Finland

Finland | Op pad met de husky’s in Lapland!

Travelshot.nl

Enige tijd geleden maakte ik kennis met het onder een witte deken bedekte Finland. Wat een geweldige ervaring was dat  en wat heb ik veel toffe dingen daar ondernomen. Een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Fins Lapland was het bezoek aan de husky’s en de waanzinnige rit die we met deze werklustige dieren maakten. Vandaag meer over deze geweldige ervaring!

De derde dag van mijn Lapland avontuur stond de middag in het tekenen van de husky’s. Rond 13.00 werden we samen met andere hotelgasten opgehaald om richting de husky’s te gaan. Amper een half uur rijden door het prachtig besneeuwde landschap, reden we de lange oprit op van de plek waar vandaan we zouden vertrekken met de husky’s.  We keken onze ogen uit,  grote rennen met prachtige husky’s tuurden nieuwsgierig door de tralies met hun heldere, soms zelfs verschillend gekleurde ogen. Travelshot.nl

We werden welkom geheten door twee enthousiaste dames die met liefde en passie voor de beesten hun werk deden. Lang ruimte om rond te kijken en foto’s te maken  was er niet. De sledes met ieder zes fanatieke honden stonden al klaar. Na een korte uitleg over de rem, het stuur en het wisselen van de bestuurder, vertrokken we als een raket het voorgeprepareerde pad op achter de gids aan. Mijn vriendin in de slee en ik achterop. Tranen liepen over mijn wangen door de snelheid  en de kou. Niet veel later waren de eerste voor mijn idee ‘scherpe’ bochten een feit. Een van de dames die tevens onze gids was, gebaarde dat we wat snelheid moesten minderen, waarna ik met mijn snowboot het rempedaal nog een tikkeltje onwennig indrukte. Travelshot.nl Travelshot.nl

De eerst kilometers legden we af door nogal kronkelige paden, maar niet veel later raasden we over de prachtige besneeuwde open vlaktes. Het voelde als een droom, wat was dit een bijzondere ervaring! Halverwege wisselden we van bestuurder en kon ik zittend met het fototoestel in de hand genieten van de onwijs mooie omgeving en de honden die af en toe even afgeleid waren en achterom keken naar onze slede. Inmiddels was de meeste energie eruit en gingen we wat terug in tempo. We naderden weer een stuk natuur met hoge heuvels en meerdere bomen en dat was hard werken.. Niet alleen voor de husky’s, maar ook voor degene die achterop de slede stond. Vanaf dat moment was het namelijk meesteppen en aldus mijn steppende reisgenote is dat best vermoeiend! Travelshot.nl Travelshot.nl

Na een uur door het prachtige witte landschap te hebben gestruind met onze werklustige, harige viervoeters, naderden we de opstapplaats weer. De sleeën werden door de dames weer vastgemaakt en er was even de mogelijkheid de husky’s te knuffelen. Daarna werden de husky’s uitgespannen waren ze klaar om naar hun verblijf te gaan. Travelshot.nl Travelshot.nl

Travelshot.nl

En wij? Wij liepen nog even verliefd langs alle hokken vol prachtige husky’s.  Daarna namen we plaats in de tipi waar de worstjes al op het haardvuur lagen. Daarbij dronken we warme ranja. Samen met de groep en de dames kletsten we wat en werden al onze vragen over de bijzondere dieren en de methode van trainen en oefenen beantwoordt. Travelshot.nl

Goed te weten:

 • Aangezien het de dag dat wij op huskysafari gingen vrij warm was, waren wij iets minder warm gekleed. Toch raad ik aan meerdere lagen te dragen. Daarbij is thermokleding en een  warme muts zeker geen overbodige luxe.
 • Veel huskysafari’s worden gemaakt vanuit een reisorganisatie. Hierbij draag je vaak pakken en schoenen die geschikt zijn voor extreme weersomstandigheden ter plaatsen voor je klaar staan.
 • Ik droeg een deel van de rit geen skibril/ zonnebril, maar ik spreek uit ervaring dat het beter is dit wel te dragen vooral bij zonnig weer of extreme kou. Draag een zonnebril met uv bescherming, de weerkaatsing van de zon in de sneeuw is slecht voor je ogen.
 • Bij het instappen op de slede kan het zijn dat er amper tot geen tijd is om foto’s te maken. Dat is ook de reden wat wij geen foto’s hebben kunnen maken van ons samen op de slee met de honden. Spreek eventueel met groepsgenoten of vooraf met de gids af even snel een foto te maken, wel zo leuk voor later toch?

Daarna was het tijd om terug te gaan naar het hotel en na te genieten van deze geweldige dag. Wat een mooie ervaring in een prachtige omgeving met onwijs mooie dieren. 1 ding is zeker.. deze ervaring zal ik nooit meer vergeten en kan ik met recht iedereen aanbevelen!

Ben jij wel eens op husky safari geweest?

Meer over Fins Lapland, kijk dan ook eens op de Finland pagina.

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

16 Comments

 • Reply
  Susan
  9 februari 2017 at 08:36

  Oh dit is echt mijn droom! Zo gaaf!

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:53

   Als je de mogelijkheid hebt, zeker doen 😀

 • Reply
  Jenny - IkReis
  9 februari 2017 at 09:54

  Prachtig!

  Ik ben twee keer op husky-safari geweest, in Noorwegen en Finland. De safari in Finland was met -30 echt koud, maar wel heel mooi.

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:55

   Ik zag bij jou inderdaad ook fantastisch mooie foto’s voorbij komen, maar wow -30 is wel enorm koud! Bij ons was het die dag 9 graden, dat was dan wel weer het andere uiterste 🙂 ..!

 • Reply
  Lotte - scratchingmymap
  9 februari 2017 at 11:46

  Dit staat zo hard op mijn bucketlist! Nu dat ik afgelopen november voor het eerst naar/in de koude op reis ben geweest, schrikt me dit helemaal niet meer af. 🙂

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:53

   Dat is goed te horen, want dan vind je dit vast helemaal geweldig! Ik zou het in ieder geval iedereen aanraden 🙂

 • Reply
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  9 februari 2017 at 17:06

  Super gaaf! Ik wil dit echt nog een keer doen en in Lapland lijkt het me helemaal leuk 😀

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:52

   Zeker een aanrader hoor Narelle, fantastisch leuk 😀

 • Reply
  Stéphanie
  10 februari 2017 at 10:23

  Leuk dat er weer een blogje online staat! Ik heb al eens een winterse reis gemaakt in Finland maar een huskytocht staat nog steeds op mijn lijstje. Lijkt mij echt genieten, zo’n tocht door het besneeuwde landschap. En die husky’s zijn zulke mooie beesten!

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:51

   Bedankt Stéphanie, leuk dat jij er ook al eens bent geweest en zeker.. een tocht met deze geweldige dieren moet je je volgende bezoek aan Lapland toch wel van je lijstje af kunnen strepen :-)..

 • Reply
  Dominique
  10 februari 2017 at 11:59

  Dit zou ik zo graag een keer willen! Ik ben dol op honden, en om husky’s zo in hun element te zien lijkt me heel bijzonder! Het klinkt echt ontzettend leuk!

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:50

   Bedankt Dominique, ik kan het je zeker aanraden 🙂

 • Reply
  Simone | Paper Travels
  11 februari 2017 at 10:19

  Tja, ik ben ook een keer op huskysafari geweest… En ondanks dat ik het nog steeds wel een gaaf iets vind, liep het bij mij nogal slecht af. We vlogen uit de bocht (we gingen een helling af die te glad was ) en ik knalde met gestrekte benen tegen een Noorse reuzeneik. Resultaat 1 verbrijzelde enkel, een gebroken enkel en gebroken rib. Dussss…. Inmiddels zijn we 14 maanden verder maar die herinnering aan dat ongeluk blijft helaas altijd wel aangezien die ene verbrijzelde enkel nooit meer wordt wat het was.
  Sinds die tijd zie ik overal blije mensen met huskytochten langs komen. Hahaha… Zal wel aan mij liggen. Maar ziet er echt wel tof uit! Maar goed, om maar aan te geven dat het ook wel eens wat minder af kan lopen.

  • Reply
   Daphne
   24 februari 2017 at 00:49

   O jeetje dat is wel een heftig verhaal zeg, dan snap ik dat je er wel iets anders tegen aan kijkt.. Het gaat ook best wel hard, dus ik kan me voorstellen dat als er iets mis gaat, het ook goed mis gaat.. Sterkte met je enkel!

 • Reply
  Marlies
  26 februari 2017 at 23:04

  Wat is het prachtig daar! Dit zou ik ook ooit eens willen doen 🙂 Maar ben alleen een beetje bang voor de koude. Eerst even over die angst geraken. haha

  • Reply
   Daphne
   17 mei 2017 at 07:29

   Haha snap ik hoor misschien dan een beetje aan het eind van het seizoen gaan, dan is de temperatuur een stuk aangenamer in de meeste gevallen. Wij waren in maart er en we hadden 1 dag zelfs 9 graden. Dat is wel zonde, want dan smelt alle sneeuw de bomen uit, maar de rest van de week was het maximaal overdag -5 en dat was zeker goed te doen met de speciale pakken die je krijgt 😉

  Leave a Reply