♥ Europa Italië

Rust en ruimte aan het Lago d’Orta

image

Enkele jaren geleden belandde ik per toeval tijdens een roadtrip door Italië bij een prachtig meer, een meer dat ondanks het hoogseizoen was rust uitstraalde en die naar mijn mening bovenal niet onderdeed aan het nabijgelegen grotere broertje Lago Maggiore.  Benieuwd naar deze bestemming, lees dan vooral verder!

Een onverwachte topbestemming waar we per toeval terecht kwamen toen we halverwege Italië erachter kwamen dat we onze paspoorten achter de balie bij een van de campings aan het Lago Maggiore hadden laten liggen..  We baalden flink, gelukkig hadden we onze paspoorten niet direct nodig bij onze volgende stop, maar het zorgde er wel voor dat we onze terugreis iets anders moesten gaan inplannen dan dat we eigenlijk voor ogen hadden. Onze volgende camping was gelukkig nog niet geboekt, wat ons de mogelijkheid gaf onze route te wijzigen. We zochten op onze ouderwetse landkaart, luierend vanuit onze campingstoel in de buurt van Cinque Terre een nieuwe plekje waar we op de terugweg nog een aantal nachten zouden kunnen vertoeven om de omgeving te verkennen. Ons oog viel daar op die grote kaart, op een heel klein meertje vlak naast het Lago Maggiore meer. We hadden er zelf nog nooit van gehoord en de informatie in ons meegebrachte reisgids was ook als summier te omschrijven,  maar toch genoeg om ons nieuwsgierig te maken. Dus zo gezegd zo gedaan, reden wij via het Lago Maggiore om onze paspoorten op te halen richting Lago ‘d Orta.

2012-08-13 001 2012-08-13 060

Vanuit het Lago Maggiore reden we binnen een krap uurtje naar het Orta meer, waar we een gezellige camping uitzochten met prachtig uitzicht over het meer. Vanuit de camping liepen we regelrecht naar het meer, waar we heerlijk konden zwemmen en ook het centrum van Orta San Giulio was op loopafstand. De perfecte uitvalsbasis!

Lago d’Orta

Lago d’ Orta of ook wel om het makkelijk te maken het ‘Orta meer’, is een nog relatief onbekend meer dat in de schaduw van het toeristische Lago Maggiore ligt. Dat het relatief onbekend is, heeft natuurlijk ook te maken met de grootte van het meer. Het meer is namelijk met haar 14 kilometer lang en 2,5 kilometer breed, een stuk kleiner als haar grotere broertjes Lago Maggiore, Lago di Como en Lago di Garda.

2012-08-13 001 2012-08-13 023

Het eiland San Giulio

Vanuit het stadje Orta San Giulio kun je een van de vele aangemeerde bootjes nemen naar het tegenover gelegen eilandje midden in het Orta meer. Voor 4 euro per persoon koop je een kaartje en binnen 10 minuten zet je voet op de bodem van dit beschermde historische eiland. Het eiland doet mystiek aan en de stilte overheerst. Zelf maakten wij een wandeling over de smalle en eveneens enige weg die rondom het eiland leidt. Voor de rest bezochten wij de prachtige basiliek, waarnaast een klooster is gevestigd en struinden wij door de smalle steegjes tussen de gekleurde huizen aan de rand van de oever.

2012-08-13 001 2012-08-13 057

2012-08-13 001 2012-08-13 054 2012-08-13 001 2012-08-13 019

Centrum Orta San Giulio

Het centrum van het romantisch te noemen meer is gelegen op het puntje van het schiereiland. Straatjes zijn in de meeste gevallen voorzien van kinderkopjes stenen en hier en daar hangt de was uit de met luiken gedecoreerde ramen. Met haar gezellige winkeltjes, sfeervolle restaurantjes en terrasjes en heerlijke ijskramen (waar ze overigens viagraijs verkochten??), is  Orta d’San Giulio een een ware ‘must see’ als je in deze omgeving vertoefd.

2012-08-13 001 2012-08-13 058

Het schiereiland van het Orta meer bestaat voor een groot deel uit de Sacro Monte, wat ook wel de Heilige berg wordt genoemd. Deze berg is in zijn geheel toegewijd aan St. Franciscus van Assi. De heilige berg is dan ook versierd met prachtige beelden, fresco’s en kapelletjes. Zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

2012-08-13 001 2012-08-13 012

Het Orta meer is mij ‘meer’ dan goed bevallen, vooral als je even wilt genieten van de rust en je je toch in Italiaanse sferen wilt wanen is dit de perfecte plek. Er zijn vele baaitjes waar je kunt genieten van de rust en ruimte, maar ook sfeervolle dorpjes waar het gezellig druk is.

Heb jij ook zo’n prettige plek waar het nog niet verschrikkelijk toeristisch is en je optimaal kunt genieten van de natuur en cultuur?

Follow me with Bloglovin

 

 

No Comments

Leave a Reply