♥ Europa Inspiratie & tips Nederland

Westduinpark, een dagje oer-Hollands genieten!

DSC_0499 Afgelopen weekend was het weer prachtig en was het gelijk een mooie gelegenheid om even heerlijk uit te waaien aan zee. We combineerden het uitwaaien aan zee met een bezoek aan het prachtige Westduinpark, iets waar ik voor dit weekend nog niet eerder van gehoord had. De moeite waard? Dat zeker!

Het weer voor zondag leek zaterdagavond nog steeds mee te zitten, dus besloot ik zondag samen met mijn vriend en schoonouders even heerlijk uit te waaien aan zee. Na wat googlen kwamen er wat fijne voorbeelden voorbij waarbij mijn oog bleef hangen bij de afbeelding van een Schotse Hooglander. Hoe leuk is dat, die zie ik niet elke dag!  Dus niet veel later stond het plan vast en vertrokken we zondagochtend richting het strand, de zee en de koeien 🙂 …

Schotse Hooglanders

Westduinpark ligt in een beschermd natuurgebied dat is gevestigd tussen Scheveningen en Kijkduin. Buiten een prachtige leefomgeving voor planten en vogels om, wonen hier ook Schotse Hooglanders welke ervoor zorgen dat  de begroeiing van dit prachtige duingebied niet uit de kluiten groeit. De Schotse Hooglanders lopen gewoon los door het park, de kans dat je in de remmen moet omdat er een koe op het fietspad staat is dus aardig groot. De beesten lijken zich  niet veel aan te trekken van de mensen die in veelvoud op passende afstand een plaatje proberen te schieten van deze harige vriendelijke reuzen.

DSC_0478 DSC_0492 DSC_0470

Van alle markten thuis..

In het park kan gewandeld worden, maar ook zijn er diverse goed onderhouden paden voor fietsers en ruiters. Op diverse punten zijn bankjes gevestigd om even heerlijk te genieten van de winterse zonnestralen die vrolijk achter de wolken vandaan komen. Met een beetje geluk zie je nog een ijsvogel voorbij komen die even pauzeert bij de in het park liggende plas. Hier en daar steekt een duin met een daar in liggende bunker uit het landschap. Veelal overblijfselen vanuit de tweede wereldoorlog die bedekt- en onbedekt  verspreidt door het gebied zijn gevestigd.

Ondanks het winter is, zijn een aantal planten er dit jaar vroeg bij en komt de eerste bloesem al tevoorschijn. Wat een mooie groene oase zal het hier in de zomer zijn ..! Niet alleen de begroeiing is onwijs mooi, ook de steile duinhellingen die je een prachtig zicht geven over het natuurgebied, het strand en de zee geven je het gevoel even helemaal compleet weg te zijn.  Op deze momenten sta ik dan weer even extra stil bij het feit dat ons kleine kaaskopjeslandje  wel onwijs mooie plekjes heeft! Iets wat soms nog wel eens vergeten wordt.. DSC_0469 DSC_0502 DSC_0447

 Strand

Vanuit het Westduinpark loop je regelrecht het strand op. Vanaf het strand heb je de mogelijkheid terug te lopen naar Kijkduin of de kant van Scheveningen op. Wij liepen nog enkele kilometers over het brede zandstrand en zagen zelfs een verdwaalde zeehond op een van de zandbanken voor de kust. We snoven wat verse ‘zoute’ zeelucht, lachten om een paar enthousiast voorbij komende honden en hadden even het gevoel op vakantie te zijn.. Heerlijk!

DSC_0513 DSC_0503 DSC_0514

Hoe kom je er?

Wij begonnen de wandelroute bij een van de parkeerterreinen bij Kijkduin (volg de Kijkduinstraat). Parkeren kan hier gratis. Volg de paden de duinen in waarna je na ongeveer 5 minuten lopen een hekje kunt betreden waarbij je een bord tegen komt waar netjes de parkregels m.b.t. de Schotse Hooglanders worden toegelicht. Vanaf hier kan je diverse routes het park door lopen. Wij liepen een ronde waarna we weer uitkwamen bij het strand. Over het strand liepen wij terug naar Kijkuin. DSC_0458 DSC_0463

Uiteraard ben je na een paar uurtjes flink uitwaaien aan het strand en in de duinen wel toe aan iets warms. Wij ploften bij Kijkduin daarom neer op een van de gezellige terrassen onder het genot van een kop warme choco. Wat kan ons eigen landje toch fijn zijn 🙂 ..

Ken jij ook zo’n fijne plek in ons eigen landje?

12 Comments

 • Reply
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  2 maart 2016 at 17:55

  Leuk! Wat een prachtige beesten 😀 En wat is Nederland toch eigenlijk mooi he 😉

  • Reply
   Daphne
   2 maart 2016 at 23:43

   Ja Nederland heeft het mooie, knusse plekjes ! Fijn om daar op deze manier even bij stil te staan 🙂

 • Reply
  Rowan
  2 maart 2016 at 18:51

  Lijkt mij heerlijk om hier een dagje te wandelen, mooie natuur en die dieren! Wauw. Mooie foto’s heb je gemaakt!!

  • Reply
   Daphne
   2 maart 2016 at 23:44

   Bedankt ! Zeker doen hoor, is echt een aanrader voor een mooie zonnige dag 😀

 • Reply
  Anita - Reisvlinder.nl
  3 maart 2016 at 09:54

  Wat gaaf die Schotse Hooglanders, dat verwacht je niet. Heerlijke plek!

  • Reply
   Daphne
   4 maart 2016 at 16:44

   Nee klopt, daar stond ik eerst ook even van te kijken! Wel erg leuk om deze harige viervoeters een keertje in Nederland te bezoeken en inderdaad ook een heerlijke plek 🙂

 • Reply
  Stéphanie
  7 maart 2016 at 16:34

  Je hebt het Westduinpark echt in het zonnetje gezet! Mooie foto’s en heel leuk om te lezen. Het is waar, Nederland heeft zeker mooie plekjes en dit vergeten wij helaas vaak. Ik woon in Den Haag en ga vaak in het gebied van Meijendel (gelegen tussen Scheveningen en Wassenaar) wandelen, een van mijn favoriete plekken om te wandelen tussen bos, duinen en strand. Ook zo’n fijn Hollands plekje 🙂

  • Reply
   Daphne
   9 maart 2016 at 21:12

   Bedankt! Ik vind het ook een super mooi park, dus dat verdient zeker een plekje op mijn blog :-). Goede tip, misschien moet ik dat gebied ook maar eens gaan bekijken ..!

 • Reply
  Lizette
  14 maart 2016 at 17:07

  Wat een leuke beesten! Ik wil daar ook wel lekker uitwaaien, lijkt me heerlijk. 🙂 Fijn ideetje voor de komende weekenden. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  • Reply
   Daphne
   16 maart 2016 at 18:04

   Bedankt Lizette! Zeker doen hoor, het is een enorm fijne plek voor een heerlijk middagje uitwaaien 🙂

 • Reply
  ivonne
  31 maart 2016 at 22:13

  Leuk! Eén van mijn favoriete uitwaaiplekken van de tijd dat we in Delft werkten. Een mooi gebied, niet te druk en gratis parkeren bivendien, dat is ook wel heel fijn in Nederland!

  • Reply
   Daphne
   2 april 2016 at 23:20

   Klopt inderdaad, helemaal mee eens ! 🙂

  Leave a Reply