Eilanden Italië

Italië | 6x doen op Noord-Sardinië !

Helderblauwe baaien, grillige landschappen en genoeg diversiteit voor een afwisselende roadtrip. Op Sardinië zit je voor dit alles helemaal goed! Deze maand alweer 2 jaar geleden vloog ik naar dit prachtige Italiaanse eiland midden in de Tyrreense zee. In mijn ogen de ideale bestemming voor de cultuursnuiver, maar ook voor de strandganger en de avonturier. Vandaag deel ik mijn tips voor het noorden van dit relatief grote eiland. 

1. Ga op bootexcursie naar Isola di La Maddalena

La Maddalena is een prachtige archipel welke je met de boot vanuit de haven van Palau kunt bezoeken. De archipel bestaat uit 62 eilandjes, waarvan er drie daadwerkelijk bewoond worden. De rest bestaat uit ongerepte natuur, helderblauwe baaien en prachtige stranden. Tijdens deze 7 uur durende trip bezochten wij enkele van deze mooie eilanden. We  vertrokken in de ochtend vanuit de haven van Palau en startten de dag op het bewoonde eiland La Maddalena zelf. Hier stapten we uit in de havenplaats en struinden we door de gezellige straten met kleurrijke huizen.

Na hier 1,5 uur te hebben rondgelopen en te hebben genoten van de kleurrijke straten met leuke winkeltjes, was het tijd om weer aan boord te stappen en de reis te vervolgen naar de andere aanlegplaatsen van het archipel. Totaal stopten we 4 keer, waarvan we 1 keer voor anker gingen met als doel een duik te wagen in de zee. Helaas was het hiervoor iets te koud, maar de uitzichten over de helder blauwe zee waren er niet minder om.

*Wij boekten onze excursie enkele weken voordat wij vertrokken naar Sardinië voor 40 euro per persoon via Get Your Guide (2018).

2. Ga met de (taxi)boot naar Asinara

Asinara is een prachtig ongerept eiland dat ligt aan de Noord-Westerlijke kant van Sardinië. Het wordt ook wel het ezelseiland genoemd, gezien hier in het wild veel (albino) ezels rondlopen. Aangezien wij begin mei het eiland bezochten, was er geen mogelijkheid de ferry te nemen, het seizoen was immers nog niet begonnen. Daarom regelden wij bij een excursiebureau met een aantal andere reizigers een taxiboot naar Asinara. Ik raad aan dit op voorhand al vast te leggen en niet op de dag zelf, zoals wij deden. Dit kostten ons namelijk veel tijd, waardoor we minder tijd hadden om het eiland te bezoeken.

We boekten bij het excursiebureau ook een mountainbike, gezien ons was verteld dat het eiland vrij vlak is en we makkelijk vanaf onze bootstop naar het dorp aan de andere kant van het eiland konden fietsen. Helaas was dit niet helemaal waar. Het was een flink eind fietsen en het eiland is vrij ruig, waardoor het tempo er niet in zat en we dus besloten halverwege terug te keren, omdat we anders niet op tijd terug zouden zijn bij onze boot. Ga je dus voor een relaxe (fiets)trip of heb je minder tijd te besteden, kies dan voor een elektrische fiets of een rondje met de jeep bijvoorbeeld. Ondanks dat onze dag door tijdgebrek iets anders verliep dan verwacht, kan ik een bezoek aan dit eiland zeker aanraden. Alleen de boottrip naar het eiland toe was al fantastisch, het water was zo ontzettend helder blauw!

*Gedurende het seizoen vertrekt er een ferry vanuit Porto Torres richting Asinara.

Asinara

3. Ontdek de mooiste stranden!

Noord-Sardinië heeft prachtige stranden en daar hebben wij dan ook meerdere malen deze vakantie optimaal van genoten! Vlakbij de opstapplaats om naar Asinara te gaan, ligt het hagelwitte zandstrand met helderblauwe water van Spiaggia La Peilosa. Doordat wij nog in het voorseizoen hier waren, was het niet enorm druk. In de zomer kan het wel zijn dat je hier handdoekje aan handdoekje ligt. Het water is hier zo helder dat je het gevoel hebt dat je je in de Caribbean waant.

Het strand Spiaggia Lu Bagnu ligt vlakbij Castelsardo en het is hier heerlijk vertoeven. Toen wij hier in mei waren was het niet zo druk, het was dan ook de perfecte plek om te genieten van alle rust. Het parkeren van je auto is hier goed te doen en via een een loopbrug kan je makkelijk het strand op lopen. Houd er rekening mee dat er voor de kust in het water wel een aantal rotsen liggen, daarom is het ook verstandig om hier waterschoenen aan te trekken.

Spiaggia Li Feruli was gedurende mijn verblijf op Sardinië mijn favoriet! Wat een heerlijk rustig, breed zandstrand is dit. Wellicht was het toeval, maar de middagen dat wij hier verbleven was het altijd zonnig, terwijl andere delen van de omgeving bewolkt waren. Zelf hebben wij het deze dagen niet gezien, maar bij helder weer schijn je vanaf dit strand zelf Corsica te kunnen zien liggen.

Ongeveer 10 minuten rijden van Li Feruli, liggen de grillige roodkleurige rotsen van Isola Rossa, neem ook zeker hier even een kijkje. Je kunt hier mooi wandelen en het vissersdorpje Isola Rossa bekijken.

Li Feruli

4. Spot flamingo’s in Sinis National Park

Wist je dat je op Sardinië zelfs flamingo’s kunt spotten? Zo enthousiast als wij waren, stapten we dan ook in onze huurauto op een van onze eerste dagen om het ruim 2 uur verderop liggende Sinis National Park te bekijken. We reden een prachtige route richting dit mooie schiereiland, alleen de regen gooide deze dag roet in het eten. Via Google Maps werden we vlakbij het park een zandweg op gestuurd, maar gezien de hevige regenval op dat moment en de blubber die hierdoor ontstond kwamen we vast te zitten met de auto naast het meer (Stagno sale porcus) met flamingo’s. Niet heel relax kan ik je zeggen, maar uiteindelijk is gelukkig alles goed gekomen!

Door ons avontuurtje hebben we weinig kunnen zien van de flamingo’s die in grote getale in de verte aanwezig waren. Als tip kan ik je dan ook meegeven: ga geen onverharde wegen op bij regenval en bekijk voor je hier met de auto op pad gaat goed welke wegen het best toegankelijk zijn met de auto. Google Maps is niet altijd je grootste vriend. Overigens is dit Nationale Park bij goed weer zeker een aanrader, het schiereiland bestaat uit leuke stadjes, mooie meren, grillige rotsen en groene weides.

5. Struin door de knusse straten van Alghero

Gezien wij vlogen op Alghero, besloten we bij aankomst direct een bezoek te brengen aan deze gezellige stad. Ook hier merkten we dat het nog relatief rustig was en het seizoen nog niet was aangebroken. We struinden door de authentieke, smalle straatjes, spotten de fel getinte deuren aan het kustgedeelte van de stad en namen een kijkje bij San Michele die gekenmerkt wordt door de gekleurde koepel die vanaf de skyline van Alghero goed te zien is. Uiteraard beschikt Alghero over gezellige terrasjes waar je kunt neerstrijken voor een drankje of voor een lekkere Italiaanse maaltijd.

Alghero

6. Ga even terug in de tijd in authentiek Castelsardo

Het gezellige plaatsje Castelsardo is zeker de moeite waard als je op Noord-Sardinië verblijft. Gezien het dorp hoog op een vulkanische rots ligt, is het uitzicht op Castelsardo alleen al de moeite waard. Bekijk dus niet alleen het dorp zelf, maar rij ook eens vanaf de noord- westerlijke kustzijde richting het dorp. Je zult dan getrakteerd worden op een fotogeniek uitzicht welke ook zeker de moeite waard is bij zonsondergang.

View Castelsardo

Het dorp zelf staat bekend om haar ambachten. Zo worden er op veel plekken nog met de hand manden gemaakt en kan je hier ook getuigen van zijn, gezien sommige bewoners deze werkzaamheden gewoon voor hun huis uitvoeren. Naast manden zie je ook keramiek en tapijten in de kleine winkeltjes verschijnen wanneer je door de knusse straten van het redelijk compacte centrum struint. Zelf hebben we gedurende onze vakantie ook diverse malen in Castelsardo gegeten. Er zijn een aantal leuke restaurants, maar wij hadden toch echt de voorkeur voor Café de Paris. Hier eet je voor een nette prijs en word je geholpen door vriendelijke bediening.

Sardinië is een prachtig eiland. Veel diversiteit, prachtige stranden, helder blauw water, grillige natuurgebieden, maar ook knusse en gezellige stadjes maken dit eiland een must voor jouw bucketlist. Het eiland heeft veel meer te bieden en de 8 dagen dat ik hier mocht vertoeven, waren amper voldoende om het noorden van het eiland verkennen. Ik ga graag nog eens terug om meer te zien van dit geweldige eiland!

Meer lezen over Italië, neem dan ook eens hier een kijkje.

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram!

No Comments

Leave a Reply