Citytrips Letland Reisvideo´s

Letland | alles over mijn 3-daagse citytrip naar Riga!

Eind februari stapte ik samen met mijn vriend in het vliegtuig naar Riga om daar te genieten van dit voor ons nog compleet nieuwe land.  Drie dagen lang verkenden we de stad en haar omgeving, vandaag meer over deze toffe citytrip!

Vanuit Eindhoven vlogen we half 10 in de ochtend naar Riga, waar we ruim 2 uur later arriveerden. Taxi’s staan er in overvloed, dus al vrij snel vonden we een taxi welke ons in ongeveer 20 minuten bij ons hotel bracht. Rond een uurtje of 14.00 waren we dan ook helemaal klaar om de kou te gaan trotseren, een hapje te gaan eten en de stad te gaan ontdekken. Het had de nacht ervoor nog aardig gesneeuwd, waardoor de stad nog was gedecoreerd met een wit laagje.

Het oude centrum

Vanuit ons hotel lopen we in nog geen vijf minuten het oude binnencentrum in. Het centrum is redelijk compact en daardoor zijn de meeste bezienswaardigheden goed te belopen. Karakteristieke bouwwerken, veelal ook kleurrijke exemplaren met hier en daar Russische invloeden verfraaien het straatbeeld en niet veel later staan we dan ook op het Livu Square, een gezellig plein waaraan wat restaurants grenzen en enkele verkopers wat Letse specialiteiten, maar ook sjaals en mutsen staan te verkopen.

Riga
Riga

Na wat rond te hebben gelopen, was het tijd om wat te eten en te drinken. Midden in het knusse oude centrum vonden we het Easy Beer café, een walhalla voor bierliefhebbers door haar opvallende concept waarbij je zelf je favoriete biersoort uit de muur kunt tappen, maar ook nog eens een plek waar je prima kunt dineren. Verderop in de straat vind je ook Easy Wine, hier zijn wij zelf niet geweest maar zij hanteren hetzelfde soort concept als Easy beer.

Riga

Na even goed opgewarmd te zijn, liepen we nog wat rond in de gezellige straten van het oude centrum, waarna we ons naar het hotel begaven voor een paar uurtjes Wellness en sloten we de dag af met een hapje bij het Rock café wat overigens een prima plek is om low-budget een hapje te eten.

Riga

Genieten van het uitzicht vanaf Kipsala eiland

De tweede dag startten we met een wandeling door de stad waarbij we park Esplande bekeken. Eerlijk gezegd was het park weinig florissant, de sneeuw was inmiddels aardig weggeregend waardoor het park er allesbehalve aantrekkelijk uitzag en we snel doorliepen richting de rivier. Via de kabelbrug over de Daugava loop je in mum van tijd aan de andere kant van de stad het eilandje Kipsala op. Het eiland kenmerkt zich door de houten huizen die in veelvoud op het eiland te vinden zijn. Kipsala beschikt niet over veel horecagelegenheden, maar toch kan je zeker leuk zitten bij Hercogs Gimenes restorans voor een kopje koffie of lekkere maaltijd.

Ik raad zeker aan een bezoek te brengen aan dit eiland, niet alleen om de typisch Letse sfeer te proeven, maar ook omdat je vanaf dit eilandje een prachtig uitzicht over de stad kunt verkrijgen. Nadat wij even waren opgewarmd onder het genot van een bakje koffie, troffen we inmiddels een redelijk opengetrokken lucht aan en zagen we voor het eerst deze dagen een prachtige view over de stad met een klein zonnetje!

Riga

De inmiddels opengetrokken lucht gaf ons de gelegenheid de stad eens van boven te bekijken en onze nieuwste aanwinst uit te proberen. Net naast de kabelbrug over de Daugava vonden we een prachtige plek om te vliegen en ondertussen in het zonnetje te genieten van het geweldige uitzicht.

Riga view, uitzicht

Nieuwsgierig geworden naar onze dronebeelden van Riga, kijk dan vooral even onze video hieronder!

Relaxen op een van de gezellige pleinen

Alhoewel het februari was, scheen de zon flink en zaten er al op diverse plekken mensen even lekker buiten te genieten van het zonnetje. Een mooie locatie om even neer te strijken voor een lekker drankje is het plein bij de dom. Op dit levendige plein vind je de imposante dom, die mede daardoor dit plein zeker een bezoekje waard maakt.

Riga, plein dom
Riga
Riga , plein dom

Via het raadhuisplein liepen we vervolgens richting een van de gezellige Ierse pubs welke op meerdere plekken in de oude binnenstad te vinden zijn, om daar onder het genot van een hapje en drankje de dag af te sluiten.

Riga raadhuisplein
Riga centrum


Uitwaaien op het strand bij Jūrmala

De derde dag namen we vanuit Riga de trein naar het strand. Het weer zat mee en binnen een half uurtje vanuit het centrum ben je in de badplaats Majori, een van de meest levendige badplaatsen waar je naast een gezellig centrum met wat winkels en horeca aangelegenheden, ook veel houten villa’s vindt.

Ondanks dat het natuurlijk winter was en het dan vast een stuk minder druk is dan hoogzomer, waren er nog aardig wat horecagelegenheden open. Een hapje en drankje deden wij bij Café 53, waar je voor een nette prijs prima kunt vertoeven.

Vanuit de badplaats Majori loop je binnen enkele minuten het brede zandstrand op. Ook deze dag waren er nog aardig wat mensen te vinden om even lekker uit te waaien. Voor een goede indruk van het strand van Jurmala, kijk dan ook eens naar onze dronevideo.


Een view over Riga

Eind van de middag waren we weer terug in het centrum van Riga, waarna we vanaf het station binnen 10 minuten naar de Latvian Academy of Science konden wandelen. Voor vijf euro per persoon stonden we niet veel later op het dak van deze 107 meter hoge toren met uitzicht over zowel de stad als de rivier.

De markthallen en Spikeri Quarter

De zon ging al bijna onder toen we nog kennismaakten met de centrale markthallen, waar je binnen o.a. vlees, groentes en overige voedingswaren kunt kopen. Buiten staan er ook legio kleine kraampjes welke niet alleen eten, maar ook kleding, speelgoed en diervoedingsproducten verkopen. Grenzend aan de markthallen kan je Spikeri Quarter vinden. Een vestigingsplaats van o.a. kunstzinnige zaakjes in oude pakhuizen. In de zomer schijnen hier ook regelmatig concerten en andere entertainmentprogramma’s georganiseerd te worden.

Na het bezoek aan de markthallen was het tijd om onze trip af te sluiten en dat deden we dan ook goed! We schoven aan bij Ogle Wood fired grill waar we onder het genot van een hapje en een drankje deze super geslaagde stedentrip afsloten, waarna we de ochtend erop terugvlogen naar Eindhoven.

Goed te weten:

  • Wij vlogen voor nog geen €70,-per persoon (inclusief extra beenruimte) met Wizz Air vanuit Eindhoven rechtstreeks naar Riga;
  • De prijzen voor taxiritjes kunnen flink van elkaar afwijken. Kijk dus als je op budgettrip bent goed bij wie je de taxi in stapt. Op veel taxi’s staan de prijzen wel genoteerd. Wij betaalden op de heenweg vanaf het vliegveld naar het hotel (circa 20 min) voor onze taxirit €32 euro en regelden op de terugweg via ons hotel een taxi voor €15, toch wel een aardig groot verschil;
  • Wij sliepen deze dagen in het viersterrenhotel Wellton Riverside Spa, een luxe hotel met mooie ruime kamers, een spa en op een perfecte locatie aan de rand van de rivier en op loopafstand van het oude binnencentrum. Wij betaalden rond de €70,- per nacht voor 2 personen inclusief ongelimiteerd gebruik maken van de spa en een goed ontbijt;
  • Wij maakten kennis met het uitzicht over de stad via de Latvian Academy of Science (€5,- p.p.), maar andere plekken waar vandaan je ook kunt genieten van een tamelijk fraai uitzicht zijn de St. Peter’s Church en Radisson Blu hotel. Bij de laatste nota bene onder het genot van een lekker drankje;
  • Alhoewel het oude centrum en een groot aantal wijken makkelijk te voet te bereiken zijn, is het natuurlijk ook een optie om met het openbaar vervoer te gaan. Bus- maar ook treintickets zijn erg goedkoop. Zo reisden wij met de trein naar het strand van Jurmala, een klein half uurtje vanuit de binnenstad van Riga voor €2,80 per persoon retour;
  • Treintickets kan je online aanschaffen, maar op het station vind je ook op diverse plaatsen loketten waarbij je kaartjes kunt kopen. De controles op het kopen van een kaartje zijn hier overigens scherp;
  • Gemiddeld liggen de prijzen binnen de horeca iets lager dan in Nederland, maar wij vonden het verschil niet enorm groot tenminste niet in de toeristische wijken waar wij in de meeste gevallen hebben gegeten.

Ben jij wel eens in Riga geweest en zo ja, wat was jouw indruk van deze stad?
Benieuwd naar meer citytrips? Kijk dan ook eens
hier.

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagramen Google+.

No Comments

Leave a Reply