Hotspots &Foodies Inspiratie & tips Nederland Roadtrips

Nederland | Beleef de kastelenroute in De Achterhoek vanuit een oldtimer!

Eindeloze weilanden met hier en daar schattige boerderijtjes, legio landgoederen, een hoop kastelen, leuke bruggetjes over diverse wateren en hier en daar knusse zand- en klinkerweggetjes: De Achterhoek heeft het allemaal! Ik reed de kastelenroute in een mooie rode eend en maakte kennis met De Achterhoek. In deze blogpost vertel ik je meer!

Zondagochtend half 11 was het zo ver, we haalden in Toldijk onze stoere rode eend op en gingen op pad om De Achterhoek te verkennen. Op voorhand hadden we met de verhuurder afgesproken de kastelenroute te rijden. Op de motorkap van ons eendje lag dan ook een uitgeschreven route met kaart van de omgeving klaar, wat is er immers toepasselijker dan deze dag op de ouderwetse manier te navigeren! Het was even wennen en stiekem haalden we hier en daar toch Google Maps te voorschijn, maar over het algemeen was de route duidelijk genoeg omschreven om het digitale tijdperk even in de tas te laten en ons volledig te richten op de ouderwetse manier van navigeren en uiteraard ons primitieve schakelbakje.

Na een uitgebreide uitleg over het eendje, de omgeving en de route was het tijd om Toldijk te verlaten en ons te vergapen aan de prachtige weidse omgeving van De Achterhoek.

Stop 1, koffie en chocolade bij Chocolaterie Magdalena

Eenmaal op pad, rijden we om onze kastelenroute te startten richting Wichmond. Al gauw kom je het Ludgerusgebouw te Vierakker tegen. Dit mooie koffiehuis net voor de kerk was vanwege Covid helaas gesloten, maar de chocolaterie Magdalena wat tevens ook in dit pand is gevestigd, was wel geopend. Deze gezellige chocolaterie verkoopt koffie to go en de lekkerste chocolade. Het is zeker een aanrader hier een bakje koffie te halen en een zakje overheerlijke bonbons samen te stellen uit de vitrine.

Stop 2, Kasteel Hackfort

We vervolgen onze kastelenroute richting Kasteel Hackfort. Hier maken we een stop om te wandelen. Het kasteel ligt in een groene, levendige omgeving en staat in het voorjaar vol met witte en paarse krokussen. Om het kasteel kan je wandelen in het nabij gelegen bos, er is een koetshuis gevestigd, meerdere boerderijen en een watermolen. Je kunt bij het kasteel leuk picknicken en wandelen en er is in de huidige Coronatijd koffie to go beschikbaar in het koetshuis. In het koetshuis is ook een brasserie gevestigd, hier kan je lunchen en dineren.

*Parkeren kost 1,75 per uur, betalen kan je met pinpas bij de slagboom.

Stop 3, via Vorden en Almen naar onze picknickstop

Vanuit Kasteel Hackfort rijden we door naar het centrum van Vorden. Hier kan je een stop maken en in de zomer bijvoorbeeld lekker een terrasje pakken of een ijsje halen. Wij rijden door richting Ehzerallee en komen vervolgens over de Ehzerbrug, een mooie omgeving waar ook diverse vakantieverblijven zijn gevestigd.

We komen uit in de omgeving van Almen, hier heb je de mogelijkheid een wandeling te maken naar de Staringkoepel. Helaas hadden wij te weinig tijd om een wandeling te maken, maar we gaan graag gauw nog eens terug! Rij je vanuit de omgeving van Almen richting het Heuvelpad, heb je een mooie picknickplaats waar je in alle rust je tas met broodjes kunt uitpakken en kunt genieten van het landelijke leven. Het is hier zelfs toegestaan te kamperen tussen de groene weides met hier en daar een boerderij.

 Kastelenroute Achterhoek

De Wildenborch en Kasteel Ruurlo

Vanuit onze picknickplek rijden we langs De Wildenborch door naar Kasteel Ruurlo. De Wildenborch is een zogenoemde ‘buitenplaats’ met mooie waterpartijen en omringt door een grote tuin. Het huis wordt privé bewoond, maar het parkbos is vrij toegankelijk voor wandelaars.

Kasteel Ruurlo staat op dit moment (anno voorjaar 2021) deels in de steigers, hier maken we dan ook geen stop. Wel is het kasteel zeker een bezoekje waard, het behoord tot een van de mooiste kastelen van Nederland. Voor de liefhebbers van kunst, het kasteel is sinds 2017 opengesteld voor publiek en is onderdeel van museum More. Naast het kasteel is het grootste heggendoolhof van Nederland gevestigd, leuk als uitje voor het hele gezin!

*Meer informatie vind je op de website van Kasteel Ruurlo.

Benieuwd naar meer leuke tips in Gelderland, lees dan ook eens mijn blog over de omgeving van Ermelo en Harderwijk.

Stop 4, Landgoed Zelle

Vanuit Kasteel Ruurlo rijden we door naar Landgoed Zelle. Hier maken we een korte stop. Op dit landgoed zijn 8 royale vakantiewoningen gevestigd, waarvan de inkomsten worden gebruikt om het onderhoud van het landgoed te kunnen financieren. Helaas hadden wij zelf geen tijd voor een wandeling, maar nabij Landgoed Zelle heb je de mogelijkheid diverse wandelingen te maken. Een overzicht van de wandelingen vind je hier.

Stop 5, Kasteel Vorden

Vervolgens rijden we door naar de laatste stop van onze kastelenroute: Kasteel Vorden. Om het kasteel kan je prachtig wandelen en dat is ook wat wij gedaan hebben. Het was tijd voor een break en onder het genot van een zelf meegebracht drankje en snack genoten we van de laatste zonnestralen van deze geslaagde dag.

Kasteel Vorden wordt normaliter ook opengesteld voor publiek (nu tijdelijk gesloten vanwege de Corona maatregelen). Je kunt hier zelfstandig een audiotoer volgen of deelnemen aan een groepsrondleiding met gids. Daarnaast is er de mogelijkheid in het kasteel te overnachten en vind je naast het kasteel een gezellig restaurant.

*Meer informatie, neem dan een kijkje op de site van Kasteel Vorden.

Na deze laatste prachtige stop, is het tijd om onze mooie rode eend terug te brengen naar Toldijk. Wat een leuke ervaring en een prachtige route hebben wij achter de rug. We reden langs zoveel mooie, fotogenieke landgoederen en kastelen, genoten van de landelijke setting en de rust en de ruimte die De Achterhoek met zich mee brengt. Een fijne dag en zeker een mooi voorproefje voor een weekendje weg, want De Achterhoek heeft mij positief verrast!

Goed te weten:

  • Wij huurden ons leuke oldtimer eendje in Toldijk bij Duckstoer eendenverhuur;
  • Het rijden in een eendje is super leuk, maar houdt er wel rekening mee dat het niet te vergelijken is met de luxe wagens van tegenwoordig. Even oefenen en wennen zal het dus wel zijn;
  • Onze voorkeur ging deze dag uit naar het rijden van de kastelenroute, maar er zijn meerdere opties om leuke routes te volgen. Zo is er bijvoorbeeld ook een route naar de Posbank.

Meer inspiratie voor een dagje of weekendje weg in eigen land, kijk dan ook eens op mijn Nederland pagina.

Geen post missen? Volg mij dan via Bloglovin, Pinterest en Instagram

No Comments

Leave a Reply