♥ Europa Inspiratie & tips Nederland Roadtrips

Flowerpower: oer-Hollands bollen kijken!

DSC_0645 Afgelopen zondag stond in het teken van het spotten van de meest mooie kleuren in ons oer-Hollandse kikkerlandje!  Het weer zat mee, de bollen staan grotendeels in bloei en is het dus ‘de periode’ om er eens even een dagje op uit te trekken in eigen land!

Zondagmorgen vertrekken we dan met een bakkie warme leut in een thermoskan richting Lisse om van daaruit de ANWB bollenroute te rijden met de auto. Ruim 60 kilometer hadden we voor de boeg  en met een (extra) uitgeprinte routebeschrijving zou het toch wel echt goed moeten komen zou je denken. De route begint dat ook vol goede moed, we passeren de mooiste bloemenvelden met prachtige dieprode tulpen, hier en daar een stukje roze en geel en natuurlijk een hoop fotograferende mensen die overal neerstrijken tussen de bloemen. Niet overal zijn de bloemenvelden toegankelijk, hier en daar zijn er dan ook regelmatig gedeeltes afgezet met lint en bordjes. Ondanks dat, zijn er veel mensen die het niet kunnen laten even neer te strijken tussen de prachtige tulpenzee.

Na het passeren van de druk bezochte Keukenhof, wordt het even stil op bollen gebied. Bij- en in Katwijk is zelfs geen bol te bekennen. Uiteraard is Katwijk wel een uitgelezen plek om even uit te waaien aan zee of te stoppen voor een ‘bollenbreak’  onder het genot van een bakkie koffie. Na Katwijk ontdekken we (eindelijk) de eerste bordjes met daarop de bollenroute aangegeven, inmiddels waren we al over de helft en waren we vooral enorm blij dat we een uitgeprinte versie mee hadden genomen. Het laatste half uur van de route bij Noordwijk en Noordwijkerhout maakt weer een hoop goed, prachtige velden met de mooiste tulpen decoreren de platte Hollandse vlakte. DSC_0597

Alle kleuren, soorten en maten

Niet alleen tulpen in alle kleuren, soorten en maten decoreren het oer- Hollandse landschap, ook kom je hier en daar velden tegen vol met narcissen en passeer je hier en daar een veld met hyacinten. Helaas zijn van de hyacintenvelden de mooiste kleuren al af wanneer wij de bollenstreek bezoeken, over het algemeen bloeien deze bloemsoorten net wat eerder in het seizoen dan de tulpen. De krokusjes hebben we helemaal gemist, die beginnen (afhankelijk van het weer) meestal in maart al te bloeien. DSC_0636

Bloemenvelden spotten

Lisse staat bekend om de Keukenhof die daar is gevestigd, maar uiteraard zijn er nog veel meer plaatsen in omstreken die prachtige kleurrijke velden bezitten. Een paar voorbeelden hiervan zijn Zilk, Hillegom en Noordwijkerhout. Ongeveer een kwartier met de auto van Lisse bevindt zich Voorhout. In Voorhout is De Tulperij gevestigd, een bloembollenkwekerij die van eind maart tot half mei open is voor het grote publiek en diverse interessante excursies aanbiedt.

Ook in de richting van Enkhuizen, bijvoorbeeld bij Andijk en in de Noordoostpolder vind je bollenvelden die net zo mooi zijn als het bekende gebied tussen Leiden en Den Helder.  Flevoland beschikt zelfs over het aller grootste bollengebied van heel Nederland. Altijd al eens deze mega velden vol prachtige kleuren van boven willen zien? Zelfs dit is in Flevoland mogelijk met TulpenFly.

Vervoer

Zowel in de omgeving van Lisse, als in de omgeving van Flevoland zijn diverse fiets-, wandel- en autoroutes uitgestippeld. Via deze site kom je terecht bij een  autoroute die je leidt langs prachtige velden vol met de mooiste bollen! Ook met de fiets zijn er diverse mogelijkheden. Zelfs als je niet in de gelegenheid bent om je eigen fiets mee te nemen is dit geen enkel probleem. Op diverse plekken worden namelijk fietsen verhuurt in de omgeving van Lisse. Op deze site vind je meer informatie over fietsroutes en het huren van fietsen in de bollenstreek.

DSC_0592

Goed te weten:

 1. Wil je een bezoek brengen aan de Keukenhof, wees er dan vooral met mooi weer vroeg bij. Vanaf een uur of half 11  in de ochtend staat namelijk de hele omgeving rondom de Keukenhof vaak vast met auto’s, parkeergelegenheid  is netjes geregeld op grote velden, maar de drukte overheerst wat voor lange wachtrijen zorgt.
 2. Wij maakten gebruik van de ANWB bollenroutes en startte daarbij in Lisse. De ruim 60 kilometer aan route, voert je langs prachtige bollenvelden, maar is niet altijd even duidelijk aangegeven. Achteraf heb ik gelezen dat deze route dit jaar niet is uitgezet (?) en er daarom weinig tot geen bewegwijzering is. Bij deze wil ik dan ook meegeven dat je zelf ook prima een route kan uitstippelen langs de bollen na wat research op het internet, wellicht zie je dan nog meer velden dan ik heb gezien.
 3. Op diverse plekken worden er in deze periode stalletjes geopend waar je prachtige verse tulpen en andere bloemen kunt kopen, allemaal zeer gunstig geprijsd.
 4. Wil jij ook deze prachtige kleurrijke velden bewonderen? Wees er dan snel bij, want na 8 mei zijn de meeste velden uitgebloeid en zijn de mooiste kleuren er dus echt af.. Met het prachtige weer voor nu en dit weekend een super leuk uitje toch?
 5. Zelf jammer genoeg niet getest, maar wel erg leuk (van horen zeggen) : ga eens naar een Tulpen pluktuin. In Marknesse is er bijvoorbeeld eentje gevestigd, meer info vind je hier.

Bollenroute

Hebben jij wel een een bollenroute gemaakt en zo ja, wat is je favoriete plek ?

Geen post missen? Volg mij dan via  Bloglovin,  Instagram  en Google+.

14 Comments

 • Reply
  Renske
  7 mei 2016 at 10:12

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Ieder jaar neem ik mij weer voor om het volgende jaar door de bollenvelden te toeren, maar iedere keer bedenk ik het mij weer te laat, haha! Volgend jaar een nieuwe poging. 😉

  • Reply
   Daphne
   11 mei 2016 at 12:36

   Bedankt Renske 🙂 .. Inderdaad voor volgend jaar in de agenda, echt prachtig om te bezoeken op een mooie voorjaarsdag!

 • Reply
  Jenny - ikreis.net
  7 mei 2016 at 14:53

  Prachtige foto’s van de bollenvelden! Helaas ben ik er dit jaar niet geweest, hopelijk gaat het volgend jaar lukken er te fotograferen.

  • Reply
   Daphne
   11 mei 2016 at 12:37

   Bedankt! Zeker doen hoor, echt prachtig om daar naar toe te gaan als je van fotograferen houdt!

 • Reply
  Yvonne
  7 mei 2016 at 15:31

  Mooi hoor, al die kleuren. Ik had er graag ook nog wat van gezien, maar hebben/hadden andere dingen te doen. Wie weet lukt het morgen nog. Veel mensen gaan fietsen, maar ik geloof dat ik net als jou, ook voor de auto zou kiezen… meer zien en meer doen op een dag en minder gedoe dan een fiets huren met kinderzitjes. 🙂 Hoewel je met fietsen wel echt lekker buiten bent.

  • Reply
   Daphne
   11 mei 2016 at 12:39

   Haha helemaal waar, de auto vond ik inderdaad ook een hele handige optie vooral als je kleine kinderen hebt is dat denk ik een meer voor de hand liggende optie 🙂

 • Reply
  Stéphanie
  8 mei 2016 at 18:41

  Prachtige foto’s heb je gemaakt en heel leuk dat je de hele route hebt gereden. Die kleurrijke bloemenvelden blijven altijd zo mooi om te zien. Ik was donderdag even in Lisse en heb op twee plekken een paar foto’s gemaakt. Stiekem ook bij afgezette stukken waar iedereen toch overheen klimt 😉 Een volgende keer zou ik er graag willen fietsen, wie weet volgend jaar.

  • Reply
   Daphne
   11 mei 2016 at 12:40

   Bedankt Stéphanie! Ik zag bij jou op instagram ook al prachtige foto’s voorbij komen , leuk!! 🙂

 • Reply
  R&R
  10 mei 2016 at 21:40

  Mooie foto’s heb je gemaakt! Blijft prachtig om te zien!

 • Reply
  Anne - Dit is Anne!
  17 mei 2016 at 23:51

  Leuk! Vanuit mijn woonplaats ligt Lisse perfect op de route voor een tochtje op de racefiets dus afgelopen weken de bollen uitgebreid kunnen bewonderen! De hyacinten waren er inderdaad een stuk eerder bij!

  • Reply
   Daphne
   21 mei 2016 at 22:17

   Oh gaaf zeg! Wat een luxe dat je gewoon op de racefiets deze prachtige kleurrijke velden kunt bewonderen !

 • Reply
  Romy
  21 juli 2016 at 09:30

  Prachtig zeg!

 • Leave a Reply