♥ Europa Citytrips Duitsland

How to visit: Keulen in 1 dag!

DSC_0774

Afgelopen weekend stond in het teken van een dagtrip naar de Duitse stad Keulen. Veel te vroeg ging ’s ochtends de wekker en na een rit van ruim 2,5 uur werden we rond 9 uur uit de wagen gebonjourd om ons een dagje te vermaken in de aan de Rijn liggende Duitse stad, waar de dom al van ver de stad een herkenbare touch geeft. Ik neem je een dagje mee op pad!

Hohenzollernbrücke

Om het centrum van de stad te bereiken, moesten we over de Rijn door middel van de spoorbrug Hohenzollernbrücke. Deze brug vormt een kleurrijk geheel, omdat er aan de brug duizenden kleurrijke ‘liefdes’ slotjes zijn bevestigd. Voor de fotografieliefhebbers onder ons, zeker even leuk om hier te experimenteren.!

DSC_0771

De Dom

Wanneer je de spoorbrug over bent, loop je al vrij snel tegen de Dom aan.  Dit imposante bouwwerk is een van de meest beroemde kerken van Duitsland en heeft buiten een imposant uiterlijk om, twee prachtige torens waarvan je na het betreden van ruim  500 treden kunt genieten van prachtig uitzicht over de stad heb ik mij laten vertellen.  Helaas kwamen wij een aantal uurtjes te kort deze dag en hebben wij deze prachtige kerk niet van binnen kunnen bezichtigen en lieten wij de 500 traptreden even voor wat het was.  Ach, er moet wat te wensen blijven.. 🙂

DSC_0778

Foodies

Na een lange rit en een stevige wandeling, was het tijd voor een bakkie met wat lekkers. Iets wat in Keulen absoluut niet schaars is! Een keur aan gezellige koffietentjes en restaurantjes lokken de aandacht en maken de keuze er niet gemakkelijker op. Naast de gezellige koffietentjes, staat Duitsland bekend om haar grote keuze en dus vitrines vol vers gebakken brood en lekkernij. Zo zie je regelmatig mega punten ‘kuchen’ langs komen en dit alles is relatief een stuk goedkoper dan in ons eigen kikkerlandje..

Keulen1

Ehrenveld

Voldaan stappen we even later op de metro richting Ehrenveld. Deze wijk ligt net iets buiten het toeristische gedeelte van de stad, waardoor je je ook echt onder de locals bevindt. De wijk zou volgens zeggen een trendy stijl uitstralen met vintage winkeltjes en hippe muurschilderingen. Na ruim een uur te hebben rondgestruind door de wijk, kwamen we tot de conclusie dat we misschien iets te veel verwachtingen hadden van deze wijk.. Hier en daar een muurschildering en een aantal vrij gewone winkeltjes waren niet aan onze aandacht ontgaan, maar de echte hippe look  ontbrak enigszins.  Een echte ‘must see’ is deze wijk dan ook niet.

DSC_0794 DSC_0791

Winkelen

De metro bracht ons weer naar hartje centrum, waar het tijd was om even de winkelstraten onveilig te maken. Straten vol met hippe winkels decoreren het straatbeeld, een middag is dus zo gevuld. Het winkelaanbod is zeer divers, zo vind je er bekende modeketens als Primark, Douglas en Only, maar ook wat exclusievere winkeltjes vol leuke hebbedingetjes.

DSC_0785

Kerstsfeer

Jammer genoeg waren wij net een weekend te vroeg om de sfeervolle kerststalletjes te bezichtigen, iets waar Keulen ook bekend om staat. De kerstmarkt is namelijk razend populair en wordt jaarlijks druk bezocht.  Wel waren wij getuigen van het ijverig versieren van de immens grote kerstboom welke voor de Dom was geplaatst en stonden er op pleintjes hier en daar al een aantal kerststalletjes klaar om gevuld te worden  met lekkernij, sfeervolle decoratie en een hoop gezelligheid!

DSC_0801

Vervoer

Aangezien wij  de luxe hadden  te worden gebracht naar Keulen, hoefden wij  niet na te denken over een geschikte parkeerplaats en scheelde dat bovendien parkeerkosten. Een goede site voor het bekijken  van de beste en meest betaalbare parkeergarages vind je hier. Denk bij het betreden van de stad wel even aan de milieusticker die je nodig hebt. Zonder deze sticker mag je officieel de stad namelijk niet in met de auto.

Een andere goede methode om de stad te bereiken is per trein. Deze stopt namelijk in het direct naast de Dom gelegen centraal station. Vanuit Amsterdam Centraal vertrekt er regelmatig een hogesnelheidstrein richting Keulen die je in iets minder dan 3 uur naar Keulen brengt.

Plaatselijk vervoer is makkelijk te doen per metro en kaartjes zijn makkelijk te verkrijgen op de metrostations. Vanaf €1,90 heb je al een kaartje en een dagkaart voor onbeperkt reizen en korting op diverse musea kost je een kleine €9,-.  Voor meer informatie over deze zogenoemde  ‘KölnCard’, neem dan een kijkje op deze site.

DSC_0784

Langer dan een dag in Keulen?

Ben je langer dan een dag in Keulen,  dan zou je kunnen overwegen een ritje te maken met de Kölner Seilbahn. Deze over de Rijn reikende kabelbaan geeft je een prachtig zicht over de stad. Meer informatie over de Kölner Seilbahn, neem dan hier eens een kijkje.  Ook bevindt zich in Keulen een dierentuin,  een chocolade museum en een parfumhuis, waar je je zeker ook nog even goed kunt vermaken. Dorstig en een echte bierliefhebber? Probeer dan zeker ook eens Kölsch! Deze typisch Keulse biersoort mag alleen in Keulen gebrouwen worden en heeft dan een een speciale smaak!

Tot slot

Keulen heeft een keur aan winkels en is dan ook een waar walhalla voor al de shopliefhebbers onder ons. Voor een dagje winkelen zit je hier helemaal op de juiste plek! Toch heeft Keulen mij verder niet geheel overtuigd van haar charme.. De Dom is prachtig en voor een dagje kon ik mij prima vermaken, maar voor het ‘echte’ sightseeing  voelde ik mij niet gelijk helemaal op de juiste plek. De stad zit enigszins in een identiteitscrisis tussen oud en nieuw en mist daardoor soms wat sfeer en gezelligheid naar mijn mening. Mijn bevinding is gebaseerd op één dagje, dus kan het maar zo zijn dat ik nog een aantal hoogtepunten heb gemist.

Zijn jullie wel eens in Keulen geweest en zo ja, wat vonden jullie van deze Duitse stad?

Meer inspiratie over Duitsland, kijk dan hier.

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

4 Comments

 • Reply
  Shirley
  22 november 2015 at 18:53

  Die kabelbaan lijkt me cool! Twee jaar geleden ben ik met zo’n kerstmarktreisje naar Keulen geweest. Ideaal en voordelig zo’n busreis. Ik ben alleen niet op de kerstmarkt geweest 😉

  • Reply
   Daphne
   24 november 2015 at 00:33

   Ja dat leek mij ook leuk! Helaas was die kabelbaan gesloten toen wij er waren en was het net wat te veel om in 1 dag te stoppen. Toch ooit nog maar eens terug dan 🙂 ..
   Zo’n busreis lijkt mij ook ideaal, zit je ook niet met parkeren etc. klummelen en is volgens mij tegenwoordig inderdaad best voordelig .!

 • Reply
  Rebecca
  22 november 2015 at 21:49

  Leuk om zo te lezen, het is in ieder geval een leuke winkelstad (niet geslaagd voor mij toen wij er waren hahah). Moet er ook nog blog over schrijven, maar eerst de rest uitwerken xD

  • Reply
   Daphne
   24 november 2015 at 00:34

   Haha ja we brachten elkaar wel een beetje ongeluk, maar het was gezellig en dat is het belangrijkste 🙂 .. Ben benieuwd naar je blog .!

  Leave a Reply