♥ Europa Italië

Wandelen met prachtige vergezichten: ‘Sentiero degli dei’ !

Hike 'Het pad van de goden'

Eerder deze maand maakte ik een prachtige trip langs de Amalfi-kust. We stippelden een route- en planning uit en kwamen bij toeval de zogenoemde  ‘Sentiero degli dei’, ook wel bekend onder de naam ‘Het pad van de goden’ tegen. Deze bijzondere wandelroute wordt bestempeld als een van de mooiste wandelroutes van Italië. Over het laatste hoef ik na het bewandelen van deze prachtige route niet meer te twijfelen..

De ochtend van vertrek reden we met onze huurauto naar Bomerano, een knus dorpje waar je nog voor een euro een bakje koffie kunt krijgen. Hier maken we dan ook even dankbaar gebruik van. Vanuit Bomerano starten diverse wandelroutes die allemaal duidelijk worden weergegeven op een kaart op het plein ‘ Piazza Capasso’  . Niet veel later komen we er achter dat er ook een toeristeninfo punt is gevestigd op het plein, doordat een vriendelijke dame ons een boekje met diverse mooie wandelroutes uit de omgeving overhandigd. Dit boekje hebben we later deze week ook nog gebruikt en is zeker handig als je van plan bent diverse routes in de omgeving te wandelen.  Ook is er de mogelijkheid een app te downloaden die je meer informatie verschaft over de routes die er te bewandelen zijn. Sentiero degli dei

Via het internet had ik eerder in de ochtend een site gevonden waar de route met foto’s op stond weergegeven. Alle punten waarop je een keuze moet maken tussen 2 verschillende richtingen worden op deze site helder aangegeven. Super handig! Zo  wordt er bij één van de kruispunten de optie gegeven de zware- of lichtere route te nemen, wij kozen voor de lichtere optie die waanzinnig mooi was en die naar onze mening heel goed te doen is. Niet alleen vanuit Bomerano naar Nocelle wordt deze route uitgebreid omschreven op deze site, ook andere opties worden toegelicht. Zeker een aanrader dus om deze site eens te raadplegen, mocht je in deze omgeving willen gaan wandelen.

Bepakt met een paar grote flessen water, een fototoestel, zonnebrand en een zonnebril vertrekken wel even later op weg richting Nocelle, het eindpunt dat we volgens ons boekje 4,5 uur later zullen bereiken. Sentiero degli dei sentiero degli dei

De route start gelijk vanuit het dorp in een prachtige groene oase  vol bloemen, vlinders en druk overstekende salamanders.  Vrijwel direct worden we getrakteerd op prachtige panorama’s met vrij uitzicht over zee, beneden liggende dorpjes en hier en daar een huisje gevestigd in de middle of nowhere. Sentiero degli dei

Het eerste uur dat we lopen, passeren we af en toe een trappetje maar lopen we voor de rest zonder veel te klimmen over redelijk egale paden. Af en toe staan we even stil om even te genieten van het warme voorjaarszonnetje en het schitterende uitzicht.

sentiego degli dei

Niet veel later komen we een picknickbank tegen waar we besluiten even een break te nemen onder het genot van een broodje. Met recht ‘lunch with a view’ ! Sentiero degli dei DSC_0161

Hier en daar passeren wat mensen, maar echt druk is het niet. Natuurlijk scheelt het dat we in het voorseizoen zitten, waar we geluk mee hebben. Ik kan namelijk de maand april iedereen aanraden deze route te lopen. Je hebt veel kans op prettige weersomstandigheden waarbij de temperatuur ook aangenaam is en daarnaast is de natuur prachtig groen en staat er veel in bloei.

Sentiero degli dei

Het tweede gedeelte van onze route richting Nocelle is een stuk zwaarder en duurt ongeveer vijf kwartier. We klimmen stukken via rotsen omhoog en betreden meerdere trappen. Ondanks ik niet echt een wandelaarster in hart en nieren ben, ervaar ik dit absoluut niet als zwaar en vervelend. De uitzichten zijn zo overweldigend dat ik alleen maar enthousiaster word.

Sentiero degli dei

Na vijf kwartier komen we in het rustige dorpje Nocelle terecht. In Nocelle lopen we via enkele trappen naar een klein pleintje waar we een onder het genot van een beker verse lemon jus even bijkomen van de wandeltocht waar we niet langer over hebben gedaan als 2,5 uur! Dat valt best mee toch? Sentiero degli dei

Niet veel later denk ik even dat ik hallucineer en zie ik zonder enkele moeite een kleine stevige pony de steile trap richting het kerkplein op stappen. Trots  vertelt de man van de lemonwagen dat het zijn pony is en dat hij dit haar heeft aangeleerd van jongs af aan. Hij vertelt dat het veel trainen is, maar dat ze nu met gemak de vele gangetjes met steile trappetjes in het dorp door loopt. Een moment later klimt hij zelf in het zadel en verdwijnt pony en man via de steile trap naar het hoger gelegen deel van het dorp. Sentiero degli dei

Na 2,5 uur lopen en het eindpunt van onze wandelroute te hebben bereikt, wordt het tijd te bedenken hoe we onze route gaan vervolgen. Onze eerste ingeving is via de vele traptreden vanuit het dorp Nocelle naar Positano te lopen om daar vervolgens de bus te nemen richting Bomerano. Al snel wordt onze mening bijgesteld, vanuit Positano zullen we eerst met de bus naar Amalfi moeten om van daaruit over te stappen op de bus naar Bomerano. Dit duurt bij elkaar meer dan 2 uur, wat naar onze mening zonde is.. Het is prachtig weer en onze voeten zijn nog prima, lang in de bus zitten doen we dus liever niet!  Dan zit er maar een ding op en dat is terug lopen..

Sentiero degli dei

Even later lopen we het pad dus weer terug, erg vinden we dit zeker niet. De zon staat inmiddels iets lager wat een andere lichtinval geeft op de prachtige kustlijn en daarnaast is het uitzicht zo geweldig dat nog eens 2,5 uur wandelen door dit landschap helemaal geen straf is. sentiero degli dei1 Halverwege de terugweg passeren we een grote kudde met berggeiten die onder de bewaking van een gemoedelijke hond hier en daar wat rondscharrelt om een dagelijks graskorstje bij elkaar te scharrelen. De flinke kudde met hier en daar een jong berggeitje zorgt nog voor het nodige vermaak, want wat kunnen deze beesten zich behendig tussen en over de rotsblokken voortbewegen. Sentiero degli dei Sentiero degli dei

Na ruim 5 uur wandelen komen we niet veel later weer aan in het dorpje Bomerano waar vandaan we met de auto weer terug rijden naar ons B&B in Sorrento. Wat een geweldige dag, een geweldige route en wat hebben we geboft met het prachtige weer. Voor herhaling vatbaar? Dat zeker! Ik ben echt verliefd geworden op dit geweldige landschap en hoop zeker gauw weer eens terug te gaan om meer van deze gave wandelroutes te ondernemen in deze omgeving!

Sentiero degli dei

Goed te weten:

 1. Parkeren kan in Bomerano gratis en in het voorseizoen is er voldoende ruimte om je auto hier een prima plekje te geven.
 2. Op het Piazza Capasso is een toeristeninfopunt gevestigd, ga hier zeker even langs voor een handige gids. Eventueel kan je ook een appje downloaden welke je informatie verschaft over de route.
 3. Neem voldoende water mee, vooral in het hoogseizoen kunnen de temperaturen flink oplopen en dat maakt het wandelen gelijk een stuk zwaarder. Goed drinken is dus zeker van belang.
 4. Draag goede stevige sportschoenen met een dikke zool of speciale wandelschoenen. De paden zijn prima, maar op sommige stukken klim je stukken over rotsen of is het pad hobbelig door diverse stenen op het pad.
 5. Wil je de route niet heen- en terug lopen, overweeg dan om met de bus naar Bomerano te  gaan. Vanuit Nocelle kan je via een flink aantal traptreden naar Positano wandelen en daar de bus terug nemen naar je accommodatie. Het nadeel hiervan is dat je in de meeste gevallen flink lang onderweg bent met de bus.
 6. Op de wandelroute zelf vind je op diverse plaatsen picknickbanken met waanzinnig mooie uitzichten. Het is dus zeker een aanrader zelf belegde broodjes mee te nemen en daar lekker te picknicken.

Heb jij de ‘Sentiego degli dei’  wel eens gelopen?

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

23 Comments

 • Reply
  Rebecca
  27 april 2016 at 16:32

  Ahh mooi die natuur…Italië is zooo mooi! <3 Misschien ga ik er dit jaar ook nog wel heen *fingers crossed* hihi.

  • Reply
   Daphne
   27 april 2016 at 16:37

   Zeker doen hoor !Zo geweldig mooi 🙂 . Welk gedeelte wil jij naar toe?

 • Reply
  Stéphanie
  27 april 2016 at 22:11

  Zo, je hebt toch nog een aardig stuk gewandeld voor een niet wandelaarster in hart en nieren. Omringd door dit soort mooie landschappen kan ik mij goed voorstellen dat je juist alleen maar enthousiaster wordt! Ik wandel vaak in de bergen maar neem ook graag af en toe kustroutes mee, die kunnen zo verrassend mooi zijn. Ik heb voorlopig geen Italie plannen maar ik onthoud deze wandeling zeker mocht het er toch van komen. Je foto’s maken in ieder geval nieuwsgierig naar meer 🙂

  • Reply
   Daphne
   30 april 2016 at 21:40

   Bedankt Stéphanie ! Ik kan je het zeker aanraden om deze route een keer te wandelen, al helemaal als je zelf graag wandelt 🙂 !

 • Reply
  Anne - Dit is Anne!
  27 april 2016 at 22:35

  Wat gaaf! En wat een perfecte foto’s! Ik ga snel eens opzoeken in welke regio dit is, komt op mijn bucketlist te staan!

  • Reply
   Daphne
   30 april 2016 at 21:42

   Bedankt Anne 🙂 . Het is in de omgeving van Napels (Campanië) .! Zeker leuk om een keer een vakantie naar deze regio te boeken, veel te doen en prachtige wandelingen!

 • Reply
  Elisa
  28 april 2016 at 00:28

  Wat een schitterende foto’s! Wat kan de natuur toch ontzettend mooi zijn. Dit ga ik zeker onthouden voor de toekomst.

  • Reply
   Daphne
   30 april 2016 at 21:43

   Bedankt Elisa ! Moet je zeker doen, het is onwijs mooi !!

 • Reply
  Tjapke | Tjapke Op Reis
  28 april 2016 at 14:28

  Wauw, je doet me helemaal wegdromen, dit lijkt me een bijzonder mooie wandeling! De Sentiero degli Dei krijgt zeker een plaatsje op mijn bucketlist en ik hoop dat het niet te lang duurt voor ik er ook eens kan gaan wandelen! 😉

  • Reply
   Daphne
   30 april 2016 at 21:46

   Leuk Tjapke 😀 een plekje op de bucketlist verdient het zeker !

 • Reply
  Rowan
  29 april 2016 at 11:30

  Klinkt als een heerlijke wandeling en wat een prachtige foto’s! Ik wil ook, helemaal als ik dit zie!!

  • Reply
   Daphne
   30 april 2016 at 21:50

   Bedankt Rowan, het was inderdaad echt een heerlijke wandeling!

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  29 april 2016 at 15:33

  Wow wat ziet dit er heerlijk uit! Lijkt me heerlijk om daar te wandelen 🙂

  • Reply
   Daphne
   30 april 2016 at 21:51

   Bedankt ! Zeker een aanrader voor op de bucketlist 😉

 • Reply
  Laura
  1 mei 2016 at 13:23

  Prachtig! 🙂

 • Reply
  Anita - Reisvlinder.nl
  1 mei 2016 at 16:52

  Ah..de Amalfikust staat al zo lang op mijn bucketlist, maar op een of andere manier komt het er steeds maar niet van. Mocht ik er toch een keer verzeild raken, dan ga ik deze wandeling onthouden. Mooie foto’s!

  • Reply
   Daphne
   2 mei 2016 at 12:02

   Bedankt! Hopelijk mag deze trip gauw van je bucketlist worden gestreept, ik kan hem je zeker aanraden 🙂 !!

 • Reply
  Marcella
  23 mei 2016 at 17:43

  Wauww, wat een geweldig mooie wandeling. Klinkt tof en ziet er super uit! Dit artikel ga ik bewaren, want ik wil zelf dat deel van Italië ook graag wandelend ontdekken! In juli gaan we eerst een paar dagen naar de Dolomieten. Zin in!

  • Reply
   Daphne
   25 mei 2016 at 13:23

   Bedankt Marcella 🙂 . Super leuk dat jullie nu de Dolomieten gaan verkennen, een vriendin van mij heeft daar vorig jaar een huttentocht gedaan en de foto’s die hieruit voort kwamen waren zo geweldig, dat ik spontaan deze tocht ook op mijn bucketlist heb gezet. Geweldig mooi daar, ik ga je foto’s en verhalen dan ook zeker volgen. Alvast veel plezier !

 • Reply
  Edwin Löbker
  15 augustus 2016 at 20:39

  Ja, ik heb de Seintiero Degli Dei in september 2013 gelopen. Ben eerst met de bus vanuit Sorrento naar Amalfi gereisd en heb vervolgens de bus naar Agerola genomen. Gelopen heb ik van Bomerano naar Nocelle via het hoger gelegen pad. Vanaf Nocelle ben ik vervolgens doorgelopen tot aan Montepertusso. Daarna ben ik weer een stuk terug gelopen naar Nocelle om vanaf daar af te dalen via de ontelbare treden richting Positano. De wandeling was geweldig. Hopelijk kan ik dit jaar wederom in september de wandeling maken. Maar dat is van een aantal factoren afhankelijk die nog niet bekend zijn. Eventueel wil ik dan opnieuw doorlopen naar Monterpertusso, om vervolgens via de weg vanaf Montepertusso door te lopen naar Positano. Want al die treden dat was echt geen pretje. Overigens heb ik 3 jaar geleden ook vanuit Amalfi de Valle dei Mullini gelopen. Was ook een mooie wandeling maar die kan uiteraard niet in de schaduw staan van de Seintiero Degli Dei.

  • Reply
   Daphne
   16 augustus 2016 at 12:54

   Leuk te horen dat jij deze wandeltocht ook hebt gelopen! Het is inderdaad schitterend en ik zou hem zo nog een keer willen lopen!
   Van de Valle dei Mullini had ik nog niet eerder gehoord, ik zal het eens opzoeken misschien wat voor de volgende keer..
   Mocht je in september wel gaan, alvast veel plezier!

 • Reply
  A - Bucketlist ABC | Tjapke Op Reis
  2 november 2017 at 18:35

  […] De schattige dorpjes en prachtige kustlijn, het moet hier echt heerlijk vertoeven zijn. Ik las bij Daphne van Travelshot.nl over het Sentiero degli Dei, een adembenemend wandelpad langs de Amalfikust. Daar wil ik ook zeker […]

 • Leave a Reply