze een gezellig terras en zelfs de mogelijkheid om met je paard te pauzeren en je paard af te zadelen en te plaatsen in de daarvoor bestemde weides. Rechts van Boshuis Drie vind je een pad dat leidt naar een natuurcamping. Open de hekken en steek deze kleine camping over om aan de achterzijde een hek te open richting de prachtige ‘dansende’ bomen van het Speulderbos. Je kunt hier mooie routes wandelen, onder andere naar het Solse Gat. Vooral in de herfst is het Speulderbos erg geliefd en kan het hier enorm druk zijn. Auto’s worden veelal geplaatst nabij Boshuis Drie.

2. Huur een trike en ontdek de Veluwe

De Veluwe ontdekken op een wel hele unieke manier, huur dan een trike bij trikeverhuur Veluwe in Uddel en tour door de mooie omgeving nabij Ermelo en Harderwijk of juist richting Apeldoorn. Tijdens onze tocht reden we langs uitgestrekte weides, maar ook prachtige bosgebieden. Maak een stop bij Kasteel Staverden en haal een ijsje bij de IJstijd in Garderen.

Denk aan het meenemen van een zonnebril tegen de zon, maar ook tegen de wind en extra kleding voor de wat koudere uurtjes. Meer informatie klik dan hier.

3. Ontdek de heide nabij de schaapskooi

Voor een mooie wandeling en een bezoek aan de schaapskooi zit je in Ermelo zeker goed. De schaapskooi ligt aan de prachtige Ermelose heide, op bepaalde plekken in dit heidegebied waan je je zelfs een beetje in het buitenland. Met een beetje mazzel kan je de herder met de schaapskudde spotten en ben je getuige van het thuis komen van de schaapjes onder het genot van een drankje dat je kan halen bij het gezellige bezoekerscentrum van de schaapskooi.

De dag afsluiten met een hapje, nabij de schaapskooi vind je het eerder in dit artikel besproken authentieke restaurant Boshuis Drie, een nostalgische boerderij met een gezellig terras. Rij je iets verder door het bosrijke gebied, kom je uit in Garderen (je weet wel van die overheerlijke schepijsjes;-))..

4. Huur een sloepje bij sloepverhuur Bentfield

Op een steenworp afstand van mijn woonplaats bevindt zich jachthaven Strand Horst. De perfecte uitvalsbasis voor het huren van een sloepje om vervolgens het Wolderwijd te verkennen. Meer aan bij een van de eilandjes die midden in het Wolderwijd liggen of vaar naar de gezellige Hanzestad Harderwijk om vervolgens aan te meren in de buurt van de druk bezochte boulevard.

Voor een actueel overzicht van de tarieven en de voorwaarden, klik hier.

5. Relax aan het Wolderwijd

Het Wolderwijd is een van de Veluwerandmeren en betreft de omgeving Ermelo (Strand Horst), Harderwijk en Zeewolde. Van Strand Horst kan je met de fiets langs het water naar Harderwijk fietsen, heerlijk om even uit te waaien en mijns inziens een fijne niet al te lange fietsroute. Onderweg passeer je diverse strandjes en ook Beachclub Telstar, waar je in het voorjaar en zomer lekker aan het water kunt zitten met een hapje en drankje, kijkend naar alle surfers. Niet alleen heb je hier een surfstrand, langs er Wolderwijd (zelfs tussen Nulde en Harderwijk) zijn er op diverse punten leuke strandjes, waar je op een zomerse dag lekker kunt vertoeven. Daarnaast ligt naast de haven van Strand Horst de opstapplaats van het pondje dat je van Strand Horst naar Zeewolde brengt en vice versa.

6. Bezoek Hanzestad Harderwijk

Niet alleen de omgeving van Harderwijk is prachtig, ook de stad zelf is zeker de moeite van het bezoeken waard. Harderwijk is een van de Hanzesteden en in de stad is de rijke geschiedenis dan ook nog goed zichtbaar in de bouwstijl van de panden, maar ook op de Vischmarkt en bij de Vischpoort. Maak een stadswandeling om alle mooie straatjes en historische pandjes te bezichtigen.

Enige tijd geleden is de boulevard en de jachthaven van Harderwijk flink op de schop gegaan, er kwam een prachtige boulevard en mooie haven voor terug. Vandaag de dag kan je er relaxen aan het strand bij Walhalla, lekker eten aan de boulevard of in het knusse centrum en zijn er flink wat leuke winkels te vinden. Denk hierbij aan winkels van grotere ketens als Only en Vero Moda, maar ook in de kleinere straatjes vind je leuke boetiekjes. Een goed voorbeeld hiervan is De Hondegatstraat, waar je naast leuke boetiekjes ook de Dikke Dirck, Patrijs en Lotus Lounge kunt vinden.

We moeten nog even geduld hebben, maar er komt straks vast weer een tijd dat de maatregelen weer versoepelt kunnen worden en we er weer op uit kunnen met zijn allen. In dat geval raad ik deze horecagelegenheden aan. Overigens hebben de onderstaande zaken allemaal take-away opties!

  • Lekkere cocktails en eten kan je o.a. bij Dikke Dirck, maar ook De Graaf van Gelre en Cozy Harbour aan de Boulevard zijn een aanrader. De sushilovers onder ons kunnen terecht bij Lotus Lounge;
  • Lekker ijs in de zomer, maar ook voor fotogenieke taartjes en lekkere bonbons ben je bij Patrijs aan het juiste adres;
  • Voor lekkere koffietjes en lunch kan je binnenlopen bij Y.A.M en de glutenvrije cheesecake van Baron is ook zeker een aanrader.

*Parkeren kan je in de Houtwal (eerste 2 uur gratis), een andere mogelijkheid is Kloosterplein.

7. Wandel bij Landgoed Het Roode Koper

Midden in het Leuvenumse bos vind je Landgoed Het Roode Koper. Vanaf dit Landgoed en in de omgeving starten wandelroutes en kan je urenlang genieten van de prachtige natuur. Je vindt hier onder andere de langste beek van de Veluwe, afwisselende bebossing en met een beetje mazzel spot je een groep edelherten, reeën of wildezwijnen.

Bij Landgoed Het Roode Koper kan je overnachten en lunchen/dineren, ook voor ruiters zijn er speciale arrangementen er is namelijk ook een uitgebreid netwerk aan ruiterroutes in de omgeving. Op de site van Het Roode Koper vind je een aantal mooie tips voor korte en langere wandelroutes.

8. Breng een bezoek aan Staverden

Vlak bij Het Roode Koper, in de gemeente Ermelo vind je het kleinste stadje van de Benelux: Staverden! In 1298 kreeg Staverden stadsrechten, het doel was toen om een mooie bloeiende stad te realiseren. Uiteindelijk is het hier nooit van gekomen, maar heeft Staverden tot de dag van vandaag wel stadsrechten behouden. Vanuit Staverden kan je mooi wandelen door de omliggende bossen, maar ook een bezoekje brengen aan de mooi aangelegde tuin en de brasserie.

*Ook nu in Coronatijd is de brasserie open voor ’to go’. Vanaf 11.00 staan de warme dranken en het lekkers klaar van woensdag tm zondag. Voor meer informatie, klik hier.

Tip: ben je op zoek naar een goed hotel nabij de bossen van Ermelo, dan is de Heerlickheijd van Ermelo zeker een goede optie. Een ander goed hotel in de omgeving op een geweldige locatie is Résidence Groot Heideborgh in Garderen.

9. Ga fietsen nabij Beekhuizerzand

De omgeving van Ermelo en Harderwijk is rijk aan natuur, bos, heide, maar ook zandverstuiving. Vanuit het centrum van Harderwijk fiets je in ongeveer 10 minuten naar de stuifzandduinen van Beekhuizerzand. Legio fietsroutes zijn er in deze omgeving te volgen, waarbij er ook een fietspad loopt dwars door de zandverstuiving heen. Niet alleen voor de fietsers is dit een aangenaam gebied, maar ook bij wandelaars en ruiters is deze omgeving in trek.

Via Komoot vind je legio mooie fiets- en wandelroutes.

Een dagje je eigen fiets mee naar de Veluwe? Dat is zeker mogelijk, het netwerk aan fietspaden is enorm! Ben je op zoek naar een goede fietsendrager, kijk dan ook eens op Rameder.nl. Zij bieden een breed aanbod uiteenlopende fietsendragers aan voor op de trekhaak, de achterklep of op het dak.

10. Wandel bij Kasteel Oldenaller, Putten

Tussen Putten en Nijkerk (ongeveer 15 autominuten van Ermelo en Harderwijk) bevindt zich Kasteel Oldenaller. Via een prachtige weg met aan weerskanten imposante hoge bomen, wandel je richting het landgoed. Vanuit daar kan je een route om het landgoed heen wandelen, maar wandel je ook zo het uitgestrekte weidegebied in.

Ook heb je vanuit Oldenaller de mogelijkheid een klompenpad te lopen. Een afwisselende wandeling onder andere langs beken, heide en boerengebied. Klik hier voor de 8km lange wandeling over het klompenpad.

11. Breng een bezoekje aan de Bostoren bij Landgoed Schovenhorst

Aan de rand van het centrum van Putten rij je na enkele autominuten door de beboste omgeving aan de linkerzijde voorbij brasserie Schovenhorst. Hier kan je normaal gesproken goed terecht voor een hapje en drankje en in de zomer bevindt zich hier ook een gezellig terras. De liefhebbers kunnen hier ook een kijkje nemen in de botanische tuin. Iets voorbij de brasserie aan de linker zijde bevindt zich een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren en tevens het startpunt om de route naar de bostoren te volgen. De bostoren bevindt zich aan de overkant van de weg en is zeker de moeite van het bezoeken waard. In de herfst bekijk je na een klim van 235 treden de boomtoppen met prachtige kleuren en kan je bij goed zicht zelf de windmolens in de polder zien. Naast de bostoren die zeker de moeite van het bezoeken waard is, beschikt de Schovenhorst ook over diverse mooie wandelingen, een overzicht vind je onder andere hier.

12. Neem een koffie-, lunch- of dinerbreak in het centrum van Ermelo

De centrums van Ermelo en Harderwijk zijn niet met elkaar te vergelijken. Het centrum van Ermelo is in mijn beleving in tegenstelling tot Harderwijk niet het meest fotogeniek. Toch is er de laatste jaren hard gewerkt aan het creëren van een knus centrum en dat is zeker gelukt. Zo is molen de Koe in zijn geheel gerestaureerd en zijn er op veel plekken leuke restaurants, cafés en terrassen.

Nog enkele goede (horeca)tips voor een bezoek aan Ermelo:

  • Voor een lekkere lunch of goed diner kan ik zeker De Dorpskamer aanraden. Een gezellig restaurant op een mooie locatie en een prachtig terras voor de zomerse dagen;
  • Ben jij een sushifanaat, ga dan zeker eten bij Japas. (ook hier kan je op dit moment bestellen en afhalen/laten bezorgen);
  • Sinds de zomer van 2020 kan je in Ermelo ook Thais eten, dit doe je in compleet Thaise sferen bij Lazy Tiger. Ook zij hebben de mogelijkheid online te bestellen/ laten bezorgen;
  • Bij Van Sprang kan je meer dan 40 verschillende soorten (kleine) gerechtjes bestellen om vervolgens samen te delen, heerlijk en echt een aanrader!;
  • Voor een koffietje met iets lekkers of diverse soorten lunchgerechten kan je terecht bij Kaneel en Kruimels .Tip: de ‘sweet box’ is een echte aanrader, met verschillende kleine taartjes/zoete lekkernijen;
  • Tot slot Proeverij de Ontmoeting, dit restaurant wordt grotendeels gerund door mensen met een beperking. Je kunt er goed terecht voor koffie met iets lekkers, maar ook voor lunch en diner. Daarnaast hebben ze een eigen bonbonmakerij! Kijk online voor de actuele openingstijden.

Meer inspiratie in de buurt van Ermelo en Harderwijk of voor een dagje of weekendje weg in eigen land, kijk dan ook eens op mijn Nederland pagina.

Geen post missen? Volg mij dan via Bloglovin, Pinterest en Instagram

No Comments

Leave a Reply