Inspiratie & tips Nederland

Nederland | Een dagje fietsen nabij Kinderdijk!

Kinderdijk

Een bijzonder stukje Nederland, dat zijn deze molenlanden nabij het dorpje Kinderdijk zeker! Dit fotogenieke stukje polderlandschap is een trekpleister voor buitenlandse toeristen, maar ook Nederlanders bezoeken tegenwoordig massaal deze bijzondere op de werelderfgoedlijst van Unesco staande plek. Ik fietste door dit oer-Hollandse polderlandschap en vertel je meer over Kinderdijk en de route welke ik heb gefietst deze dag!

Kinderdijk heeft een rijke historie. Van oudsher werd hier al middels maar liefst 19 molens ervoor gezorgd dat het onder zeeniveau liggende gebied niet onder water kwam te staan. Ook vandaag de dag zijn de molens die vrijwel allemaal rond 1738/1740 gebouwd zijn nog werkend en kunnen ze eventuele storingen van de moderne technieken ondervangen.

Bezienswaardigheden Kinderdijk

Een bezoek aan het molengebied is deels gratis, maar met een toegangsticket kan je een van de museummolens bezoeken, waaronder o.a. Museummolen Nederwaard en Museummolen Blokweer. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid op te stappen bij een van de twee rondvaartboten, welke zelfs in de winter varen. De boten vertrekken vanuit twee verschillende punten, de steiger naast het bezoekerscentrum en de steiger langs de Middelkade en varen beiden een andere route. Ze bieden je een prachtige kijk op de diverse goed onderhouden molens die het gebied rijk is. Ook heb je middels het ticket de mogelijkheid een audiotour te volgen en een film te kijken over het molengebied. Ben je zonder ticket op pad, dan kan je ook prachtige wandelingen en fietsroutes maken.

Kinderdijk

Onze (fiets)route

Vanuit Alblasserdam fietsten we in een klein kwartiertje richting het molengebied. Het eerste gedeelte reden we tussen de koeien en molens door en is het nog relatief rustig. Alle ruimte dus om even wat mooie foto’s te schieten. Wanneer we op de t-splitsing komen waar tevens ook de rondvaartboot aanmeert (vlakbij museummolen Blokweer), merken we direct dat wij hier in het hart van het molengebied zijn beland. De opstapplaats voor de boot staat flink vol en op het fiets- en wandelpad is het druk. Vanuit hier heb je namelijk zicht op een groot gedeelte van de 19 molens van Kinderdijk. Na ons kaartje vol te hebben geschoten met mooie plaatjes was het tijd om verder te fietsen. Via het bezoekerscentrum fietsten we langs het water richting Nieuw-Lekkerland en Streefkerk, waarna we afbuigen richting Bleskensgraaf. Halverwege ploffen we hier neer op een bankje voor een hapje en drankje. Een rustig stukje van onze route, volop tussen de boterbloemen met hier en daar een molen in het vizier. Na deze stop rijden we via de Kooiwijkse molen, waar we vlak onder de wieken door fietsen richting Oud-Alblas. Oud-Alblas is een klein, knus dorp. Vanaf de brug heb je hier mooi zicht op het water waar een hoop mensen deze dag met de boot op pad gingen. Vanuit hier rijden we door richting Alblasserdam om onze fietsen in te leveren en de middag af te sluiten bij Het Wapen van Alblasserdam.

*De knooppunten die wij deze dag hebben aangehouden zijn: 01 – 30 – 03 -04 – 05 – 07- 08/09 – 43 -18 – 01. Deze route is ongeveer 32-35 kilometer.

Goed te weten:

  • Wij huurden onze (elektrische) fietsen bij Tourist Info Alblasserdam. Vanuit daar is het nog een kleine 10-15 minuten fietsen tot aan de eerste molens van Kinderdijk. Hier kan je overigens ook je auto goed parkeren;
  • Fietsen huur je bij Tourist Info Alblasserdam. De kosten voor een elektrische fiets bedragen €27,50 per (hele) dag;
  • We kregen een kaartje mee bij onze fietsverhuur, vanuit hier kan je diverse mooie knooppuntenroutes fietsen;
  • Geen fiets gehuurd, dan kan je bijvoorbeeld je auto parkeren aan de Marineweg in Alblasserdam. Vanaf daar rijdt er een shuttle service van 9.00-18.00 richting het molengebied, kosten 7,50 per auto. Bij het bezoekerscentrum zijn het aantal parkeerplaatsen beperkt en vaak vol;
  • Op zondag zijn veel horecagelegenheden in de omgeving van Alblasserdam dicht. Twee mooie plekjes waar je wel terecht kunt zijn Het Wapen van Alblasserdam en Le Barrage. Leuk om de dag hier te starten of te eindigen als je fietsen huurt bij Tourist Info Alblasserdam;
  • Voor de actuele openingstijden en prijzen van Kinderdijk, kijk hier;
  • Vanuit Kinderdijk kan je gemakkelijk een uitstapje maken richting Dordrecht en Rotterdam, vanuit deze steden vaart er ook een waterbus richting de Molenkade.

Meer inspiratie voor uitjes in eigen land, kijk dan ook eens op mijn Nederlandpagina!

Geen post missen? Volg mij dan via Bloglovin, Pinterest en Instagram

No Comments

Leave a Reply