♥ Europa Citytrips Inspiratie & tips Nederland

Helemaal in de ‘kerstmood’ in winters Elburg!

DSC_0825

Afgelopen vrijdag en zaterdag  stond het gezellige stadscentrum van Elburg in het tekenen van pure kerstsferen! Knusse straatjes hingen letterlijk de was buiten en iedereen was gekleed in de stijl van Dickens, welke mij vooral bekend was door het festijn dat elk jaar flink uitpakt in Deventer. Afgelopen vrijdag waande ik mij even terug in de tijd en trotseerde ik de ijzige kou, kijken jullie mee naar dit gezellige kerstspektakel?

Rond kwart over vijf betreden wij de toegangspoort van de vestingstad van het knusse Elburg.  Gelijk kom je in de stemming door de vele lichtjes die je al tegemoet schijnen en de mensen in prachtige kleding uit de Dickenstijd. In de hoofdstraat, zijn vrijwel alle winkels versierd met gezellige kersttakken en ander decoratiemateriaal en  ook is er bijna geen huis te vinden waar men niet zijn of haar best heeft gedaan er een waar kerstspektakel van te maken. Overal staan gezellige lichtjes buiten, hangen lichtjes aan de kozijnen en zijn bomen prachtig versierd. Door de met kinderkopjesstenen bedekte straten, krijg je een besloten sfeer waarbij de straten extra gemoedelijk aandoen  en het ouderwetse sfeertje nog meer leeft!

Elburg 2

Op het plein komt de geur van beslagen paarden ons al tegemoet  en verderop is men ijverig bezig met het bereiden van een varken aan het spit. Terrasjes zitten vol met mensen die veelal gezellig onder een wollen deken zitten te genieten van de nostalgische kerstsfeer. Niets is minder waar.. die sfeer hangt er zeker!

DSC_0773

We struinen door de straten, nemen hier en daar een kijkje in een winkel en ook de Elburgse huizen ontgaan ons niet. We proeven ‘echte’ Elburgse koek, wat een beetje aandoet als speculaas maar meer smaakt als taaitaai en kijken naar het straatorkest dat diverse malen door de straten paradeert. Ook staan we even stil bij de kerststal, waar een paar schaapjes heerlijk in het hooi liggen en een pony braaf de wacht houdt.

DSC_0781 DSC_0778

Uiteraard moest er ook even worden opgewarmd, het was flink koud en een paar handschoenen waren geen overbodige luxe geweest.  Onder het genot van een warme choc en een flink bord voedsel, genoten we van het typische kerstgevoel waar we inmiddels helemaal in waren ondergedompeld.

Elburg1

Even terug in de ouderwetse schoolbanken? Dat deden we bij het Gruithuis, waar we tevens ook de mogelijkheid hadden te schrijven met een lei en griffel. Toch iets moeilijker dan verwacht overigens  🙂 .. We waren getuigen van een oer-Hollandse ouderwetse les waar de oude woordenbordjes weer even uit het stof gehaald waren. Toch leuk om eens mee te maken!

Elburg 3

Uiteraard is er veel meer te doen, zo spelen er op verschillende plaatsen koren en bandjes en schenken ze in het Oude Feithenhof (nostalgisch verzorgingstehuis) koffie en thee. Het Oude Feithenhof was overigens erg druk bezocht deze avond en dat was ook niet voor niets. Het tehuis ziet er prachtig uit en doet zelfs een beetje koninklijk  aan..

DSC_0801

 Goed te weten!

Elk jaar waan je je in Elburg in de decembermaand 2 dagen in winters Elburg. Daarom heb ik nog enkele handige weetjes voor je op een rijtje gezet, mocht je je nog graag eens in deze gezellige winterse sferen willen onderdompelen.

 1. De prijs voor een entreekaartje is €5,00, te voldoen bij de stadspoort van de vesting.
 2. Parkeren is gratis  en wordt duidelijk middels parkeerwachters aangegeven.
 3. Ga niet op hakken, de parkeergelegenheid was gevestigd in een weiland wat vrij nattig was en ook de straten van de vestingstad zijn niet echt geschikt voor hakken met al die opstaande kinderkopjes stenen.
 4. Voor nog geen €10,- aten wij een heerlijk maaltijd midden in het stadscentrum bij eetcafé Woodies. Een echte aanrader om hier een hapje te eten!
 5. Scoor bij binnenkomst een plattegrond van de vesting, daar staan een hoop activiteiten op aangegeven met de daarbij behorende locatie.

DSC_0828

Rond 22.00 sloot Elburg haar deuren en ging men zich voorbereiden op de zaterdag waar men de hele dag weer kon gaan genieten van het ware winterspektaken..

Ben jij wel eens bij kerst in de vesting Elburg geweest?

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

 

4 Comments

 • Reply
  Rebecca
  18 december 2015 at 14:12

  O wat leuk zeg! Ik ben vorig jaar in Deventer geweest, maar wil hier ook wel eens heen. Gezellig die kerstsfeer (: en die ouderwetse les in de schoolbanken lijkt me ook lachen hahah!

  • Reply
   Daphne
   20 december 2015 at 14:53

   Ja echt leuk hoor! Iets minder druk als Deventer denk ik en mega gezellig 😀

 • Reply
  Stéphanie
  18 december 2015 at 23:28

  Je post komt als geroepen! Door het warme weer ontbreekt bij mij enorm het kerst gevoel maar tijdens het lezen van dit fijne stukje waan ik mij toch even in de echte kerstsfeer, zoals het hoort. Erg leuk gedaan 🙂 Het lijkt mij zeker een gezellig uitje voor volgend jaar of de jaren daarop!

  • Reply
   Daphne
   20 december 2015 at 14:56

   Bedankt 🙂 , ik heb hetzelfde gevoel met deze bijzonder warme dagen ! Daarom dit jaar maar extra vaak een kerstmarktje bezocht om even helemaal in de kerstmood te komen en Elburg is daar zeker een goede locatie voor !

  Leave a Reply