♥ Europa Eilanden Hotspots &Foodies Nederland

How to visit: 24 uur Ameland!

Travelshot.nl

Het afgelopen weekend stond in het teken van een spontaan dagje fietsen op Ameland. Zo fijn om hier na bijna 15 jaar weer eens rond te struinen. Zoals ik al eens eerder vertelde, ben ik namelijk dol op onze Wadden en dat werd ook nu weer even extra bevestigd. 

Vorige week kwam ik ineens met het spontane idee om een weekendje naar een van onze geliefde Wadden eilanden te boeken. Ik struinde het internet af, maar dat viel toch nog niet mee, alles was mega duur of bezet. Ik had bijna de moed opgegeven toen ik plots een leuk B&B tegen kwam midden in het centrum van Hollum. Achteraf bleek dit net vrij te zijn gekomen na een annulering, we hadden dus enorm geluk! Dus sliepen wij voor 50,- euro vorige week zaterdagavond in Hollum, op loopafstand van de vuurtoren en de zee. Een prima bed, een prachtige locatie en een goed ontbijt, wij waren helemaal tevreden! Travelshot.nl

Zaterdagmiddag pakten we de boot. Helaas was het weer wat somber, maar het was in ieder geval droog! Vanuit Holwerd zette we ongeveer 45 minuten later voet op de bodem van ons knusse ‘Hollandse’ waddeneilandje. Direct bij het verlaten van de boot stond de bus al klaar en werden we bijna letterlijk voor de deur afgezet van onze B&B. Heerlijk zo gemoedelijk het hier allemaal gaat. Na het droppen van onze spullen en het huren van een fiets, werd het tijd om de omgeving te gaan verkennen en even lekker uit te waaien op het strand. Travelshot.nl Travelshot.nl Travelshot.nl

Na een paar uurtjes uitwaaien aan zee en het schieten van tig foto’s later, werd het tijd om wat te eten. Ameland heeft een keur aan leuke restaurantjes, van tapas tot aan pizza, van de Franse keuken tot aan visrestaurants, alles is er te vinden. Volgens de eigenaren van ons B&B vrijwel allemaal goed te eten, een slechte naam gaat op zo’n klein eiland namelijk erg hard. We hadden geen zin meer om een heel eind te fietsen en kozen er daarom voor om neer te ploffen in de relaxte loungebanken van Beachclub The Sunset.

Travelshot.nl

De volgende dag was het tijd om het eiland te verkennen en wat een geluk: de zon scheen volop! Ameland heeft kilometers aan fietspad, dus een dagje vermaken op de fiets is zeker geen straf. Vanuit Hollum fietsten we in eerste instantie maar een klein stukje tot we eigenlijk wel toe waren aan een bakkie koffie aan zee. In Ballum zaten we precies goed, want de ‘homemade’ appeltaart en cheesecake bij Strand Paviljoen Ballum was echt heerlijk.

Travelshot.nl Travelshot.nl
Travelshot.nl

Na al dat eten konden we er natuurlijk weer even tegen aan en reden we door naar Nes, waar we een rondje liepen en wat winkeltjes bekeken. Echt leuk om daar weer eens te zijn na al die jaren. Nes is het grootste dorp op Ameland en beschikt over een aantal mooie restaurantjes en knusse winkeltjes. De nostalgische straatjes om het centrum heen doen zeer sfeervol aan en het is dan ook zeker een aanrader om tijdens een bezoek aan Ameland hier even rond te struinen.

Travelshot.nl Vanuit Nes reden we door naar het Oerd en Hôn. In dit natuurgebied kan je prachtig fietsen, optimaal genieten van prachtige natuur en de vele vogels die zich vestigen in dit gebied. Travelshot.nl Travelshot.nl Travelshot.nl

Vanuit de Oerdduinen reden we tegen de wind in terug via Buren naar Nes. Waar we de heenweg zonder enige moeite de fietspaden over vlogen, ploeterde we nu tegen de wind in. In Buren passeerden we het Landbouw- en Juttersmuseum, iets wat we zeker hadden bezocht als we net iets meer tijd hadden gehad. Altijd leuk om tussen de oude ‘gevonden’ spulletjes met vaak een hele geschiedenis door te struinen. Travelshot.nl Travelshot.nl Travelshot.nl

Eenmaal aangekomen in Nes had het hele dorp zich gevuld met kinderen die druk op zoek waren naar alle vossen die verkleed door het centrum heen liepen. De zon scheen aardig fel en door dat flinke stuk fietsen tegen de wind in hadden we toch wel zin in enige verkoeling. Bij konditorei en ijssalon de Jong sloten we aan in de rij om even later tevreden op een bankje te genieten van een overheerlijk schepijsje. Travelshot.nl

Niet veel later stapten we weer op de fiets om onze route richting Hollum door de duinen te vervolgen. Wat de heenweg een kippenstukje leek te zijn, was ineens nog een pittige rit met al die wind. Enigszins schaapachtig had ik die dag ervoor nog gelachen toen de mensen van ons B&B vertelde dat ze met wind mee toch wel een heel stuk sneller in Nes waren dan als ze de wind tegen hadden. Dit scheen nogal vaak voor te komen, maar dat dit zo’n verschil zou zijn had ik mij stiekem helemaal niet gerealiseerd. Gelukkig is er met een pittige work-out op een prachtige zondag helemaal niets mis! Travelshot.nl Travelshot.nl Travelshot.nl Travelshot.nl

Eenmaal terug in Hollum kwamen we er achter dat de laatste boot terug naar het vaste land toch een stuk eerder ging dan dat we eigenlijk vooraf in ons hoofd hadden. Dat werd dus helaas geen drankje meer aan het strand. Bij onze B&B haalden we de spulletjes op en kregen we onverwacht nog een lift  naar de boot ook!

Travelshot.nl

Om half 7 was het dan toch echt tijd om dit fijne en prachtige eiland gedag te zeggen en koers te zetten richting het vaste land. Net als de andere waddeneilanden geeft Ameland mij het gevoel  van een compleet andere wereld, amper 24 uur weg maar toch het idee hebben dat je helemaal uitgerust terug komt aan de vaste wal.

Goed te weten!

 • Voor 4 euro per dag parkeerden wij onze auto vlak bij de haven van Holwerd. Informatie hierover vind je hier.
 • Een bootticket voor een volwassenen kost €14,80 per persoon voor een retourtje.
 • Een retourtje voor de bus van Nes naar Hollum kost €4,50 per persoon. Voor een compleet overzicht en de dienstregeling, kijk ook eens hier.
 • Neem in de wachtruimte van de boot in Holwerd een ‘Ameland Guide’ mee, hierin staan leuke tips voor activiteiten, restaurantjes en een plattegrond van het eiland.
 • We huurden voor €8,- een fiets  bij Nobel fietsverhuur. Zelf huurden we de fietsen in Hollum en brachten deze daar ook weer terug, maar het is ook mogelijk de fiets bij de vestiging in Nes of Ballum weer in te leveren. Ook krijg je van hen een kaartje met complete fietsroutes over het eiland mee.
 • Accomodaties kunnen soms ook last minute nog vrij komen, zelf checkte ik airbnb.nl en bedandbreakfast.nl.

Travelshot.nl

Zijn jullie wel eens op Ameland geweest?

15 Comments

 • Reply
  Elisa | Lies rond de wereld
  24 juli 2016 at 14:21

  Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest, maar moet er echt eens naartoe. Ameland ziet er echt super mooi uit, gave foto’s!

  • Reply
   Daphne
   27 juli 2016 at 19:27

   Bedankt Elisa, ik kan het je echt zeker aanraden! Heerlijk voor bijvoorbeeld een korte break 🙂

 • Reply
  Dominique
  24 juli 2016 at 22:11

  Gaaf! Je voelt je echt even toerist in eigen land als je met een DSLR foto’s aan het maken bent, he? 🙂 Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest, maar als ik zo de foto’s zie moet ik er toch maar eens naar toe gaan!

  • Reply
   Daphne
   27 juli 2016 at 19:29

   Haha ja helemaal waar Dominique! Tegenwoordig neem ik ook in ons kleine kikkerlandje lekker vaak de DSLR mee, genoeg te zien! Zeker de waddeneilanden, die zijn enorm fotogeniek 🙂

 • Reply
  Anita - Reisvlinder.nl
  25 juli 2016 at 10:38

  Wat een heerlijk weekendje en wat een geluk dat je nog een B&B kon scoren voor maar 50 euro. Wat lijkt het me fijn om op Ameland rond te fietsen. Ik snap je liefde voor de Waddeneilanden wel, ook al ben ik er nog nooit geweest 🙂 Maar….daar gaat binnenkort verandering inkomen. In augustus is het eindelijk zover: dan ga ik naar Vlieland en Terschelling.

  • Reply
   Daphne
   27 juli 2016 at 19:36

   Bedankt Anita, het was inderdaad een heerlijk weekend! Wat een gave vooruitzichten heb jij op het programma. Vlieland en Terschelling zijn namelijk ook beide hartstikke leuk! Veel plezier alvast 🙂

 • Reply
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  26 juli 2016 at 16:10

  Heerlijk, de waddeneilanden! Zelf ben ik groot fan van Terschelling (misschien omdat ik er m’n hele leven al kom), maar Ameland is ook erg mooi. Je hebt mooie foto’s gemaakt!

  • Reply
   Daphne
   27 juli 2016 at 19:37

   Snap ik helemaal! Terschelling is ook een super fijn eiland om rond te struinen 🙂

 • Reply
  Stéphanie
  30 juli 2016 at 15:21

  Ik ben nog nog op de Waddeneilanden geweest. Elke keer heeft iets anders weer prioriteit maar daar moet toch eens verandering in komen. Ameland ziet er zo mooi uit, je hebt weer prachtige foto’s gemaakt! Het lijkt mij heerlijk om daar te fietsen en te wandelen!

  • Reply
   Daphne
   3 augustus 2016 at 11:58

   Bedankt Stéphanie! Het is er echt heerlijk en zeker met mooi weer is het mijn ultieme aanrader 🙂 .!

 • Reply
  Marcella
  10 augustus 2016 at 11:39

  Mooie foto’s! Ik hou van de waddeneilanden, zo fijn om echt even helemaal los van het vasteland te zijn. Net een mini vakantie! Op Ameland ben ik nu een tijdje niet geweest, maar ik denk dat ik Schiermonnikoog voorrang ga geven 😉

  • Reply
   Daphne
   11 augustus 2016 at 13:16

   Bedankt! Schiermonnikoog staat nog op de bucketlist bij mij.. Dat is het enige eiland van de tv tas die ik nog niet heb bezocht, dus ik ben enorm benieuwd!

 • Reply
  ivonne
  16 augustus 2016 at 15:28

  Ik was jaren geleden een midweek op Ameland en zelfs in februari was het er geweldig. Ik ben gek op de Waddeneilanden maar mijn man heeft niet zo’n zin om elke keer vanaf het zuiden van het land die kant uit te gaan. Best wel jammer, want als het aan mij lag zaten we er vaker, heerlijk uitwaaien!

  • Reply
   Daphne
   24 augustus 2016 at 12:12

   Vanuit het zuiden is het zeker nog wel een aardig stukje rijden, maar zeker een fijne bestemming voor bijvoorbeeld een weekendtrip! Inderdaad echt heerlijk om uit te waaien 🙂

 • Reply
  10 reisbloggers over de mooiste plekken in Nederland
  23 november 2016 at 21:02

  […] wel kunt vinden. Echte aanraders zijn ook het doen van een robbentocht die bijvoorbeeld vanaf Ameland vertrekt of het maken van een tripje met de Vliehors Expres, die je meer over het eiland […]

 • Leave a Reply