Eilanden Griekenland

Zakynthos | zelf een bootje huren, dit moet je weten!

boot-huren-zakynthos

Heb jij binnenkort een vakantie gepland naar het mooie Zakynthos, dan is het zeker de moeite waard om te kijken of je zelf een bootje kunt huren. De helder blauwe zee en de prachtige baaien zijn namelijk geweldig om zelf te ontdekken tijdens een tripje met de boot! In dit artikel vertel ik meer over het huren van een bootje op Zakynthos.

Voordelen van zelf een boot huren op Zakynthos


Een groot voordeel voor het huren van een bootje op Zakynthos is dat een vaarbewijs hiervoor niet nodig is. Je kan dus zelf te allen tijde een bootje huren en langs de helder blauwe baaien varen. Naast dat een vaarbewijs niet verplicht is, heeft het zelf varen met een bootje natuurlijk nog meer voordelen. Zo is de kans aanwezig dat je tussen half mei en half oktober Caretta Caretta schildpadden spot. De schildpadden bevinden zich onder andere voor de kust bij Laganas. Wil jij zelf op zoek naar deze schildpadden in alle rust, dan is dit middels een zelf gehuurd bootje een goede mogelijkheid en is mijns inziens de kans op het spotten van deze bijzondere beesten een stuk groter. Tot slot kan je met een zelf gehuurd bootje zelf bepalen waar je naartoe vaart, uiteraard wel binnen de toegestane zones. Dit zorgt ervoor dat je kunt aanmeren bij mooie strandjes of voor anker kunt gaan bij helder blauwe baaitjes zolang als dat jij er zin in hebt!

Instructies voor het varen

Bij het huren van een bootje zijn er een aantal belangrijke instructies waar je natuurlijk mee wegwijs gemaakt moet worden. Zo werd er op de plek waar wij ons bootje huurden tijd besteed aan het uitleggen van o.a. de motor en de verschillende zones waar gevaren mag worden. Een gedeelte in de buurt van Laganas beach, de plek waar wij ons bootje huurden, is beschermd gebied. Hier mag dan ook niet worden gevaren. Ook zijn er onder andere op het nabij gelegen Marathonisi Island en op diverse punten langs de kust bootjes die kunnen ondersteunen mocht je hulp nodig hebben. Deze ondersteunende bootjes zijn onderdeel van de verhuurbedrijven en zorgen er dus voor dat jij in het gebied veilig kunt varen.

De grootte van het bootje dat je kiest of wat wordt toegewezen heeft ook te maken met de windkracht/ weersvoorspelling op dat moment. Zo verhuurden ze op het moment dat wij er waren de kleinste bootjes niet vanwege de wat sterkere wind.


Waar kan je een bootje huren op Zakynthos

Zelf huurden wij op het strand bij Agios Sostis een bootje (ongeveer 100-200 meter van Cameo Island). Wij hadden zelf van te voren niet gereserveerd, maar wij waren er begin van het seizoen (juni).  Ik verwacht dat het in het hoogseizoen een stuk drukker is. In dat geval is het verstandig wel van te voren een bootje te reserveren.
Wij kregen aan het begin van onze vakantie van insiders het advies om een bootje te huren in het zuiden van het eiland. Er werd aangegeven dat gezien wij niet zoveel ervaring hebben met het varen van een eigen bootje, er in het noorden meer kans is op hogere golven/ een onstuimige zee. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet, wij zijn ook mee geweest met een toer rond het eiland waarbij de zee in het noorden ook erg rustig was. Toch hebben we dit advies wel opgevolgd en hebben hier geen spijt van gehad. De omgeving van Laganas is erg mooi, je kunt bijvoorbeeld varen naar Keri waar de zee helderblauw is. Daarnaast kan je makkelijk naar Marathonisi Island varen en heb je hier meer kans in het seizoen om schildpadden te spotten.


Schildpadden spotten en de omgeving verkennen nabij Agios Sostis

Een bootje huren biedt naast vrijheid zoals eerder al omschreven ook meer kansen op het spotten van de Caretta Caretta schildpadden. In de drie uur dat wij een bootje tot onze beschikking hadden, zijn wij eerst richting Keri Caves gevaren. Bij Keri Caves kan je jouw bootje ook voor anker leggen. Gezien wij maar drie uurtjes de tijd hadden zijn wij direct doorgevaren naar Marathonisi Island. Dit eiland is ook wel bekend onder de naam ‘schildpaddeneiland’. Dit omdat het eiland het model heeft van een schildpad. Ieder jaar komen hier Caretta Caretta schildpadden aan wal om eieren te leggen. Plaatsen waar eieren door de schildpadden worden begraven worden beschermd door middel van een houten constructie. Op deze manier kan iedereen zien dat dit plekje beschermd moet worden.

Bij Marathonisi Island is vanuit de bootmaatschappijen hulp aanwezig om met jouw bootje aan te meren. Aanmeren kan door rustig het strand op te varen en je motor omhoog te doen. Eenmaal aangemeerd kan je lekker relaxen op het strand. Ook kan je bijvoorbeeld een ijsje halen bij een van de verkoopkraampjes. Verkoopkraampjes zijn in dit geval bootjes die ook aan het strand liggen.
Na ons bezoek aan Marathonisi Island zijn wij doorgevaren naar de kust van Laganas. Hier is de kans op het spotten van schildpadden gedurende de periode van half mei tm half oktober groot. Wij hadden dan ook de mazzel hier tot twee keer toe een schildpad van enorm dichtbij te spotten, zo gaaf!


De ideale huurperiode en wat zijn de kosten

Wij huurden tijdens ons verblijf op Zakynthos 3 uur een bootje. We hebben in die tijd alles gezien en gedaan wat we op ons wensenlijstje hadden staan. Toch hadden we onszelf ook goed kunnen vermaken als wij een hele dag op pad waren gegaan. In dat geval leg je je bootje wat langer aan bij het strand van Marathonisi Island of ga je bijvoorbeeld zwemmen in de buurt van de Keri Caves.
Wij betaalden in juni voor 3 uur varen met een medium bootje €150 euro. Daarnaast betaalden we aan het eind nog €30 voor brandstof. De brandstof wordt aan het einde van jouw boottocht berekend aan de hand van de afstand die je hebt gevaren.

Tot slot hebben wij het varen met een gehuurd bootje op Zakynthos laagdrempelig ervaren. We kregen goede begeleiding en ook was er bij het aanmeren van de bootjes goede hulp aanwezig. Kortom een perfecte optie voor een gezellig zomers dagtripje op Zakynthos!

Meer inspiratie voor een reis naar Griekenland, kijk dan ook eens op mijn Griekenland pagina.

Benieuwd naar meer mooie plekjes in Griekenland, bekijk dan ook eens de site van Reiskick. Zij schreven onder andere een artikel over Eilandhoppen op de Cycladen.

Geen post missen? Volg mij dan via Bloglovin, Pinterest en Instagram

No Comments

Leave a Reply