Nederland

Nederland | De tuinen van kasteel De Haar

De afgelopen maanden zijn we allemaal meer aangewezen geweest op het ontdekken van aangename plekken in ons eigen landje. Buiten het feit dat het natuurlijk jammer is dat we met zijn allen minder konden reizen, was het wel de tijd om weer even stil te staan bij hoeveel mooie plekken we eigenlijk hebben in Nederland. Meer dan ooit maakte ik kennis met mooie, gezellige plekjes nabij mijn woonplaats, maar ook in de rest van Nederland. Een van deze uitstapjes bracht mij bij de tuinen van Kasteel De Haar, vandaag daarom meer over deze prachtige plek.

Het onder de rook van Utrecht liggende imposante kasteel is zeker een bezoekje waard. Wanneer we de snelweg afrijden, wanen we ons al snel in een landelijke omgeving. We stoppen eerst bij het gezellige, knusse plaatsje Haarzuilen waar we op het terras bij Toetje genieten van een pannenkoek. Toetje heeft niet alleen een gezellig terras aan de rand van het centrum van Haarzuilens, ook binnen zitten is geen straf. Het fleurige interieur maakt je hoe dan ook vrolijk en is roze jouw lievelingskleur, dan zit je hier zeker goed op je plek!

Lunchtip: Restaurant Toetje te Haarzuilens, voor meer informatie, klik hier.

In een groene oase van rust, slingeren we na de lunch de laatste kilometers van Haarzuilen over de smalle wegen naar de entree van het kasteel. Niet veel later hebben we onze auto geparkeerd en lopen we door de imposante toegangspoort. De goed onderhouden binnenplaats met rood met witte accenten leidt ons via de rechterzijde naar het entree van het kasteel. Tickets voor het bezoek aan de tuinen hadden we vooraf online al gekocht. Desondanks moesten we toch nog een behoorlijke tijd wachten voor we onze kaartjes konden laten scannen en door konden lopen richting de tuinen.

Voor een actueel overzicht van de toegangsprijzen van het kasteen en de tuinen, klik hier.

Een van de eerste en ook meest fotogenieke gedeeltes van de tuinen vond ik zelf de rozentuin. De keurig onderhouden tuin, biedt naast een keur aan uiteenlopende kleuren rozen ook prachtig zicht op het kasteel. Meerdere bankjes zorgen er voor dat je in alle rust even kunt zitten genieten van Nederlands grootste kasteel en haar fleurige tuin.

Vanuit de rozentuin lopen we richting de achterzijde van het kasteel. Hierbij passeren we diverse geometrisch aangelegde bloemenperken (genaamd de Romeinse tuin) met de meest mooie bloemen. Diverse mensen hadden hier hun kleedje uitgestald en waren lekker aan het genieten van de zon en het prachtige zicht op het kasteel.

Het vanaf de bezoekersentree aan de achterzijde liggende hoofdentree van het kasteel is het volgende punt waar we naar toe lopen na het bezoeken van de Romeinse tuin. Vanuit hier maken we een korte stop bij de kruisvijver, waar enkele zwanen met jongen vredig in het water vol kroos zwemmen en lopen we door naar het veld bij de zomereik. Hier is het redelijk rustig, waardoor ik besluit even mijn drone op te laten om wat plaatjes van het fotogenieke kasteel te schieten.

Zelf kozen wij er deze dag voor om alleen de tuinen te bezoeken. Het is ook mogelijk om een combiticket te kopen en de tuinen in combinatie met een bezoek aan de binnenzijde van het kasteel te brengen. Ik vond het bezoeken van de tuinen al meer dan de moeite waard (het totale oppervlak ongeveer 100 hectare), de tuinen rondom het kasteel zijn groot genoeg om je een middag te vermaken. Je kunt zelf eten meenemen en picknicken in de tuin, maar ook is er een terrasje gevestigd waar je kunt plaatsnemen voor een hapje het drankje.

Meer weten over de geschiedenis van Kasteel De Haar, kijk dan ook eens hier.

Meer uitjes in eigen land? Kijk dan ook eens op mijn Nederland pagina!

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin &  Instagram

No Comments

Leave a Reply