♥ Europa Finland

Lapland: een eerste impressie van een waanzinnige week!

image

Wanneer ik dit schrijf, zit ik in de lobby van ons gemoedelijke hotel midden in Lapland. Wat een geweldige dagen heb ik achter de rug en wat staan ons nog een prachtige dingen te wachten. Vandaag even een impressie van mijn eerste dagen in het prachtige Finland..

Afgelopen zaterdag was het vroeg op staan, om tien voor zes zouden we namelijk de lucht in gaan met als eindbestemming Kittilä. Helaas liep alles net iets anders als gepland en kregen we eenmaal in de lucht te horen dat het vliegtuig een technisch mankement had en we helaas terug moesten keren naar Schiphol om het te maken. Heel fijn  nieuws om in de lucht te horen als je al lichtelijk last hebt van vliegangst 🙂 .. Maar goed, uiteindelijk is alles goed gekomen en stonden we ruim 4,5 uur later dan verwacht op de luchthaven van Kittilä. De eerste indrukken waren al zo geweldig, dat de eerdere domper al gauw vergeten was. image

Ons hotel is primitief, maar erg knus! Iedereen was bijzonder vriendelijk, iets wat ik hier in Finland zeker vind opvallen. Nederland is gehaast, Finland is rustig en buiten ons avontuur op de sledehonden om alles behalve gehaast. Ik zal de gemoedelijkheid, rust en ruimte zeker gaan missen als ik straks weer thuis ben. image

De middag van aankomst maakten we nog een mooie wandeling door de sneeuw en zag ik de zon wegzakken achter de bomen.  De onderstaande foto was het resultaat. image

De eerste twee dagen maakten we kennis met de sneeuwscooter en scheurden we heel wat af. We bezochten de eerste dag het Sneeuwhotel. image

De tweede dag kenden we inmiddels de sneeuwscooter wat beter en gingen we aanzienlijk harder. We reden de bergen in en hadden prachtig uitzicht! Later zal ik zeker in detail treden over deze gave trips. image

In de middag wandelden we door het prachtig besneeuwde landschap en genoten we optimaal van de frisse buitenlucht, de rust en de gemoedelijkheid. We leerden leuke medereizigers kennen en gingen gezellig samen borrelen en een avondje op stap richting de bowlingbaan.

image
Dinsdag was een intensieve en eveneens ook bijzondere dag. ‘S ochtends vertrokken we op de sneeuwstep (eerder echt nog nooit van gehoord) richting het dichtst bijzijnde ski-oord. Bergopwaarts best pittig, maar naar beneden gingen we voornamelijk stuurloos pittig hard. 🙂  image

‘S middags maakten we kennis met de husky’s en beleefden we een prachtige rit. Wauw !! Het weer was vrij warm, daardoor dooide de sneeuw helaas hard uit de bomen, we boften wel ontzettend met het prachtige weer.

image

De woensdag stonden we ’s ochtends de rendieren op te tuigen om vervolgens in de slee te genieten van een gezellige rit. Onwijs leuk ook trouwens.. 🙂 Ook ditmaal boften we weer met het prachtige weer! image

‘S middags bevonden we ons voor het eerst op de langlaufpaden. Pffff.. wat een vermoeiende sport..!!! Ondanks ik best aardig kan skiën, schoten mijn mega latten alle kanten uit als ik mij niet in de aangegeven spoortjes bevond wat voor onhandige en vooral ook lachwekkende taferelen zorgden. Je snapt al, na 6 kilometer hielden wij het voor gezien ondanks we het wel super leuk vonden om het een keertje gedaan te hebben. Weer een ervaring rijker. 🙂 image

‘S avonds genoten we met onze medereisgenoten rond het kampvuur in de tipi bij ons hotel. Uitgerookt en wel keken we rond een uur of 23.00 naar het prachtige noorderlicht dat zich een half uurtje deze avond liet zien. Wat voelde ik mij een bofkont en wat was ik stiekem trots op de foto’s die hieruit voort kwamen… image

Vandaag zouden we met de gondola naar boven gaan om vervolgens met sneeuwschoenen naar beneden te lopen. Helaas waaide het wat, waardoor de route werd gewijzigd. We wandelden ruim drie uur door de verse sneeuw in de prachtige ‘Lapse’ bossen. Eveneens een prachtige ervaring die ik niet had willen missen.

En morgen? Morgen is het helaas al weer de laatste volledige dag die wij hier te besteden hebben. Deze dag zullen we doorbrengen op de rug van het paard. Hoe gaaf is dat! Mijn grote hobby uitvoeren in dit prachtige landschap. Ik ben benieuwd en laat me verrassen. ‘S avonds zullen we vast en zeker nog een gezellige borrel drinken om de afsluiting van deze waanzinnige ervaring compleet te maken.

Staat een reis naar Fins Lapland ook op jullie bucketlist? 

35 Comments

 • Reply
  Rowan - sillysis.nl
  18 maart 2016 at 03:49

  Ziet er mooi en bijzonder uit! Mooie foto’s! Ik ben geen winter/kou mens maar als ik dit zie,zou ik er best eens heen willen hoor.

  • Reply
   Daphne
   19 maart 2016 at 21:49

   Bedankt Rowan! Ik kan het je zeker aanraden, het is echt een unieke ervaring en zoals nu in maart vond ik het best meevallen met de kou 🙂 . Al was het best bijzonder voor deze tijd van het jaar, een van de dagen hadden we wel negen graden boven nul.!! Gelukkig lag er zat sneeuw, maar alles dooide daardoor wel erg snel uit de bomen, wat best jammer was. De andere dagen was het overdag niet kouder als -6.

 • Reply
  Lotte - scratchingmymap
  18 maart 2016 at 13:29

  Wat een prachtige plaatjes toch! Het lijkt mij een bijzondere reis met hele fijne activiteiten en genieten van de natuur…

  • Reply
   Daphne
   19 maart 2016 at 21:50

   Bedankt 🙂 , nou dat was het zeker hoor! We hebben prachtige dingen gezien en gedaan, echt een volle week midden in de natuur!

 • Reply
  Tjapke | Tjapke Op Reis
  18 maart 2016 at 14:50

  Wauw! 🙂 Ja hoor, een reis naar Fins Lapland staat op mijn bucketlist en al zeker na het zien van jouw prachtige foto’s! Wat leuk dat je het noorderlicht gezien hebt, ook dat staat heel erg hoog op mijn bucketlist! 😉

  • Reply
   Daphne
   19 maart 2016 at 21:51

   Ik kan je het alleen maar aanraden Tjapke 🙂 !!

 • Reply
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  18 maart 2016 at 16:36

  Wauw, het ziet er geweldig uit! Vooral die tour met de husky’s, fantastisch lijkt me dat! 😀

  Veel plezier op jullie laatste dag!

  • Reply
   Daphne
   19 maart 2016 at 21:52

   Ja echt onwijs tof om eens met de husky’s op pad te gaan, net niet echt 🙂 ..!

 • Reply
  Fardou
  19 maart 2016 at 03:05

  Wauw!! Wat ontzettend gaaf zeg! Lapland staat zeker op de bucketlist!!!!

  • Reply
   Daphne
   19 maart 2016 at 21:54

   Ik kan je het zeker aanraden 🙂 , ik heb echt onwijs genoten en had deze reis zeker niet willen missen !

 • Reply
  Stéphanie
  20 maart 2016 at 12:17

  Geweldig die winterse plaatjes! Wat leuk, die sneeuwstep. Ik had er wel van gehoord maar zelf nooit op gestaan. Finland heb ik 15 jaar geleden in de winter bezocht, wat is het daar toch mooi! Ik heb toen ook allerlei gave activiteiten ondernomen zoals ziplinen, een tocht op de sneeuwscooter en uiteraard een bezoek aan een buitensauna met bijhorende afkoeling in een bevroren meer. Tijdens mijn bezoek was het zo’n -20 graden brrrr. Finland in de winter is een echte aanrader he 🙂 Jullie hebben in ieder geval mazzel gehad met het weer!

  • Reply
   Daphne
   21 maart 2016 at 20:44

   Wat leuk dat jij daar toen ook bent geweest zeg! Ziplinen lijkt me ook echt een unieke ervaring 🙂 . Nou we hadden inderdaad mega mazzel, die -20 was bij ons nergens te bekennen. Al heb je vast wel de hele week heel veel sneeuw in de bomen, helaas was dat bij ons er wel uit gedooid. Ga in ieder geval graag nog eens terug, want het is mega goed bevallen!

 • Reply
  Wanda
  20 maart 2016 at 19:39

  Wat een prachtige foto’s! En wat lijkt mij zo’n huskytocht een bijzondere mooie beleving! Ik heb eigenlijk nooit over Finland nagedacht als mogelijke vakantiebestemming. Wel Noorwegen en Zweden maar op de één of andere manier weet ik eigenlijk niet zo goed wat ik mij bij Finland voor moet stellen. Nu weet ik in ieder geval dat het een bijzondere mooie winterbestemming is!

  • Reply
   Daphne
   21 maart 2016 at 20:45

   Nou zeker een aanrader hoor Wanda ! Er volgen binnenkort nog een aantal mooie posts om je een nog beter beeld te vormen 🙂 ..

 • Reply
  Elisa | Lies rond de wereld
  21 maart 2016 at 01:50

  Wat gaaf! Lijkt me een geweldige bestemming. Lapland staat zeker op mijn bucketlist, ik zou heel graag een hondensleetocht maken.

  • Reply
   Daphne
   21 maart 2016 at 20:46

   De tocht met de husky’s was echt geweldig, het leek net of ik droomde zo gaaf! Als je de mogelijkheid hebt er naar toe te gaan, zou ik dat zeker doen 🙂 !

 • Reply
  Yvonne
  23 maart 2016 at 22:55

  Dit is geen reis die ik zelf snel zou kiezen, want ik hou gewoon echt niet van kou en van het weinige licht in Lapland in de winter, maar wat zien de plaatjes er onwijs mooi uit. En zo’n sledetocht lijkt me een waanzinnige ervaring.. misschien ooit.. als ik me over de kou heen kan zetten.

  • Reply
   Daphne
   23 maart 2016 at 23:37

   Mocht je je ooit over de kou heen kunnen zetten, raad ik je aan om in maart te gaan 🙂 . De kou is dan al een stuk minder en de dagen zijn aardig lang, pas rond half 7/7 uur werd het donker. Iets wat ik in eerste instantie ook helemaal niet had verwacht. Ik heb het geweldig gehad, dus ik kan het je zeker aanraden! 😉

 • Reply
  Merel Teunis
  24 maart 2016 at 21:23

  Wauw wauw wauw, wat ziet dat er geweldig uit! Lapland staat zeker op mijn bucketlist en na het lezen van dit artikel gaat het al helemaal kriebelen! Wat vond je nou het allerleukste aan deze trip? Geniet van het lange paasweekend 🙂

  Liefs,
  http://www.merelteunis.nl
  Personal lifestyle blog about the little things in life with a touch of beauty, wanderlust & health.

  • Reply
   Daphne
   25 maart 2016 at 14:36

   Bedankt Merel! Het was echt een super gave reis en eigenlijk vond ik alles leuk! Als ik dan toch moet kiezen, denk ik dat ik mijn trip te paard het aller mooiste vond, maar ook de sneeuwscootersafari’s waren ontzettend gaaf! De rendierensafari heeft mij verrast en de husky’s tocht was ook super, ik had daar misschien alleen net ietsje meer van verwacht. Binnenkort zal ik hier zeker meer over schrijven 🙂

 • Reply
  Anne - Ditisanne.nl
  25 maart 2016 at 12:51

  Wow, wat een fantastische reis en foto’s! Heb nooit zo aan Lapland als wintersportbestemming gedacht maar als ik dit zie, wil ik ook! Dank voor het delen!!!

  • Reply
   Daphne
   25 maart 2016 at 14:37

   Bedankt Anne 🙂 , ik kan het je zeker aanraden!

 • Reply
  Hans
  25 maart 2016 at 13:14

  Mooie blogpost.

  • Reply
   Daphne
   25 maart 2016 at 14:39

   Bedankt Hans ! 🙂

 • Reply
  ivonne
  31 maart 2016 at 22:10

  Wat ziet dat er allemaal prachtig uit, zeker met die blauwe lucht boven de witte sneeuw! Ik ben echt geen winter liefhebber en heb veel last van de kou, maar dit ziet er gaaf genoeg uit om mij over te kunnen halen!

  • Reply
   Daphne
   2 april 2016 at 23:19

   Bedankt Ivonne, ik kan niets anders zeggen dan dat ik het je zeker kan aanraden! Het is echt een unieke beleving en als je bijvoorbeeld in maart gaat, hoeft het niet meer extreem koud te zijn en zijn de dagen al weer vrij lang.

 • Reply
  karlien
  4 april 2016 at 10:56

  Ziet er heel erg gaaf uit. Ik had dat ook eens, vliegtuig moest terug naar Schiphol ivm vogel in de motor. Niet fijn 😮

  • Reply
   Daphne
   4 april 2016 at 12:46

   O jeetje dat lijkt me ook eng zeg! Merk je daar zelf ook wat van als er een beest in de motor vliegt, bijvoorbeeld aan het geluid?

 • Reply
  Anita - Reisvlinder.nl
  4 april 2016 at 20:21

  Mooie foto’s! Wat een geweldige reis moet dat geweest zijn. Hoewel ik niet van koude bestemmingen houd, staat Lapland zeker op mijn bucketlist. Wil heel graag een keer het noorderlicht spotten en die tocht met husky’s lijkt me helemaal geweldig. Grappig die sneeuwstep..had ik ook nog nooit van gehoord.

  • Reply
   Daphne
   5 april 2016 at 13:03

   Ja leuk, zeker doen hoor! Echt een onwijs fijne bestemming waar je optimaal kunt genieten van prachtige excursies in de mooie en onwijs rustige natuur!

 • Reply
  Linda | One Day Trip
  5 april 2016 at 14:53

  Ow wow, wat een prachtige foto’s, Daphne! Hierdoor wil ik nóg liever. Echt super mooi.

  Enne, ik zou ook niet zo blij worden als werd omgeroepen dat er een technisch mankement was. Gelukkig ben je veilig geland 🙂

  • Reply
   Daphne
   6 april 2016 at 16:37

   Bedankt ! Ja echt hoor, onwijs mooi allemaal, ik zou zo weer gaan!
   Haha nou zeg dat, ik schrok me rot maar inderdaad .. gelukkig is alles goed gekomen..! 🙂

 • Reply
  Sheelagh
  21 april 2016 at 15:50

  Wow wow wow! Ik ga over 1,5 jaar met mijn vriendinnen naar Lapland (duurt nog even haha) en kan nu al niet wachten. Wat tof allemaal. De Husky’s, het noorderlicht, sneeuwscooters… Echt een mooie reis heb je gemaakt!

  • Reply
   Daphne
   22 april 2016 at 23:53

   Wat super dat je dat gaat doen! Het is het zeker waard, mocht je tegen die tijd tips nodig hebben 😉 ..!

 • Reply
  Vijf avontuurlijke activiteiten voor op je bucketlis
  14 juni 2016 at 16:02

  […] door het winterwonderland zal razen. Mijn enthousiasme werd nog meer aangewakkerd toen ik over de avonturen van Daphne las. Zij beleefde dit jaar een waanzinnige week in Lapland waar ze zelfs op een sneeuwstep door […]

 • Leave a Reply