♥ Europa Citytrips Spanje

Feria’s in Ronda!

 Tijdens onze trip naar de Costa del Sol brachten we een bezoek aan Moorse stad Ronda! Deze stad staat vooral bekend om haar bekende stenen brug ‘Puente Nuevo’ die de diepe kloof Tajo de Ronda overspant. Maar de stad heeft zoveel meer, een bezoek aan deze stad is dan ook zeker de moeite waard! Toen wij er half mei waren hadden we geluk, ons bezoek viel namelijk samen met een stadsfeest in Ronda, de beste manier om het typisch Spaanse leven te ontdekken.

Vanuit ons plekje aan de Costa del Sol was het een klein uurtje rijden door de bergen richting Ronda. Een zeer mooie weg, maar minder geschikt voor mensen die net als ik een lichtelijke vorm van autoziekte hebben:).. In dat geval dus vooraf even wat innemen. Kronkelende wegen, stijgen en dalen, berggeiten en hier en daar een wit dorpje zijn typische kernwoorden van deze route.

DSC_0133

Eenmaal aangekomen, zochten we  een weg door de menigte richting de hotspot van Ronda: Puente Nuevo! We verbaasden ons over de enorme drukte, maar kwamen er al snel achter dat deze drukte te maken had met een stadsfeest dat er voor zorgde dat wij ons elke stap dat wij meer richting het hart van het centrum kwamen, meer in Spaanse sferen waanden..

DSC_0144 DSC_0149 DSC_0153 DSC_0277

Stadsfeest Ronda

Deze stadsfeesten die meestal een week duren, worden ook wel Feria’s genoemd. Elk jaar wordt er verspreid door Andalusië in verscheidene steden zo’n typisch Spaans stadsfeest georganiseerd. We hadden mega geluk, want ondanks we niet op de hoogte waren van deze feesten, bezochten we precies in het juiste weekend Ronda. Tijdens deze feesten lopen veel Spanjaarden in traditionele kledij en nemen veel Spanjaarden hun paard mee, die vervolgens in de meeste gevallen aan een kraampje of ieders degelijks wordt vastgebonden, zodat de eigenaren lekker met vrienden en familie kunnen gaan tafelen. Door de hele stad worden (muziek)optredens georganiseerd, staan er velen kraampjes met traditionele producten en wordt er vooral veel plezier samen gemaakt.

DSC_0284 Ronda1 Ronda4

Puente Nuevo

Jaaa daar was hij dan, de mega brug die wij voor onze reis zo vaak op de foto hadden zien staan, waar we zo benieuwd naar waren en die in het echt net zo indrukwekkend of misschien nog wel indrukwekkender was dan op plaatjes. De diepte is ongekend en dan nog niet eens te spreken over de bouwwijze. Midden in de kloof die de stad in tweeën splitst loopt de rivier Guadalevin. Een merkwaardig verschijnsel als je bedenkt dat deze brug ooit is aangelegd door mensenhanden die nog niet zoveel technische snufjes hadden als wij tegenwoordig hebben. Het is zelfs lastig om de hele brug in zijn geheel op het plaatje te krijgen..

Ronda2 DSC_0189 DSC_0211

La Ciudad

Deze oudste wijk van Ronda heeft een tal aan knusse steegjes die je echt niet mag missen als je in Ronda bent.Grote delen van deze wijk kun je ook nog bezichtigen zonder dat er heel veel toerisme de kop op steekt.

DSC_0226

Tot slot

Naast de gezellige sfeer, de knusse straatjes, de indrukwekkende kloof met haar stenen brug en het waanzinnige uitzicht vanuit deze stad over de Spaanse binnenlanden, heeft Ronda nog een tal aan leuke opties waarmee je een dag kunt vullen. Zo bracht ik ook een bezoek aan het plein bij de kathedraal van Ronda: de Santa Maria de Mayor en is een bezoek aan een van de oudste Arena’s van Spanje ook de moeite waard, ondanks wij daar helaas die dag geen tijd meer voor hadden.

Ronda3 DSC_0212 DSC_0242

Mijn tiptop 5:

1. Probeer indien mogelijk een bezoek aan de stad in mei te plannen,je kunt dan namelijk de leuke Spaanse stadsfeesten bezoeken en het is dan ook een super gelegenheid om kennis te maken met de traditionele Spaanse cultuur. Op het internet kun je voor verscheidene steden al planningen vinden wanneer ergens het desbetreffende stadsfeest plaats vindt, aangezien Ronda niet de enige stad is waar zo’n stadsfeest wordt georganiseerd. Voor een van deze overzichten klik hier
2. Niet te missen natuurlijk: de bekende Puente Nuevo welke ervoor zorgt dat beide delen van de stad met elkaar in verbinding staan.
3. Bezoek de knusse straatjes van La Ciudad. Smalle straatjes met veelal witte huisjes vormen in deze wijk het straatbeeld. Tussen de huizen door kun je op verscheidene plaatsen perfect uitzicht hebben over de Spaanse binnenlanden. Een kopje koffie bij een Spaanse taverne en je bezoek aan deze wijk is compleet! 
4. Iets wat ik niet heb gedaan, maar jij zeker wel moet doen! Breng een bezoek aan een van de oudste Arena’s van Spanje: Plazza de Toros.
5. Het plein bij de kathedraal van Ronda (Santa Maria de Mayor) doet sfeervol aan en is gevuld met mooie sinaasappelbomen, zeker de moeite van het kijken waard.

 

No Comments

Leave a Reply