♥ Europa Finland

Lapland | Struinen door een prachtig winterlandschap te paard!

paardrijden in Lapland

Vorige maand bracht ik tijdens mijn trip naar Fins-Lapland een bezoek aan een manege in de omgeving van ons hotel. Aangezien ik in het dagelijks leven thuis ook veel en graag paardrijd, leek het mij een geweldige ervaring mijn grote hobby in dit prachtig besneeuwde landschap uit te voeren. Dus zo gezegd zo gedaan, boekten wij een trek te paard door de prachtige natuur en diepe sneeuw van Lapland…

De dag dat we de trip gingen maken, stonden we ’s ochtends om half 10 klaar voor ons hotel om vervolgens met een van de enige skibussen deze ochtend richting het plaatsje Äkäslompolo te gaan. In Äkäslompolo konden we even door de souvenirshops struinen en daarna opwarmen onder het genot van een bakkie koffie  in de gezellige mini bakkerij.

Lapland

Rond 12 uur namen we vanuit het centrale taxipunt dat hier was gevestigd de taxi richting de manege.  Hier vandaan zou onze 2 uur durende buitenrit gaan starten. Niet veel later kwamen we aan bij een gezellig ogende ‘farm’, die mij deed denken aan een ranch uit het Westen van de States als je het laagje sneeuw weg denkt. Buiten paarden, fungeert deze manege ook als een kinderboerderij. Zo kan je er onder andere hangbuikzwijntjes, een kameel, koeien en geiten vinden.

paardrijden in lapland

paardrijden in lapland

Bij aankomst stonden onze paarden al braaf op ons te wachten en vertrokken we even later de prachtige Finse bossen in op onze robuuste paardjes. Onze gids vertelde dat ze zodra het rond oktober begint te sneeuwen, gelijk de paden begaanbaar proberen te maken met de paarden. Met kleine gekleurde staafjes worden er markeringen aangebracht aan de takken van de bomen, zodat elke winter dezelfde route kan worden aangehouden met de paarden. Bij veel sneeuwval gaat men elke dag sowieso op buitenrit, zodat de vers bijgevallen sneeuw direct wordt platgestampt om zo wegzakken te voorkomen als er nog meer sneeuw gaat bijvallen. Het bijhouden van de paden gedurende een periode van veel sneeuwval is dus erg belangrijk wil je de paden goed begaanbaar houden voor de buitenritten hier in Lapland.

paardrijden in lapland

De paden die worden aangehouden zijn smal, er kan dus alleen achter elkaar worden gereden. Naast de smalle paden rijden is niet mogelijk, door het flinke pak sneeuw en het gewicht van de paarden, zakken deze met gemak weg tot aan de buik waardoor voortbewegen niet of nauwelijks mogelijk is. De paarden zelf weten dat ook maar al te goed en blijven geduldig achter elkaar de paden volgen. paardrijden in lapland

Hier en daar passeerden we een beekje, beklommen we een heuvel en genoten we volop van het prachtige sneeuwlandschap dat hier en daar door de zon prachtige twinkelingen liet zien. Op de bredere paden draafden we wat en op de meest egale paden galoppeerden we een langere afstand in een pittig tempo de prachtige bossen door.

Even dacht ik te dromen, het is ook zo geweldig mooi om je grote hobby te beoefenen in dit waanzinnig mooie landschap! De dag voor onze rit had het helaas aardig wat gedooid, waardoor de meeste sneeuw was verdwenen uit de bomen. Desondanks was de natuur prachtig en hadden we tussen de bomen door regelmatig een geweldig uitzicht over de nog met een laagje wit bedekte heuvels. Hier en daar kruisten we een langlaufpad met enkele langlaufers, maar voor de rest overheersten  de rust  en hoorde je alleen de sneeuw onder de hoeven van onze paarden kraken.

paardrijden in lapland

Na ruim 2 uur kwam onze stal weer in zicht  en kwam daarmee helaas ook een eind aan onze geweldige rit. We zadelden onze paarden af en gaven ze nog een laatste aai over de bol, voordat ze weer bij de kudde mochten gaan aansluiten. Zelf hadden we inmiddels aardig honger gekregen, maar dat was geen enkel probleem . Even later zaten we in de gezellige ´bruine´ kantine van de manege aan een beste pizzapunt en een kop warme choc. Ondertussen werd voor ons de taxi gebeld en werden we even later opgehaald om richting ons hotel te gaan. Wat een geweldige rit en wat hebben wij genoten hier in het mooie Lapland!

Paardrijden in Finland

Goed te weten!

 1. Wij boekten onze trip via de receptie van ons hotel. Zij wisten de leukste plekjes voor een topervaring in de omgeving te vinden en dat scheelde ons bovendien veel geld ten opzichte van het boeken via onze touroperator.
 2. We maakten een 2 uur durende rit bij Konijänkä , daarvoor betaalden wij €68 euro per persoon en gingen we met zijn tweetjes mee onder begeleiding van een gids.
 3. Vanuit ons hotel in Lapland namen wij voor enkele euro’s de skibus richting  Äkäslompolo. Vanuit Äkäslompolo kan je vervolgens voor €10,- enkele reis de taxi naar de manege nemen, er is daar een centraal taxipunt waar vrijwel altijd wel een taxi klaar staat waar je in kunt stappen.
 4. Kleed je goed warm aan. Zo droegen wij onder onze cap een haarband om de oren te beschermen tegen de kou en waren wij voorzien van thermo ondergoed, een warme jas en een skibroek. Mocht je snowboots dragen, denk er dan aan dat deze niet te lomp mogen zijn voor de beugels en ze profiel hebben waarmee je niet snel uit de beugels glijdt. Ook dikke handschoenen zijn aan te raden.
 5. Wij kozen voor de zogenaamde ‘Bears Way’ trek. Dit is een trek voor gevorderden, maar ook voor minder gevorderde ruiters of beginners zijn aangepaste ritten beschikbaar.

paardrijden in lapland

Heb jij wel eens paardgereden op een bijzondere plek?

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

10 Comments

 • Reply
  Linda | One Day Trip
  5 april 2016 at 14:47

  Ahh, ziet er geweldig uit! Ik wil zo graag een keer naar Lapland. Weet alleen niet of ik een tocht met paarden zou maken. Ben niet zo’n held 😉

  • Reply
   Daphne
   6 april 2016 at 16:31

   Bedankt Linda! Haha nou er zijn natuurlijk genoeg andere manieren om de omgeving te verkennen, maar ik moet eerlijk zeggen dat te paard wel onwijs tof was! Dus ik zou het wel aanraden, paardjes waren ook erg braaf dus ook geschikt voor beginners. 🙂

 • Reply
  Stéphanie
  6 april 2016 at 17:41

  Heel begrijpelijk dat je als ruiter gekozen hebt voor deze bijzondere excursie. Zeker wanneer je zelden de kans krijgt om in een idyllisch besneeuwd Scandinavisch landschap te rijden, moet dit een speciale ervaring zijn geweest. De natuur is onder een dik laag sneeuw ook zo mooi, vooral al het zonnetje erop schijnt zoals op je mooie foto’s te zien is. Ik heb vroeger weleens paardgereden maar dat was altijd in het bos of door weides. Die witte landschappen doen mij bijna weer verlangen naar de winter terwijl ik eigenlijk heel erg naar de lente verlang 🙂

  • Reply
   Daphne
   7 april 2016 at 19:56

   Het was zeker een hele speciale ervaring en we hadden inderdaad ook enorm mazzel met het weer ! 🙂
   Haha het geeft mij ook een dubbel gevoel hoor, aan de ene kant verlang ik terug naar prachtig winters Lapland, maar aan de andere kant kan ik niet wachten tot de lente ‘echt’ begint ..!

 • Reply
  Amanda
  8 april 2016 at 07:17

  Dit ziet er zo gaaf uit! Ik heb paardgereden in de natuur van Karinthië in Oostenrijk tussen de mooie bomen met prachtige uitzichten. En ik heb in Turkije gereden, dit was zo´n bijzonder avontuur. Tussen dor landschap waar helemaal niets was terwijl wij in een drukke toeristische plaats zaten. Zo´n contrast en mooi om het landschap te ontdekken via de rug van een paard.

  • Reply
   Daphne
   9 april 2016 at 11:18

   Bedankt! Dat lijken me ook echt super mooie bestemmingen om te paard te ontdekken, prachtig ook in Oostenrijk met die mooie panorama’s. En inderdaad, ik vind het altijd super om te paard een voor mij compleet nieuwe omgeving te ontdekken! 🙂

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  8 april 2016 at 14:47

  Dit lijkt me echt heel tof zeg! Al ben ik niet zo van rijden op dieren, haha. Ik ga paardrijden denk voor het eerst deze zomer proberen in Cuba.

  • Reply
   Daphne
   9 april 2016 at 11:12

   Wauw, dat lijkt me gaaf zeg om in Cuba te rijden ! Ben benieuwd hoe je het vindt 🙂

 • Reply
  Jessica
  19 april 2016 at 11:33

  Dit ziet er echt heel gaaf uit! Ik vond paardrijden tot een paar jaar geleden eigenlijk helemaal niet zo interessant, maar heb inmiddels toch al wel een paar prachtige ritten gemaakt. Rijden in de sneeuw lijkt me zeker ook nog leuk om te doen! 🙂

  • Reply
   Daphne
   22 april 2016 at 23:51

   Bedankt Jessica, gaaf dat jij ook al een aantal prachtige ritten hebt gemaakt. Ik vind dat je de natuur altijd prachtig kunt ontdekken vanaf de rug van een paard. Als je ooit de mogelijkheid krijgt door de sneeuw te rijden: zeker doen !

  Leave a Reply